Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlatna Greda

U biseru kontinentalnog turizma ponovno se možete družiti s divljim životinjama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobjeći u netaknutu prirodu, penjati se na tri, sedam ili deset metara visine i družiti s divljim životinjama od danas je ponovno moguće duboko u Kopačkom ritu - u pomalo zaboravljenom mjestu Zlatna Greda.

Pobjeći u netaknutu prirodu, penjati se na tri, sedam ili deset metara visine i družiti s divljim životinjama od danas je ponovno moguće duboko u Kopačkom ritu - u pomalo zaboravljenom mjestu Zlatna Greda.

Pročitajte i ovo Povratak dabrova Plivanje pred kamerama Nove TV Vratio se, i to u velikom stilu: Pogledajte preslatke prizore najvećeg europskog glodavca i pravog romantičara među životinjama Kopački rit PRIČA KOJA SAMO RASTE Turizam na kopnu napokon se probudio: Biser Baranje ruši rekorde, a i grad na Dravi ima svoje adute

Za ulaganje u ovaj biser kontinentalnog turizma uspjela se izboriti osječka udruga za zaštitu prirode, no većina preostalih objekata i zemljišta, golemom potencijalu usprkos, i dalje stoji neiskorišteno.

Adrenalinski park

Slobodan vikend idealan za penjanje po adrenalinskom parku. U Eko centru Zlatna Greda, sezona je
počela.

U srcu Kopačkog rita, europskim novcem, udruga Zeleni Osijek uredila je izletište s hostelom i restoranom, a ulaže i u nove sadržaje.

Spustili smo se u „Ledaru“ - objekt ukopan u zemlji nekada davno služio je kao hladnjak, kasnije kao sklonište razbojnicima, a danas kao turistička atrakcija

Do divljih životinja i netaknute prirode vodi poučna staza i naizgled nestabilni most kroz močvaru.

„Most izgleda možda malo nesigurno, ali garantiramo da je 100 posto siguran, jer napravljen je u ovakvu svrhu da bi dao neki pustolovni štih“, kaže vodič Adnan Delić.

Cijeli projekt jesenas je proglašen najuspješnijim u kategoriji održivog turizma.

„Sva dobit koju ostvarujemo kroz tvrtku vraćamo natrag u udrugu, odnosno, u nove projekte i programe za zaštitu prirode i okoliša“, kaže Snježana Kovačević iz udruge Zeleni Osijek.

Korist za lokalno stanovništvo

Korist ima i lokalno stanovništvo.

„Dolazim iz Grabovca, ovo mi je prvi posao i za sad sam jako zadovoljan jer ovdje u Baranji je jako teško dobiti posao“, kaže kuhar Kristijan Zagorec.

Zlatna Greda nekad je bila bogata i naseljena pustara, danas ima jedva 5 stanovnika. Iako bi mnogi ulagali, mjesto je u vlasništvu države i propada, a upravo Eko centar pokazuje koliki je ovdje potencijal.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene