Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moglo bi, moglo bi

U Ministarstvu se nadaju da bi obnova škola u Gunji mogla početi idući tjedan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo obnova jedne škole u Gunji mogla bi stajati između šest i osam milijuna kuna.

Zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir, koji danas obilazi u poplavi stradalo područje županjske Posavine, rekao da se nada kako bi obnova škola na stradalom području mogla započeti u idući ponedjeljak, a obnoviteljski radovi prvo bi trebali započeti u školi u Gunji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Slika nije dostupna Od sljedećeg tjedna Kreće obnova kuća s poplavljenih područja: Moguća kroz TRI MODELA, evo koja

"Nadamo se da ćemo uspjeti završiti sve natječaje koji ovaj tjedan završavaju za izbor izvođača i nadzora na terenu i da ćemo u ponedjeljak u radove uvesti školu u Gunji", izjavio je Uhlir novinarima uoči sastanka s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i načelnicima stradalih općina.

Po njegovim riječima, na popisu ministarstva za obnovu nalazi se šest škola na stradalom području i sve one bi trebale biti obnovljene do početka nove školske godine. Napomenuo je i kako je u Gunji cijelo prizemlje škole bilo poplavljeno, a osim stradalog dijela obnovit će se i kat škole u koji voda nije prodrla te izmjeniti cjelokupni sustav grijanja.

Na pitanje novinara koliko će koštati obnova škola, rekao je kako je to teško procijeniti dok izvođači ne uđu u radove, ali kako bi samo obnova škole u Gunji mogla koštati između 6 i 8 milijuna kuna.

Uhlir je poručio kako ministarstvo ne radi nikakvu diskriminaciju među izvođačima radova. 'U sustavu bodovanja dat ćemo prednost lokalnim tvrtkama, ali dakako najveću prednost imaju kapaciteti tvrtki. Nama je osnovni cilj ljude vratiti u njihove domove do kraja godine. Škole pak moraju biti gotove za mjesec dana. Stoga posao moramo osigurati onim tvrtkama koje su u stanju za mjesec dana obnoviti školu u Gunji koja ima 1800 četvornih metara prostora', poručio je.

Ministrica Opačić: Prve kuće u Račinovcima bit će useljive do Nove godine

Građevinskim tvrtkama s područja Vukovarsko-srijemske županije poručio je kako će posla u obnovi stradalog područja biti i za njih, ali su u ovom trenutku ministarstvu prioritet kapaciteti tvrtki.

Novinare je zanimalo i hoće li se u idućim mjesecima moći dovoljno isušiti objekti koji se obnavljaju. Uhlir je odgovorio niječno rekavši kako će se stoga u obnovi primjeniti tehnologija kojom će se s unutarnje strane zatvorit prolaz vlagi iz zidova prema unutrašnjosti prostorija, dok će se s vanjske strane objekti ostaviti bez fasade sve do proljeća ili ljeta iduće godine kako bi došlo do prirodnog isušivanja.

Prije sastanka s predstavnicima županije i općinskih vlasti, Željko Uhlir boravio je u Gunji, gdje se sastao s ravnateljima škola na stradalom području županjske Posavine s kojima je razgovarao upravo o skorom početku obnove njihovih škola. Tijekom dana obići će i lokacije u Gunji, Račinovcima i Rajevom Selu na kojima se ruše objekti teško stradali u poplavi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene