Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Bivši premijer potpisao punomoć odvjetniku

Goran Suić službeno preuzeo obranu, kaže da je Sanader odlično

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši premijer, Ivo Sanader, provesti će Božić iza rešetaka.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Slika nije dostupna Sanader izjavio 'Otišao sam jer nisam mogao ispuniti obećanje'

Ivi Sanaderu je danas u posjet stigao i njegov zagrebački odvjetnik Goran Suić. Nakon razgovora sa Ivom Sanaderom odvjetnik Suić nam je rekao da mu je bivši premijer potpisao punomoć. 'Bio sam kod Sanadera i on je dobro, dapače, odlično', rekao je odvjetnik Suić.

Na upit hoće li se pojaviti Mirjana, supruga Ive Sanadera, odvjetnik Suić je rekao kako o tome ne može govoriti. Nije mogao odgovoriti ni na pitanje ostaje li u Austriji ili se vraća u RH.

Mirjanu Sanader u Salzburgu danas nitko nije vidio. Tamo je pet ulaza, i jedan dodatni za automobile, moguće je da je uprava zatvora našla način kako da Mirjana Sanader posjeti supruga tako da je ne opaze novinari. Bilo bi čudno da ga ona nije posjetila nakon što je pet dana tvrdila da ne može potpisati punomoć odvjetniku bez da se konzultira sa svojim suprugom. Glasnogovornica austrijskog tužiteljstva dnas je inače potvrdila da će Sanadera posjetiti supruga Mirjana u pratnji odvjetnika.

U pritvoru će sigurno biti 27. prosinca ukoliko prije toga ne izjavi da pristaje na izručenje Hrvatskoj. U tom slučaju odmah će se pokrenuti postupak izručenja putem austrijskog ministarstva pravosuđa. Prema neslužbenim informacijama Ivo Sanader će biti saslušan 22. prosinca za 'slučaj Hypo', koji je afera broj jedan u Austriji, a nakon jučerašnje zatvorene sjednice povjerenstva zaduženog za taj slučaj u javnost je procurilo kako je odlučeno da se bivšeg premijera pozove najmanje za svjedoka. Navodno postoji mogućnost da Sanader svjedoči iz ćelije video linkom. Glasnogovornica tužiteljstva Barbara Feichtinger nije mogla potvrditi tu informaciju.

Feichtinger je izjavila je da ne raspolaže informacijama o mogućoj namjeri koruškog parlamentarnog istražnog povjerenstva da ispita Sanadera u slučaju Hypo Alpe Adria banke, za koji u austrijskoj javnosti vlada veliko zanimanje. Osim toga, prema njezinim riječima, u slučaju Hypo nadležnost bi bila kod državnog odvjetništva u Klagenfurtu.

Banka zatražila provjeru zbog pranja novca

U slučaju Sanader pojavio se novi moment, izvijestila je Feichtinger, a to je prijava jedne banke iz Innsbrucka o pranju novca protiv Sanadera. Prema riječima Feichtinger, državno odvjetništvo u Innsbrucku morat će provjeriti prijavu, a u slučaju istrage i moguće optužnice taj bi slučaj otežao postupak izručenja, odnosno, za austrijsko pravosuđe on bi postao prioritetan.

Najavila je kako nikakvih novih informacija o Sanaderu neće biti do slijedeće konferencije za novinare, tj. novo saslušanje, koje je zakazano za 27. prosinca, a sve eventualne informacije tužiteljstvo će prosljeđivati medijima preko austrijske novinske agencije. 

Nije se izjasnio o izručenju

Sanader se nije izjasnio o hrvatskom zahtjevu za izručenjem te je Feichtinger naglasila da još ne postoje nikakve naznake da bi Sanader mogao pristati na izručenje.

Feichtinger je izjavila kako će na konferenciji za novinare, najavljenoj za dan nakon božićnih blagdana, biti riječi o mogućem izručenju Ive Sanadera. Glasnogovornica je objasnila da su policajci Sanadera tražili u Innsbrucku, jer su mislili, da se zbog tamo prijavljenog boravišta, i nalazi. Državno je odvjetništvo u Innsbrucku izdalo nalog za njegovim uhićenjem na temelju zahtjeva iz Zagreba zbog zloporabe položaja i pronevjere šest milijuna eura.

Puštanje uz jamčevinu nije vjerojatno

Puštanje uz jamčevinu u ovom trenutku nije vjerojatno, smatra Feichtinger, jer kod Sanadera postoji mogućnost skrivanja činjenica, odnosno utjecaja na svjedoke Državnom odvjetništvu u Salzburgu nije poznato želi li Sanader ponuditi plaćanje jamčevine. Puštanje uz jamčevinu međutim u ovom trenutku nije vjerojatno, smatra Feichtinger, jer kod Sanadera postoji mogućnost skrivanja činjenica, odnosno utjecaja na svjedoke, za što nije predviđeno puštanje uz jamčevinu. Sanadera se u Hrvatskoj, prema informacijama austrijskog pravosuđa, tereti da je zajedno s drugim počiniteljima pronevjerio državni novac u iznosu od najmanje šest milijuna eura. Osim toga, tereti ga se za zloporabu položaja i za stvaranje zločinačke organizacije.

Austrijskom tužiteljstvu dostavljena sva dokumentacija

Austrijsko tužiteljstvo u utorak je dobilo svu potrebnu dokumentaciju hrvatskog pravosuđa vezanu za izručenje Ive Sanadera. On i njegov bečki odvjetnik Werner Suppan su prilikom razgovora sa sutkinjom upućeni za što ga Hrvatska sumnjiči. Bivši hrvatski premijer po službenoj je dužnosti dobio zagrebačku odvjetnicu Ana-Mariju Gospočić, dok Sanader istovremeno sastavlja poseban odvjetnički tim. Odvjetnica po službenoj dužnosti još nije dobila spis od USKOK-a.

>> Mirjana Sanader bi supruga trebala posjetiti s uglednim odvjetnikom

>> 'Slučaj Sanader' pokazao da je imovinska kartica bezvrijedna

Ivo Sanader uhićen je 9. studenog u Austriji te je sproveden istražnom sucu koji mu je odredio pritvor u trajanju od 14 dana. Ako kaže da se ne protivi izručenju, on bi do Božića mogao biti u Zagrebu, a ako se protivi to bi moglo potrajati i do dvije godine.

S obzirom na sadržaj pisma europskim čelnicima, nije isključeno da Sanader zatraži azil jer tvrdi da njegovi bivši kolege protiv njega vrše politički progon. Četvrta varijanta i najmanje spominjana je da Ivu Sanadera puste da se brani sa slobode, uz plaćenu jamčevinu. Bivši hrvatski premijer odmah je po uhićenju rekao kako je bio na putu za Hrvatsku i dodao da se što prije želi vratiti kako bi riješio novonastalu situaciju i dokazao nevinost. (D.Š./A.J./T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene