Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pravno i životno neprihvatljivo'

'U ime obitelji': Izjednačavanjem braka i istospolnog partnerstva izigrava se volja građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanska inicijativa "U ime obitelji" upozorila je saborske zastupnike da bi se prihvaćanjem Zakona o životnom partnerstvu bitno narušilo povjerenje građana u pravnu državu i vladavinu prava, jer se zakonskim prijedlogom pokušava izjednačiti različite zajednice - brak i zajednicu istospolnih partnera, što je pravno i životno neprihvatljivo.

U opširnijem pismu saborskim zastupnicima inicijativa naglašava kako se predlaženim Zakonom o životnom partnerstvu očito želi izmanipulirati volja hrvatskih građana izražena na referendumu o ustavnoj definiciji braka kao životnoj zajednici žene i muškarca.

Pročitajte i ovo Valentinovo - 3 U braku 70 godina Tajna dugovječne ljubavi: "Lijepa mi je. Moja prva ljubav. Slušamo jedno drugo što je najvažnije" Slika nije dostupna Najistaknutiji "U ime obitelji" Znanstvenici objasnili: 5 važnih stvari zbog kojih je došlo do velikog uzleta konzervativnih udruga u Hrvatskoj

"Tim prijedlogom Zakona namjerava se uvesti 'brak između osoba istog spola', odnosno tzv. 'životno partnerstvo' koje se u svemu izjednačava s brakom, samo što ne nosi taj naziv, a što predstavlja apsolutno kršenje volje birača iskazane na referendumu 1. prosinca 2013. te stvara nepovjerenje građana u pravnu državu i vladavinu prava", navodi inicijativa "U ime obitelji".

Željka Markić za Reuters: Sretna sam jer nijedna vlada neće moći legalizirati gay brakove

Sabornike upozorava kako postoje značajni razlozi zbog kojih nije ispravno glasati za prijedlog Zakona o životnom partnerstvu.

Inicijativa ističe da bi prihvaćanje tog zakona značilo nepoštivanje izričite volje birača koji su se na referendumu sa 65,87 posto glasova "ZA" izjasnili da se u Ustav RH unese odredba da brak predstavlja zajednicu žene i muškarca, čime su poslali i širu vrijednosnu i pravnu poruku predstavnicima javne vlasti.

"Birači su na referendumu poslali širu vrijednosnu poruku o zaštiti sadržaja braka, a ne samo njegova naziva", naglašava se u pismu. Inicijativa "U ime obitelji" navodi i kako se tim prijedlogom Zakona uzimaju nazivi brojnih instituta iz obiteljskog prava i postupaka, koji se faktično odnose na brak i bračne odnose, a odnosi između istospolnih parova uređuju se na identičan način, samo pod drugim nazivom.

Također upozoravaju da je uvođenje brojnih instituta iz obiteljskog prava i postupaka koji se odnose na brak i bračne odnose, izravni pokušaj izjednačavanja braka s istospolnom zajednicom. Prijedlogom Zakona o životnom partnerstvu, upozoravaju također iz inicijative, u mnogočemu se izjednačavaju obitelji kao 'zajednice života istog spola' i obitelji kao pojam u Obiteljskom zakonu.

Uz to, ističe se u pismu, zakonskim prijedlogom se omogućuju jednaka prava registriranim i neregistriranim istospolnim partnerima, što je izvor velike pravne nesigurnosti. Građanska inicijativa "U ime obitelji" naglašava i da su predložene odredbe koje se odnose na uređivanje odnosa vezanih za djecu, suprotne Ustavu te brojnim drugim odredbama međunarodnog prava.

Također, radi zaštite djece, nedopustivim drže uvođenje instituta "partnerske skrbi", jer sadržajno i roditeljska i partnerska skrb odgovaraju posvojenju, samo se rabi drugačiji naziv.

"Smatramo da je više nego očita namjera da se ovim putem izmanipulira volja građana izražena na referendumu, što svakako dovodi do pravne nesigurnosti te slijedom toga apeliramo na saborske zastupnike da ne daju svoj glas za izglasavanje ovoga prijedloga Zakona", zaključuje u pismu saborskim zastupnicima građanska inicijativa "U ime obitelji". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene