Obavijesti Video Pretražite Navigacija
E-zdravstvo

Od iduće godine nestaju gužve u čekaonicama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S prvim danom iduće godine u Hrvatskoj bi trebao zaživjeti projekt informatizacije zdravstva, E-zdravstvo.

E-zdravstvo će objediniti poslovanje svih sudionika u zdravstvenom sustava pa se tim povodom u Zagrebu održava međunarodna konferenciji o informatizaciji zdravstva ISHEP 2010. godine u organizaciji hrvatskog i slovenskog društava za medicinsku informatiku.

Pročitajte i ovo Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno" Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

Stručnjaci će na skupu govoriti o europskim standardima te razmijeniti iskustva u tom području.

Član radne skupine za zdravstvenu reformu dr. Ranko Stevanović ističe kako je slovenski sustav informatizacije zdravstva dobro uhodan jer je pokrenut prije 15-ak godina, ali da je hrvatski inovativniji iako je započet prije sedam godina.

>> 'Bez Gradske skupštine ni Milinović ne može spojiti bolnice'

'Sustav je trenutno u završnoj fazi isporuke i testiranja, te se očekuje da će od 1. siječnja 2011. u potpunosti zaživjeti kroz sva tri osnovna elementa, elektronički recept, elektroničko upućivanje i elektroničko naručivanje u bolnice', najavio je Stevanović.

Tijekom iduće godine trebali bi biti ustrojeni i ostali dijelovi sustava, poput elektroničkog povezivanja pedijatrije, ginekologije, školske medicine, a zatim i umrežavanje zavoda za javno zdravstvo, zavoda za zdravstveno osiguranje, Ministarstva zdravstva i ostalih koji donose odluke i koriste informacije iz sustava.

'Informatizacija će ubrzati protok pacijenata i rad liječnika'

Informatizacijom bi se, navodi Stevanović, trebao ubrzati protok pacijenata jer bi, zbog uvođenja elektroničkih recepata i uputnica, dobar dio posjeta postao nepotreban zbog mogućnosti dogovora telefonom. Liječnicima bi pak informatizacija pomogla da ubrzaju rad, da administrativni dio posla svedu na nekoliko klika mišem te da se mogu više posvetiti pacijentu.

Od svibnja do danas u sustav e-zdravstva uključeno je 10-ak županija, a do 5. listopada trebale bi se uključiti ostale sa zadnjima na listi Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom. Nakon toga je predviđeno završno testiranje testiranje i povezivanje kako bi sve bilo spremno za početak rada 1. siječnja 2011.

Savjetnik direktora slovenskog zavoda za zdravlje Matic Meglič kazao je kako je informatizacija zdravstva u Sloveniji počela u punom opsegu 2008. te da je u tijeku izrada jedinstvenog sustava umrežavanja te osmišljavanje nacionalnog zdravstvenog portala, dok bi za godinu dana, u suradnji s EU, trebao započeti projekt uvođenja elektronskih recepata i uputnica. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene