441931
441931
441931
441931
441931

U pogonu laboratorij koji odmah donosi nalaze za pacijente oboljele od leukemije i limfoma

  • , 01.07.2016., 09:15
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska napokon ima potpuno suvremen citogenetski laboratorij koji odmah, putem uzorka krvi ili koštane srži, donosi nalaze hemato-onkološkim bolesnicima.

 
 
 
 
Obnovljen citogenetski laboratorij (Video: Vijesti u 17h)
Obnovljen citogenetski laboratorij (Video: Vijesti u 17h)

KBC Zagreb je dobio potpuno opremljen laboratorij koji odmah donosi nalaze za pacijente oboljele od leukemije i limfoma. Ovo je jedini takav laboratorij u Hrvatskoj i regiji. Na mjesec se u njemu obradi 250 uzoraka.

'Jako je bitan jer kad ste u toj koži, a konkretno, ja sam bio u toj koži, to iščekivanje dijagnoze, to iščekivanje početka liječenja je strašno', rekao je Dubravko Hoić iz Hrvatske udruge Leukemija i Limfomi.

Unatrag godinu dana, zbog nedostatka opreme, pacijenti nisu mogli na vrijeme dobiti nalaze ni terapiju.

'Dobivali smo pritužbe pacijenata da nisu kompletne i potvrđene dijagnoze. To nas je vrlo zabrinjavalo', kazao je Marijo Drlje iz Udruge hrvatskih pacijenata.

Uz velike napore udruga pacijenata i zdravstvenog osoblja, nakon godinu dana, laboratorij je potpuno opremljen. Jedini je takav u Hrvatskoj i regiji. U opremanje laboratorija uloženo je 1.200.000 kuna.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se