Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova nada

Stiže revolucionarni 'pametni' lijek za bolest koja je javno-zdravstveni problem u svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Terapija bi s novim lijekom umjesto 48 trajala svega 12 tjedana.

U Hrvatsku bi trebao doći novi 'pametni' lijek za hepatitis C. Liječnici ga nazivaju revolucionarnim jer bi, prema nekim procjenama, čak više od 90 posto oboljelih od te teške virusne bolesti, moglo biti izliječeno. S dva tipa virusa - B i C, zaraženo je više od pola milijarde ljudi, stoga je hepatitis danas vodeći javno-zdravstveni problem u svijetu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozitivni na česti patogen Otkriven mogući uzrok tajanstvenih slučajeva dječjeg hepatitisa koji su zabrinuli stručnjake: Zaraženo 170 djece u 11 zemalja Slika nije dostupna oko 170 zabilježenih slučajeva Nepoznata zaraza kod djece zabrinjava europske stručnjake: Čak 10 posto zaraženih treba transplantaciju!

S novim pametnim lijekom, i za 39 tisuća zaraženih hepatitisom C u Hrvatskoj, rodila se - nova nada.

'Mislim da je to zaista revolucionarno, to je slična situacija kao kad su se pred 20 i nešto godina razvijali lijekovi za HIV', ističe Tatjana Reić, povjerenica Svjetske zdravstvene organizacije za hepatitise.

Terapija bi s novim lijekom trajala kraće. Svega 12 tjedana, za razliku od dosadašnjih 48. Uključivala bi i manje nuspojava.

'Naravno da bih ja kao profesor medicine koji godina liječni te bolesnike želio da tu terapiju dobijemo sutra,' smatra infektolog Miro Morović.

Prvi put otkriveno kako se širi hepatitis C!

Novi lijek tračak je nade za socijalizaciju oboljelih od hepatitisa te njihov povratak u normalan život. Tatjana Reić mišljenja je da će izlječivost hepatitisa već za godinu dana biti preko 90 posto. Problem je što ni tada terapija neće biti dostupna svim oboljelima.

'Zato molim bolesnike da ovu informaciju prime s određenom objektivnosti, s realnosti. Ta terapija bi trebala biti određena za one najteže bolesnike koji su u kritičnoj fazi bolesti', ističe Morović. 

Smrtnost uzrokovana komplikacijama od virusnih hepatitisa posljednjih je godina veća od smrtnosti uzrokovane HIV-om. Stoga je jasno zašto se novi lijek čeka s nestrpljenjem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene