Obavijesti Video Pretražite Navigacija

VIDEO: Žive na čistim rijekama, a iz slavina cure fekalije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od četiri tisuće građana Slunja već tjedan dana nema pitku vodu zbog fekalija koje su navodno iz septičke jame jednog ugostiteljskog objekta onečistile vodocrpilište Slunjčica. Rezultati analize očekuju se u ponedjeljak.

'Očito se radi o septičkoj jami, o neodgovornom ispuštanju i velikim količinama. Teško da bi to bila jedna ili više obiteljskih kuća', rekao je Dragan Pavlešić, direktor Komunalca Slunj.

Pročitajte i ovo Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić odbili potpisati kolektivni ugovor Gradonačelnica grada Slunja reagirala je na najavu štrajka u Dječjem vrtiću: "Nije realan razlog" Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!"

>> Voda u Sl. Brodu za piće, osim... 

>> Nova onečišćenja vode

>> Petrinja: Kaznene prijave protiv Medveda i Kardaša zbog onečišćenja vodovoda

Može se reći da je krajnje neobično što se u gradu na dvije iznimno čiste rijeke Slunjčici i Korani stanovnicima ne preporuča piti vodu iz slavina. 

Sve je počelo početkom tjedna kada je navodno iz septičke jame jednog ugostiteljskog objekta iscurilo više od 15 kubika fekalija koje su onečistile vodocrpilište Slunjčica. 

Do sada su izvršene tri analize, no stanje se još uvijek ne poboljšava. Slunjani kažu kako se ovi problemi s izlijevanjem fekalija nisu dogodili prvi put, no odgovorni očito ne poduzimaju mnogo da bi se ovakvi incidenti spriječili.

Hrvatska je po prirodnim izvorima pitke vode peta zemlja u Europi. Vodoopskrbni sustav ipak nas svrstava na samo europsko dno. Od izvora do slavina gubi se preko 30 posto pitke vode, a cijevi su stare i često uzrokuju probleme.

Najbolje su se u to uvjerili građani Slavonskog Broda gdje je u proteklih nekoliko dana vladala prava panika kada je u pitanju voda za piće, tu je i zagrebački kvart Vrbani. 

Ljudi se s pravom pitaju zašto plaćaju velike komunalne račune i račune za vodu ako se njime loše gospodari. 

Činjenica je da će u skoroj budućnosti voda postati najskupljom svjetskom sirovinom. Svi ovi incidenti o kojima slušamo posljednjih dana trebali bi trgnuti odgovorne. 

Najbolji primjer je Slunj. Ako nismo u stanju osigurati pitku vodu građanima koji praktički žive na njenom izvoru kako ćemo to omogućiti sušnijim područjima. Hrvatskoj očito treba jasnija strategija gospodarenja pitkom vodom i njena kvalitetnija zaštita. 

Uostalom oni koji bi to trebali raditi za to dobijaju novac od građana. 

Više o ovoj temi doznajte u video prilogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene