Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinuti...

Lika u centru pažnje javnosti, Ličani u strahu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ličani se raduju najavi izgradnje centar za svemirska istraživanja u Udbini, no istodobno i strahuju...

Svemirskom centru i luci udbinska lokalna vlast pomoći će svladati bilo kakve birokratske prepreke oko ishođenja dozvola za gradnju.

'Predstavnici firme iz Švicarske su nas kontaktirali i bili su ovdje na prezentaciji prije definitivnog predstavljanja u Zagrebu, mi smo upoznati ja i moji suradnici, bili smo u prvom momentu iznenađeni pa i oduševljeni', kaže načelnik Ivan Pešut.

Pročitajte i ovo Svemirska letjelica (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatski svemirski program Obećano i nikad realizirano: Istražili smo zašto Hrvati nisu krenuli u svemir, iako je to bilo planirano u 2019. Slika nije dostupna Centar za istraživanje svemira 2019. godine u svemir će se letjeti iz - Like?

Za daljnju realizaciju projekta vrlo važan je MORH odnosno Vlada RH jer je zračna luka u vlasništvu MORH-a. Udbinske vlasti nadaju se kako će njihova nizina već sada polako postajati hrvatska top destinacija.

'Mislim da će imati najviše utjecaja na turističku ponudu, na nacionalnom nivou i industrijskoj proizvodnji koja će otvoriti nova radna mjesta', kaže zamjenik načelnika Zlatko Brkić.

2019. godine u svemir će se letjeti iz - Like?

No stanovništvo se boji jeftine prljave industrije koja bi mogla zagaditi taj lički biser.

Osim kvalitetne radne snage, svemirski kompleks bi iz Like mogao crpiti i alternativne oblike energije. 'Poslije Hvara smo najsunčaniji, to je naš rezervoar energije koji ćemo koristiti u obnovljivim izvorima pa i u tom projektu se može koristiti i realizirati', dodaje načelnik Pešut.

Ipak lički stanovnici najzabrinutiji su oko mogućeg zadiranja u njihove tradicionalne, religijske i kulturne vrijednosti koje su stoljećima uspijevali očuvati netaknutima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene