Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrt u pritvoru

U kakvim je okolnostima umro Đuro Brodarac? Kosor zatražila izvješće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Darko Milinović je od stručnjaka osječkoga Kliničkog bolničkog centra zatražio daljnju kontrolu svih okolnosti u kojima je jučer u toj zdravstvenoj ustanovi preminuo umirovljeni general i političar Đuro Brodarac.

'S obzirom na to da je javnost posebno senzibilizirana za taj slučaj, zatražio sam dodatnu kontrolu i posebno izvješće bolničke unutarnje kontrole, iako sam gotovo siguran da su osječki liječnici učinili sve što je bilo moguće', izjavio je Milinović.

Pročitajte i ovo Darko Milinović ''Jogurt revolucija'' Milinović prozvao Plenkovića: ''Gledao si iz Bruxellesa kako ginemo... Ja nisam imao anemiju kojom bih izbjegao Tuđmanov poziv za boj'' Ivan Penava i Darko Milinović - 2 Pregovori u tijeku Sprema se nova koalicija? Dva bivša HDZ-ovca uhvaćeni na piću, evo što Milinović kaže o mogućem udruživanju

Dodao je da bi izvješće unutarnje kontrole trebalo biti gotovo već danas, kao i nalaz obdukcije Brodarčeva tijela. Milinović je ustvrdio da je Brodarac iz osječkog zatvora, gdje je bio pritvoren zbog sumnje da je počinio ratni zločin na sisačkom području 1991. i 1992., u bolnicu doveden još u utorak u vrlo teškom stanju.

'Sustav dobro reagirao'

'Kako nije bio kontaktibilan, a reagirao je samo na jake vanjske podražaje boli, premješten je na odjel intenzivne njege i liječnici su učinili sve kako bi mu spasili život. Nažalost nisu uspjeli', kazao je Milinović koji je uvjeren da će dodatne kontrole pokazati da je hrvatski zdravstveni sustav dobro reagirao.

Kosor zatražila izvješće

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naložio je nadzor kako bi se utvrdilo je li Brodarac bio pritvoren u odgovarajućim uvjetima. Kazao je i da je upravitelj osječkog zatvora Brodarcu nudio bolje uvjete koje on nije prihvatio jer je bio zadovoljan postojećima. 'Gospođa Kosor je zatražila od mene jedno izvješće da vidimo je li bilo kakvih propusta u našem zatvorskom sustavu te je li osiguran adekvatan smještaj', kazao je Bošnjaković.

Podsjetimo, najteže optužbe izrekao je Brodarčev odvjetnik Petar Šale koji tvrdi da je njegovog klijenta ubio sustav jer su ga držali u pritvoru, iako su znali za njegovo loše zdravstveno stanje. Smatra da su ga trebali eventualno zadržati u kućnom pritvoru.

Premijerka Kosor jučer nije željela komentirati ništa o smrti Đure Brodarca. (J.G./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene