Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policijska akcija u Zagrebu

Ademi: Ne znaju što traže, zamagljuju javnost!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je u sklopu potrage za topničkim dnevnicima pretresla jutros stanove nekoliko bivših djelatnika HV-a.

Među stanovima pretresenih bivših djelatnika nalazi se i stan umirovljenog generala Rahima Ademija, što nam je potvrdila i Anita Ademi, supruga umirovljenog generala. Njegova je supruga u šoku i poručuje traže nešto čega kod nas nema. U policiju je na razgovor pozvan i Miroslav Vidović nekad bliski suradnik generala Petra Stipetića. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog topničkih dnevnika Obrana generala Gotovine prijavila UN-ove promatrače Slika nije dostupna Tko je u pravu? Topnički dnevnici posvađali Vladu i Gotovinin odvjetnički tim

U Splitu je policija u svoje prostorije privela i Marina Ivanovića jednog od članova odvjetničkog tima generala Gotovine. Protiv kojeg je zbog tražene dokumentacije već vođen sudski postupak. 'Ovo je žalosna akcija vlade i Bajića. To je teatar, radi se predstava da bi se Bramertzu i Europi dokazalo da hrvatska vlada ima najbolje namjere udovoljiti haškom sudu', rekao je Luka Mišetić, odvjetnik Ante Gotovine.

Ademi: Zagreb ne zanima istina

Rahim Ademi nam je rekao kako je dobio dojam da istražitelji uopće nemaju pojma što traže. 'Osoblje koje traži dokumente uopće ne zna koji su se dokumenti u ratu vodili što se tiče topništva, koji nisu i koji nedostaju', rekao nam je Ademi.

Umirovljeni general kaže da je ovo danas bio samo teatar za Europu i zamagljivanj javnosti. 'Njih istina ne znaima jer nekome odgovara. zašto se nikada nije istražilo tko je uništio dnevnike 9. brigade koji meni idu u korist? Meni idu u korist, ali nekome drugome ne idu. Ništa se u zagrebu nije niti pomaklo oko toga', ogorčen je rahim Ademi odnosom države prema njemu.

Užasan stres je danas preživjela i njegova supruga Anita Ademi. 'Ja sam već šest mjeseci na bolovanju zbog svih ovih stresova. Popila sam danas cijelu apoteku. Kako ću biti. Sram me je što sam Hrvatica. A našoj policiji toliko vjerujem da mi ne bi bilo čudno da su nešto podvalili, neku drogu', kaže Anita Ademi.

Pretrage stanova počele su rano jutros, a završile su do podneva. Nije poznato jesu li što policijski istražitelji pronašli. Od glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića doznaje se da je taj sud izdao 'nekoliko naloga za pretrage zbog sumnje u kazneno djelo uništavanja ili prikrivanja arhivske građe'.

>> 'Topnički dnevnici ne mogu biti jedini uvjet za EU'

Policija je priopćila kako se provode aktivnosti koje se odnose na poduzimanje zakonitih radnji kako bi se došlo u posjed dokumenata iz Vojno-redarstvenih akcija 'Bljesak, 'Oluja' i drugih koji predstavljaju arhivsku građu i vlasništvo su RH,a koji se trenutno nalaze u njezinom vlasništvu. Policija i vojna policija su u koordinaciji s Državnim odvjetništvom tijekom današnjeg dana obavile istražne radnje pretrage stana i drugih prostorija kod više osoba s područja hrvatske i BiH. isto tako, bit će obavljeni obavijesni razgovori s više osoba za koje se pretpostavlja da raspolažu informacijama o kolanju i preuzimanju tražene dokumentacije. Istražne radnje temelje se na postojanju osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela 'Uništavanje ili prikrivanje arhivske građe' iz članka 327. kaznenog zakona RH, stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.

Zbog tzv. topničkih dnevnika za glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertza upitna je pozitivna ocjena o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, a neke članice EU-a odbijaju Hrvatskoj dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene