Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državna komemoracija

Plenković u Jasenovcu: Moramo činiti napore kako bismo u budućnosti imali jedinstvenu komemoraciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Spomen-području Jasenovcu održava se državna komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora u spomen na 22. travnja 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak.

U znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, kao i preživjele zatočenice i zatočenike logora, na komemoraciji sudjeluju predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Marko Sladoljev.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Pun raspored Izbori su sve bliže: Plenković hoda po gradilištima Darko Milinović ''Jogurt revolucija'' Milinović prozvao Plenkovića: ''Gledao si iz Bruxellesa kako ginemo... Ja nisam imao anemiju kojom bih izbjegao Tuđmanov poziv za boj''

Oni su zajedno sa izaslanicom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, predstojnicom njezina ureda Anamarijom Kirinić, položili zajednički vijenac za žrtve u ime Predsjednice Republike, Hrvatskog sabora i Vlade. Vijenac za žrtve položila je i potomkinja logoraša Branka Nešić Reichel.

Ubrzo nakon početka komemoracije antifašisti se razvili transparent na kojem piše ''Uklonite ustaški pozdrav''.

Transparent se odnosi na spomen ploču u Jasenovcu koja je postavljena u počast jedanaestorici poginulih pripadnika HOS-a na tom području u Domovinskom ratu. Na spomen ploči stoji "Neovisnost i suverenost Republike Hrvatske životima su izborili i bojovnici Hrvatskih obrambenih snaga - HOS-a, 1. satnije 'Ante Paradžik'". Uz imena poginulih HOS-ovaca na ploči piše kako je podižu HOS Jasenovac i Udruga branitelja HOS-a grada Zagreba, a na grbu HOS-a uz ostalo stoji i ustaški pozdrav "Za dom spremni". Premijer se ubrzo nakon postavljanja ploče ispričao svima koje vrijeđa postavljanje ploče u gradu Jasenovcu na kojoj stoji i ustaški pozdrav "Za dom spremni", ali i dodao kako je riječ o ploči postavljenoj za 11 poginulih hrvatskih branitelja te kazao kako će upravo zbog toga biti i osnovano povjerenstvo čije će se preporuke pretočiti u propise, a u pogledu simbola totalitarnih režima.

Bez govora

Na popisu žrtava jasenovačkog logora nalazi se 83.145 imena, među kojima 39.570 muškaraca, 23.474 žene te 20.101 dijete do četrnaest godina starosti. U više do 1300 dana postojanja ustaškog logora Jasenovac, najviše je stradalo Srba, Roma, Židova i Hrvata.

Tijekom komemoracije, kojoj nisu prisustvovali preživjeli logoraši, nije bilo govora, a održan je program u kojemu su, nakon minute šutnje, sudjelovali zbor Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) te dramski i glazbeni umjetnici. Sudionici su do Kamenog cvijeta došli u koloni sjećanja od Memorijalnog muzeja, a skup je završio polaganjem vijenaca i molitvom za žrtve, koju su molili katolički svećenik i muslimanski imam.

Odavanju počasti jasenovačkim žrtvama prisustvovali su i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i drugi. Nazočila su i izaslanstva HDZ-a, HSLS-a, Mosta i Narodne stranke-Reformista.

Također, na komemoraciji su bili veleposlanici te izaslanici 18 veleposlanstava u Republici Hrvatskoj i to SAD-a, Rusije, Izraela, Njemačke, Velike Britanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Švedske, Španjolske, Austrije, Australije, Japana, Češke, Kanade, Madžarske, Norveške i Slovačke.

Vijence kod Kamenog cvijeta Bogdana Bogdanovića položila su i izaslanstva Sisačko-moslavačke županije, Općine Jasenovac, Grada Zagreba, HAZU, saborski zastupnik Veljko Kajtazi s članovima Saveza Roma, Matice hrvatske, Grada Novske, Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj te izaslanstvo Javne ustanove Spomen područja Jasenovac.

Druga od tri komemoracije

Bila je to druga od tri komemoracije koje se, kao i lani, odražavaju u spomen na jasenovačke žrtve.

''Žao mi je što nema jedinstvene kolone, uz poštovanje jučerašnje i sutrašnje komemoracije. To predstavlja poruku da svi moramo činiti napore kako bismo u budućnosti imali jedinstvenu komemoraciju, jer žrtve to zaslužuju'', rekao je premijer dodavši kako je to problem koji je naslijedio.

Jedan od prijepora koji je doveo do toga jest ploča poginulim pripadnicima HOS-a s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" postavljena u Jasenovcu, nedaleko spomen-područja.

Na pitanje o kritici za relativizaciju problema premijer je rekao: ''Nema relativizacije problema, Vlada je to naslijedila i moja je zadaća da riješimo te probleme.

U ponedjeljak će komemoraciju u Jasenovcu održati predstavnici Židovske zajednice u Hrvatskoj.

Podsjetimo, u subotu je kolonom sjećanja prema spomeniku Kameni cvijet u Spomen-području Jasenovac počela komemoracija žrtvama ustaškog koncentracijskog logora u Drugom svjetskom ratu koju su organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Srpsko narodno vijeće.

Komemoraciji su prisustvovali izaslanstvo SDP-a predvođeno predsjednikom Davorom Bernardićem te strani veleposlanici među kojima je i američka ambasadorica Julieta Valls Noyes. Među gostima su i veleposlanici Norveške, Austrije, Rusije, Velike Britanije, Australije, Francuske, Kanade i Srbije te predstavnici Vlade Srbije i drugi.

Jasenovac je od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. bio logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Poimenični popis žrtava logora navodi imena i podatke za 83.145 žrtava - 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do četrnaest godina. Najviše je u 1.337 dana postojanja logora stradalo Srba, Roma, Židova i Hrvata. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene