Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otkriven je klorpirifos

U voću iz Hrvatske otkriven zabranjeni pesticid opasan za djecu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U voću uzgojenom u Hrvatskoj pronađen je zabranjeni pesticid posebno opasan za zdravlje djece, javio je europski sustav za uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF).

Kontrolom na prodajnim mjestima u Hrvatskoj otkriven je klorpirifos (chlorpyrifos) u mandarinama koje su se prodavale u Hrvatskoj i Sloveniji.

RASFF je 23. listopada uzeo uzorke s voća u Hrvatskoj i na njemu je otkriveno 0,033 mg/kg pesticida klorpirifos dok je dozvoljena maksimalna količina 0,01 mg/kg.

Ovaj pesticid je u Europskoj uniji zabranjen u travnju 2020. nakon što su brojna istraživanja pokazala da izloženost tom pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Pročitajte i ovo Helikopter bilo je sigurnosnih propusta Bizarna nesreća: 87-godišnjakinju otpuhao helikopter na parkiralištu bolnice, preminula od ozljeda

Studije i epidemiološki nalazi povezuju ga i s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije, navodi se u odluci Europske komisije o zabrani njegove upotrebe.

Nedavno su zaustavljene i uništene dvije pošiljke mandarina koje su iz Hrvatske poslane u Srbiju.

Aktualno FOTO Muškarci klečali i molili na Trgu, na Pernara nasrnula starija gospođa: On je sve snimao, uskočila i policija Gospođa napala Ivana Pernara Gospođa napala Ivana Pernara Foto: Goran Mehkek/Cropix Muška molitva u Šibeniku Muška molitva u Šibeniku Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell Molitelji i Tiha misa na glavnom zagrebačkom trgu - 1 Molitelji i Tiha misa na glavnom zagrebačkom trgu - 1 Foto: Goran Mehkek/Cropix Molitelji i Tiha misa na glavnom zagrebačkom trgu - 2 Molitelji i Tiha misa na glavnom zagrebačkom trgu - 2 Foto: Goran Mehkek/Cropix Molitelji i Tiha misa na glavnom zagrebačkom trgu - 3 Molitelji i Tiha misa na glavnom zagrebačkom trgu - 3 Foto: Goran Mehkek/Cropix +8 Molitelji i Tiha misa na glavnom zagrebačkom trgu - 4 Hrvatska FOTO Muškarci klečali i molili na Trgu, na Pernara nasrnula starija gospođa: On je sve snimao, uskočila i policija 1/14 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene