Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Informatizacija zdravstva

U ljekarne od sada bez recepta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ujutro u ljekarne se može bez recepta.

Zdravstvo bez papira je projekt za koji su se zdravstvene ustanove mjesecima pripremale, a odmah će početi u dvije županije i do kraja mjeseca postupno će se uvoditi i u ostalima. Umjesto papira uvode se pametna računala.

Pročitajte i ovo Bruno Belša Dilao lijekovima Bivši psihijatar bjelovarske bolnice osumnjičen da je izdao više od 120 lažnih recepata Vesna Potočki Rukavina, liječnica obiteljske medicineUključujemo građani su bijesni Danima se ne može u sustav za uputnice i recepte: "Na rubu smo izdržljivosti"

Naime, lijek propisan na receptu sada će biti memoriran na serveru HZZO-a i na taj način dostupan ljekarnicima, naravno, uz predočenje zdravstvene iskaznice. Na novi sustav zdravstveni djelatnici već mjesecima se navikavaju.

>> Od iduće godine nestaju gužve u čekaonicama?

Smanjenje administracije

Uz e-recept uvodi se i e-uputnica te e-naručivanje. Novi sustav trebao bi smanjiti i gužve u zdravstvenim ustanovama 'Mislim da je to bolje zbog toga što su automatski svi podaci s recepta upisani, mi više ne moramo upisivati i vidimo čitavu terapiju pacijenta', ističe mag. pharm. Emilija Horvat.
Smanjenje administracije, sigurnost i dovođenje u red podataka ističu se kao najvažnije prednosti. Primjerice, u slučaju izbijanja epidemije HZZO će imati točne i vrlo ažurne informacije u slučaju izbijanja bilo kakve epidemije u RH.

Gotovo sa 'zaboravljenim' pregledima

Također, sustav će otići i korak dalje pa se uz e-recept uvodi i e-uputnica te e-naručivanje. Novi sustav trebao bi smanjiti i gužve u zdravstvenim ustanovama. Nakon primarne zdravstvene zaštite do proljeća najavljuje se i informatizacija bolničkog sustava.

'Do sada se često događalo da se pacijenti naruče na pretragu u nekoliko bolnica i potom zaborave otkazati one pretrage na koje ustvari nisu niti planirali doći čime drugi pacijenti nisu mogli doći na red' napominje Luka Vončina iz HZZO-a.

Projekt se od sutra službeno provodi u dvije županije - Ličko-senjskoj i Međimurskoj, a postupno će se priključivati i ostale.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene