Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o pobačaju

U ime obitelji o odluci suda: "Ne mirujemo ni trenutka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krešimir Planinić iz udruge "U ime obitelji" kazao je kako žena samostalno odlučuje o svom tijelu dok ne ugrožava drugi život.

Udruga "U ime obitelji" na konferenciji za medije očitovala se o odluci Ustavnog suda koji je danas odbio zahtjev za ocjenom ustavnosti tzv. zakona o pobačaju.

Pročitajte i ovo Prosvjed za pravo na pobačaj u Francuskoj Čeka se konačna odluka Hoće li pravo na pobačaj po prvi put ući u ustav jedne države? Reformu podržava 85 posto stanovništva Grafika postojećeg i novog zakona (Foto: Dnevnik.hr) Obavezno savjetovanje "Vrući krumpir" dočekao je Vladu nespremnu, novi zakon o pobačaju neće donijeti u zadanom roku

"Dana 21. veljače 2017. donesena je odluka da se ne prihvaćaju prijedlozi za ocjenu ustavnosti i nalaže se Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon u skladu s odlukom Ustavnog suda", poručio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Podsjetimo, zahtjev za ocjenom ustavnosti podnesen je prije čak 26 godina, a na njemu je od pretprošle godine intenzivno radila skupina na čelu sa zamjenicom predsjednika Ustavnog suda Snježanom Bagić.

Tijek konferencije pratite u nastavku:

Krešimir Planinić, odvjetnik i član Upravnog odbora "U ime obitelji" kazao je kako smatraju da je pozitivno što je iskazana činjenica da život počinje začećem.

"Zadovoljni smo i što je sudac ustvrdio da ne postoji ljudsko pravo na pobačaj", kazao je Planinić.

Istaknuo je kako nije razjašnjeno što znači "svako ljudsko biće", kako se navodi u Ustavu.

"Ustavi drugih zemalja nisu jednaki normama naših ustava. Možemo uspoređivati jedino njemački ustav koji navodi da svatko ima pravo na život, dok u našem stoji "svako ljudsko biće", kazao je Planinić.

Na pitanje koji su daljnji potezi, Planinić je kazao kako ne vjeruje da je sudac ozbiljno mislio kad je obeshrabrivao građane i kazao da nije moguć referendumom o pobačaju.

"Žena samostalno odlučuje o svom tijelu, dok god u pitanju nije nečiji drugi život", kazao je Planinić.

Na pitanje koji su sljedeći potezi, rekao je kako udruga "U ime obitelji" ni trenutka ne miruje.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene