Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki projekt

SVEMIRSKI CENTAR: Konačno predstavljen Ličanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarska tvrtka Swiss Space Systems radi punom parom kako bi što prije započeli s letovima u Svemir iz Udbine. Mještani Udbine tako u subotu su mogli vidjeti prezentaciju izgradnje svemirskog centra, a prema riječima voditelja projekta u Hrvatskoj, s radovima bi mogli početi već sljedeće godine.

U Lici se planira realizacija jednog od najvećih projekata u Hrvatskoj i regiji – izgradnja svemirskog centra i svemirske luke. Projekt tvrtke Swiss Space Systems (S3) je u subotu predstavljen u Udbini. 'Tu će ljudi dolaziti i naseljavati se, prema tome tu je zaposlenje indirektno. To nije samo svemirski centar nego sam čuo da postoje i drugi planovi da se ovdje izgradi privreda', rekao je za Dnevnik Nove TV Slobodan Danko Bosanac, voditelj ureda S3 Hrvatska.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZ LIKE U SVEMIR Ne odustaju od svemirskog centra u Udbini iako su im osnivača pretukli i zapalili Slika nije dostupna Centar za istraživanje svemira 2019. godine u svemir će se letjeti iz - Like?

Udbina je zanimljiva za izgradnju svemirskog centra jer ima odlične predispozicije za nešto takvo: otvoreno nebo, komercijalni avionski letovi zaobilaze taj dio hrvatskog teritorija, klimatski uvjeti su izvrsni te postoji velika mogućnost širenja projekta, piše Likaclub.

Lika u centru pažnje javnosti, Ličani u strahu!

U Udbini su demantirane teze kako će projekt biti štetan za okoliš, ili proizvoditi opasna zračenja te je ujedno prikazan projekt izgradnje centra koji će biti potpuno energetski samoodrživ putem solarnog napajanja, javlja Likaclub.

2019. godine u svemir će se letjeti iz - Like?

"Ne znamo hoćemo li uspjeti, kao što mnogi prije nas nisu znali kada su radili povijesne korake, no moramo imati ambiciju da idemo“, poručio je za Likaclub Slobodan Danko Bosanac.

Podorbitalne letjelice rade na vrlo zanimljivom principu koji osigurava isplativost projekta i njegovu jednostavnu primjenu. Radi se o jedinstvenoj tehnologiji pri čemu zrakoplov odnosi letjelicu na visinu od oko 15 kilometara te ona samostalno nastavlja svoj put. Zrakoplov se tada vraća na zemlju, a međukontinentalni letovi koji su također u planu na visini od 100-150 kilometara dosezati će brzinu od 4-5 maha odnosno 1,5 kilometara u sekundi. Iza 2020. godine planirani su prvi letovi za ljude, piše Likaclub.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene