Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Proslava Velike Gospe

KRITIKE S OLTARA Bozanić optužio vlast da uzrokuje sukobe, Barišić branio instituciju braka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem Hrvatske slavi se blagdan Velike Gospe.

U svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske na svečanom misnom slavlju na blagdan Velike Gospe danas se okupilo 30-ak tisuća vjernika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Horor u Dalmaciji "Treba li čekati da netko pogine?": Usred vožnje otvorila se rupa u autobusu, sve je snimljeno Slika nije dostupna Misno slavlje u Sinju 'Potrebna nam je lustracija mržnje i predrasuda'

Procesiju i koncelebrirano misno slavlje predvodio je splitsko makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je u propovjedi pozvao na zaštitu braka i obitelji. 'Ako nema univerzalnih vrednota, već od vremena do vremena tko dođe na vlast odlučuje po svom ideološkom opredjeljenju što je dobro, istinito i pravedno. Kuda idemo? Gdje ćemo završiti, ako se zakon temelji na moći, a ne na istini', upitao je nadbiskup Barišić.

'Iskrivljavanje povijesti i prekrajanje udžbenika dovodi do krize identiteta'

Upozorio je da je Hrvatska izložena gospodarskoj, ali i moralnoj krizi te naglasio kako bi 'nas poplava koja ugrožava moralne i duhovne vrijednosti trebala ujediniti i solidarizirati poput nedavne prirodne nepogode'.

'Ne možemo biti i ostati pasivni promatrači porasta vodostaja, rastakanja i probijanja obrambenih nasipa života, braka i obitelji', upozorio je Barišić. 'Doista, kad se radi o životu, zaštiti i dostojanstvu osobe, obrani i promociji temelja života, to jest braka i obitelji, svi bismo, bez obzira na vjeru i svjetonazor, trebali biti na strani života. Nevjernik bi bio samo onaj koji ugrožava i čini da život bankrotira', zaključio je.

Velika Gospa proslavljena i u Aljmašu

Svečano misno slavlje na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u aljmaškom svetištu Gospe od utočišta danas je predvodio mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić.

Naglasio je važnost Marije u životu svakoga vjernika. Vjernike je pozvao da štite svetost obitelji, a mlade muškarce i žene da osnivaju obitelji i rađaju djecu te da ne slijede negativan europski trend sve manjeg broja rođene djece.

U Marijanskim svetištima diljem zemlje slavi se blagdan Velike Gospe

Očekuje se da će kroz aljmaško svetište danas proći oko 80000 ljudi, a hodočasnicima koji su pohodili Aljmaš zahvalio je tamošnji župnik Ante Markić, ističući da "naša nebeska Majka i zaštitnica nikada nije zaboravila svoj i naš Aljmaš".

Blagdan Velike Gospe slavi se svečanim misama tijekom cijeloga dana, molitvama i zahvali Gospi koja se u tom svetištu štuje 310 godina. Aljmaška crkva tijekom Domovinskoga rata posve je uništena, a na njezinu je mjestu izgrađena nova crkva, koja je posvećana prije deset godina. Od 150 župa u osječko-baranjskoj županiji, 30 je posvećeno Blaženoj Djevici Mariji, što govori o dubokoj odanosti Slavonaca Majci Božjoj.

Kardinal Bozanić: Iskrivljavanje povijesti i prekrajanje udžbenika dovodi do krize identiteta

Tisuće vjernika sudjelovale su danas, na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, u misnom slavlju u Svetištu Majke Božje Bistričke koje je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, poručivši da bez svijesti o vlastitoj povijesti nema budućnosti te da njeno iskrivljavanje i prekrajanje dovodi do krize nade i identiteta.

'Iskrivljavanje povijesti, neprestano prekrajanje povijesnih udžbenika, razaranje mehanizama koji povezuju iskustva sadašnjeg naraštaja s prošlim, dovodi do krize nade i vizije budućnosti, do krize identiteta. Možemo se pitati zašto se to čini. Čemu promicati nešto što nije izišlo iz duše hrvatskoga bića, niti mu koristi? Premda smo posljednjih godina upozoravali da takvi pokusi neće donijeti ni gospodarsko blagostanje, niti zadovoljstvo hrvatskomu društvu, bezobzirno su se poduzimali koraci koji su bili nalik prkosu protiv dobra domovine', rekao je Bozanić u propovijedi.

'Ne smijemo se umoriti u zauzimanju za zaštitu života i za jačanje obitelji, prepustiti odgoj djece onima koji ne poštuju vrijednosti stvorenosti i vječnosti, pokolebati se pred onima kojima nije stalo do hrvatske kulture srasle s kršćanstvom. Ne smijemo odustati od promicanja istine koja je ponizna pred žrtvom ljudi koji su svoje živote izložili za druge', poručio je Bozanić.

Zadarski nabiskup Želimir Puljić u Škabrnji: Izabrani predstavnici usvojili su zakon koji se protivi Božjem zakonu o životu

"Europo, kuda i kamo ideš? Hrvatska Republiko, što želiš graditi u svoju budućnost i za čim stremiš. Svetkovina Velike Gospe poziv je svima da se ne bojimo zmajevih zastrašivanja", poručio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u homiliji svečanog misnog slavlja koje je na svetkovinu Velike Gospe s procesijom kroz mjesto, predvodio u župi Uznesenja BDM u Škabrnji.

Govoreći o nemani pred kojom čovjek strahuje, nadbiskup je istaknuo da se zmaj boji čovjeka koji ispunjava volju Božju i žene koja je spremna roditi. "Svako novo biće toj nemani je opasno. Stoga želi proždrijeti dijete, u planu mu je čovjeka lomiti silom i zavoditi milom. Svoju metodu pokazao je na tisuće načina, ali uvijek s istim ciljem: odvojiti čovjeka od Boga i Božjih zakona upisanih u njegovu narav i savjest", upozorio je mons. Puljić, dodavši da je prije mjesec dana, uoči blagdana Gospe Karmelske, suvremeni zmaj zaogrnut plaštem europskog stijega s dvanaest zvijezda, zaveo većinu u Hrvatskom Saboru, kad je donesen Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola. "Izabrani predstavnici usvojili su zakon koji se protivi Božjem zakonu o životu. Čudno je da se naši izabrani predstavnici u Saboru nisu obazirali na izbornu bazu koja je prije sedam mjeseci referendumom izborila ustavnu definiciju braka. Protivno tome, oni se dodvoriše sekularnom jednoumlju koje puše iz Bruxellesa i New Yorka. No, još je čudniji stav promotora toga zakona. Oni su prije 45 godina govorili i pisali da je smisao njihove seksualne revolucije ukidanje svih društvenih institucija, osobito braka koja je tada za njih bila 'bolesna i represivna institucija'. Sada najednom ona postaje njihov ideal i objekt nepoštedne borbe u Hrvatskoj i diljem svijeta: 'Hoćemo ista prava kao i obitelji. Tražimo mogućnost posvajanja djece'. Oni, dakle, koji obitelj smatraju bolesnom i represivnom institucijom, traže obiteljska prava, pa svojim neprirodnim i protuprirodnim zahtjevima stvaraju pravni nered u društvu", upozorio je mons. Puljić.

Nadbiskup je podsjetio na starozavjetnog proroka Izaiju koji je prije 28 stoljeća u petom poglavlju svoje knjige opisao šest povika 'Božjeg jao' nad pravnim neredom svoga vremena, opisavši zlo koje vrše oni koji imaju moć i vlast u narodu i zločine kojima se ruši pravni poredak u Jeruzalemu: uzimaju zemlju i kuće od siromaha, opijaju se i žive u raskoši, ne prepoznaju Gospodinovo djelovanje na povijesnoj razini. „Posebice je značajan njegov 'četvrti jao', odnosi se na izvrtanje svih vrijednosti života: 'Jao onima koji zlo dobrom nazivaju, a dobro zlom; koji od tame svjetlost prave, a od svjetlosti tamu; koji gorko slatkim čine, a slatko gorkim'. Tako izopačen život, postavljen na krive temelje, nema budućnosti i neminovno vodi k propasti" podsjetio je nadbiskup na Izaijine riječi. Peti jao uputio je onima koji se drže mudrima, a zapravo su oholi, umišljeni i preziru druge; u 'šestom jao' ističe opasnost od pokvarenosti pravnog sustava i omogućivanja pravnog nereda u narodu. "Prave vrijednosti propadaju a nevrijednosti dolaze na površinu. Izaija na kraju ipak utješno najavljuje susret s Bogom koji kažnjava nepravdu i korupciju, a nagrađuje one koji ostanu vjerni pravdi i prirodi. I tako obznanjuje da zlo i nepravda nemaju budućnosti. Pravda će zasjati punim sjajem jer je njen jamac sâm Bog koji je na početku povijesti najavio ženu odjevenu suncem koja će satrti glavu zmaju. Netko je ustvrdio da se europski pravni sustav do francuskog veleprevrata 1789. g., trudio biti u skladu s Božjim zakonom. Nakon toga je sve više u neskladu i ne želi se s njime usklađivati" ,rekao je mons. Puljić, podsjetivši na reakcije na najavu novog rektora sveučilišta u Zagrebu, o potrebi vraćanja biblijskim vrijednostima.

U odupiranju zavođenjima apokaliptičnog zmaja i obrani ljudskih i Božjih prava suvremenim izazovima, praktična preporuka iz navještaja je da je Žena pobjegla u pustinju gdje joj Bog pripravio sklonište. "Bog čeka u pustinji, a to znači u šutnji i sabranosti. Tamo nam želi progovoriti. Na svetim mjestima tišine, u svetištima naše duše, ne u vrevi, buci i galami ovoga svijeta. Pođimo u pustinju i šutnju Marijinih svetišta" poručio je nadbiskup, ohrabrivši vjernike da ne nasjedaju zavodljivim glasovima i prijedlogu zmaja. "Zaustavi se i povuci u samoću, pustinju. Bog te čeka u tišini obitelji gdje želi progovoriti tvojoj duši. Odvaži se pronaći te prostore sabranosti. Pođi rođakinji Elizabeti i budi joj pri ruci u njenim potrebama. Ne budi osamljen i sam. Ti si član Crkve koju ni vrata paklena neće nadvladati. Opisani zmaj ničega se ne boji kao udružene braće koji zajedno mole, planiraju i rade. Kad su dvojica ili trojica sabrani u njegovo ime, on je s njima sa svojom majkom Marijom. Tamo gdje su Krist i Marija, zmaju nema mjesta. Nasrtaji nevjere, strasti i napasti, provalije ćudorednog nereda i nemorala, socijalne nepravde i stradanja bili su i bit će svakodnevna stvarnost s kojom će se suočavati Kristovi učenici. No, s Marijom, koja je nada čovječanstva, nećemo potonuti, nego ploviti prema sigurnoj luci spasa", istaknuo je nadbiskup Puljić.

Ohrabrio je obitelji da služe životu, jer je projekt zajedništva uručen njihovom razumu i srcu, molitvi, slobodi i odgovornosti. "Obitelj je pozvana sudjelovati u društvenom životu i životu i poslanju Crkve. Ljudski život je svet i nepovrediv od začetka do naravnog svršetka. Svim sredstvima koje zauzeta ljubav stavlja na raspolaganje, život treba braniti, poštivati i zauzimati se za njegovo dobro na osobnom, vjerskom, duhovnom, izvanjskom, društvenom, zakonodavnom, političkom, gospodarskom, socijalnom i zdravstvenom području", poručio je mons. Puljić.

Šibenski biskup Ante Ivas: Svjedoci smo obezvrjeđivanja obitelji

Svečano misno slavlje u koncelebraciji s desetak svećenika predvodio je šibenski biskup Ante Ivas. U homiliji ukazao je na važnost vjere. Oči vjere su nadnaravni dar koji Bog daruje ljudima da ga možemo u vjeri susretati i živjeti u zajedništvu s njime, poručio je biskup Ivas. Ukazao je kako danas našu Gospu gledamo zaogrnutu svjetlom riječi koja je tijelom postala i po Mariji se nastanila među nama. Gospa je i poslije Uskrsa bila u zajednici Kristovih učenika prvoj Crkvi, a jednako tako je i s nama danas ovdje.
Vjerujemo da Gospa zna najbolje sve naše nevolje. Zna i danas što nam najviše treba u ovom našem vremenu. Gospa zna kako i danas kao i u njeno vrijeme ima okrutnih Heroda koji su spremni sve obezvrijediti kako bi bili sigurni gospodari. Kažu, agresivno pišu i mnogim zakonima obznanjuju kako čovjeku ne trebaju nebeska svjetla.

U novome mraku čovjek gubi svoje lice i obličje, a često puta i svoje ime i svoju kulturu, svoj identitet. U tami što se spušta ispremiješala su se sva sigurna mjerila istine i pravde, poštenja i poštivanja Istine se proizvode kroz medije po željama moćnika. Vjera i ljubav, seksualnost i sloboda i sve druge kreposti i darovi Božji gube svoj izvorni smisao i sadržaj. Kažu to je pluralizam. Izjednačuju se Bog živi i ljudski idoli, prava vjera i magija, širi se pornografija perverzije svake vrste. Pobačaj zovu danas pravom na izbor.

Mrak kao da je postao poželjan. Noćne zabave uz zaglušujuću i izluđujuću buku, često puta tako bezobzirnu da mnogi ne mogu više živjeti u svojim kućama, ni moliti u svojim crkvama, pa ni u katedralama; nude se sve više kao vrhunac moderne zabave naročito djeci i mladima. Gledam te prizore u našem gradu. Je li moguće, pitam se, to tumačiti potrebom provoda, zabave, turizma, profita ili kako u Šibeniku kažu revitalizacije grada, upozorio je biskup Ivas.

Papa Franjo upozorava da bi čovjek mogao izgubiti svoju pravu bit, da bi se mogao pretvoriti u sredstvo u rukama moćnih, političkih ideoloških ili ekonomskih manipulatora. Čovjek nije više u središtu društva kako je Bog htio, nego je u službi nečega drugoga. Čovjek više nije temelj društva.

Obitelj je ishodišna ljudska zajednica koja stoji u temeljima ljudskog društva. Svjedoci smo kako su mnogovrsne sile zla ujedinile u nastojanjima da upravo u obiteljima unesu što više mraka, razdora i nereda. Umjesto da svaka društvena zajednica, a tako i naša, kao svoj temelj i zadatak osigura sve moguće zakonske, gospodarske i socijale uvjete za razvoj obitelji; svjedoci smo obezvrjeđivanja obitelji, naglasio je između ostalog biskup Ante Ivas. (Hina/IKA/D.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene