Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi fokus u obrazovanju

Orešković nakon sastanka s Karamarkom i Borasom: 'Europa traži 900.000 informatičara, to je budućnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastanku nije nazočio nitko iz Mosta. Razgovaralo se o povećanju proračunskih sredstava za obrazovanje, ali i potencijalnim ministarskim kandidatima.

Nešto poslije 12 sati završio je sastanak u zagrebačkom hotelu Sheraton između mandatara Tihomira Oreškovića, šefa Domoljubne koalicije Tomislava Karamarka i rektora Zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Reakcija na rezultate Nikola Grmoja održao govor: "Vrijeme Mosta tek dolazi!" Slika nije dostupna Potrebna je rasprava UOČI SASTANKA S MANDATAROM Karamarko o ćirilici u školama i porezima

Kako reporterka Dnevnika Nove TV, Martina Bolšec, neslužbeno doznaje, mandatar Orešković će nastaviti razgovarati s brojnim pojedincima, no ne želi otkrivati imena i detalje, kao niti gdje će voditi te razgovore. Ipak bio je prijepodne i gospodin Čorušić, koji se najglasnije spominje kao HDZ-ov kandidat za ministra zdravtsva, no on nam je rekao kako je razgovarao samo s rektorom Borasom.

"Diskusija je bila vrlo uspješna, teme su bile vrlo široke. Mene interesira i fokus mi je kako možemo povezati privatni sektor sa sveučilištem i na koji način možemo pojačati znanost u Hrvatskoj. Tu smo se malo fokusirali na informatiku. Znate, Europa traži 900 tisuća informatičara i to je budućnost. Imali smo dakle diskusiju o nekakvim modelima kojima bi mogli povećati tu struku u Hrvatskoj", ističe Orešković.

Na pitanje novinara da li je istina da za sastav nove Vlade mandatar Orešković traži disidente iz SDP-a ili tehnokrate iz HNS-a, Orešković nije htio konkretno komentirati.

"Imao sam neke diskusije sa svima, vrlo otvorene diskusije. Na kraju tražimo najsposobnije i najkvalitetnije ljude i u ovoj fazi smo sad otvoreni prema ljudima koji imaju nešto pružiti Hrvatskoj", kaže.

Osim razgovora s HNS-ovim Ivanom Vrdoljakom, kaže da je razgovarao i s drugima, ali imena nije htio spominjati.

Nije htio posebno komentirati niti optužbe oko prisluškivanja koje na račun policije i tehničkog ministra Ranka Ostojića iznosi Most.

"Nemam dovoljno informacija pa u ovom trenutku ne bih imao što za dodati", odgovorio je novi mandatar.

Na pitanje zašto gospodin Petrov nije bio na razgovoru danas, Orešković kaže da se oni svakodnevno čuju.

"Imamo svaki dan sastanke tako da smo već krenuli. Treba se podijeliti, ne možemo uvijek svi biti zajedno, jučer sam bio s gospodinom Petrovom, danas s gospodinom Karamarkom. Zajedno radimo da što prije formiramo ovu vladu", rekao je Orešković.

Na pitanje je li on ravnomjerno uključen u odlučivanje, Orešković kaže da jest.

"Mi se svakodnevno čujemo, vidimo, povezani smo putem emaila, telefonski, evo danas smo se našli i vrlo smo kompaktni i fokusirani smo na to što trebamo ispuniti za Hrvatsku, da što prije počnemo raditi", istaknuo je.

Rekao je da je fokus na što skorijem sastavljanju vlade, jer je to u interesu građana.

'Nema potrebe da kadrovi odlaze van'

Ističući važnost školovanja potrebama gospodarstva Tomislav Karamarko je kazao kako će to biti sve u cilju provođenja potrebnih reformi u gospodarstvu. Upozorio je na problem odlaska naših najboljih kadrova u inozemstvo. "Nema potrebe da ti kadrovi odlaze van i ne ostanu u zemlji, ako za njima postoje potrebe gospodarstva", kazao je.

Rektor Damir Boras je potvrdno odgovorio na upit jesu li se spominjala imena za budućeg ministra obrazovanja, ali nije želio izlaziti u javnost oko toga. "Imena su se spominjala, ali ne mogu o tome govoriti jer ih je bilo više", kazao je.

Naveo je kako Sveučilište očekuje potporu buduće vlade te je i ono spremno zemlji dati obrazovane kadrove u strukama koje su potrebne gospodarstvu.

Izrazivši zadovoljstvo sastankom, Boras je kazao i da su, osim o potrebama visokog obrazovanja, razgovarali i o potrebama srednjeg i osnovnog obrazovanja jer ona daju kandidate za visoko obrazovanje.

Cilj - 25 posto visoko obrazovanih

"Hrvatska mora doći u rang država koja imaju 25 posto obrazovanih te za to mora osigurati dovoljan proračunski udio"; poručio je.

Boras je istaknuo i važnost poticanja mladih da studiraju one struke koje su potrebne, posebno tehničke i informatičke struke. No, dodao je, potrebno je poboljšati kvalitetu obrazovanja mladih da imaju znanja koja će im omogućiti brzo i efikasno studiranje.

Boras je po povratku na Sveučilište izjavio da je glavni motiv toga razgovora bio želja zagrebačkoga Sveučilišta u cjelini i svih hrvatskih sveučilišta da politički partneri Most nezavisnih lista i HDZ ostvare stabilnu vlast koja će 'osluškivati' potrebe sveučilišta.

"Razgovarali smo gotovo sat vremena, ali najviše o tomu, što je i bio naš motiv toga dogovorenoga sastanka, da Sveučilište kao cjelina, a i sva sveučilišta u Hrvatskoj, žele da partneri Most i HDZ ostvare stabilnu vlast koja će 'osluškivati potrebe sveučilišta", rekao je rektor Boras.

Istaknuo je kako sveučilišta, dajući potporu političkim partnerima, žele i osigurati da se čuje njihovo mišljenje. Objasnio je kako je osobit naglasak u razgovoru bio na tomu da sveučilišta i politička vlast zajedno osiguraju u Hrvatskoj takvo visoko obrazovanje kakvo je i potrebno našoj zemlji.

Rektor Boras dodao je da se razgovoralo i kako potaknuti mlade da studiraju onu struke koje su Hrvatskoj potrebne. Pri tomu, istaknuo je, uzeli smo u obzir da u onim segmentima gdje je to potrebno, poput nastave matematike i drugih prirodnih predmeta koji su potrebni za studiranje tehničkih struka i sada jako aktualnih struka kao što je informatika, osiguramo kvalitetne nastavnike i obrazovne programe, te tako znatno poboljšamo znanje, a time i rezultate na testovima koji su bitni za studiranje spomenutih struka.

Sastanku nije nazočan nitko iz Mosta. Sastanka između Mosta i Domoljubne koalicije neće biti do kraja tjedna, ali se šefovi karamarko i petrov čuju telefonski svaki dan u međuvremenu.

To vrijeme Most će iskoristiti za dogovo u svojim redovima u kadrovskoj križaljki nove Vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene