Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara

Zbog Istre se svađao s brojnim partnerima i upadao u probleme: Tijekom karijere za Ivana Jakovčića vezale su se brojne afere

Tko je Ivan Jakovčić (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Tko je Ivan Jakovčić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tko je Ivan Jakovčić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tko je Ivan Jakovčić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tko je Ivan Jakovčić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Tko je Ivan Jakovčić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tko je Ivan Jakovčić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Dok se čeka rasplet oko Uljanika, čeka se i rasvjatljavanje uloge Ivana Jakovčića u cijeloj priči.

Iako je jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara godinama uspješno je odolijevao brojnim aferama koje su mu se pokušale staviti na teret, njegov angažman za tvrtke Danka Končara bio je previše i za potencijalne partnere, ali čini se i za njegov IDS.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tražio mito? Kajin Jakovčiću: 'Optužuju te za reketarenje, odi na detektor laži!' Slika nije dostupna Kritika bivšim kolegama Kajin: IDS se može slobodno preimenovati u 'istražni demokratski sabor'

U politici je još od davne 1991. godine. Gotovo je sinonim za IDS čiji je godinama bio predsjednik.
Uvijek skloniji lijevim opcijama 2000. ulazi u Račanovu Vladu, a bio je i uz Milanovića u Kukuriku koaliciji.

"Nino Jakovčić je vjerojatno najuspješniji hrvatski političar od 92. do danas po rezultatima koje je ostvario za Istru, a i ukupni doprinos za liberalnu misao", rekao je Radimir Čačić.

Ipak, bez obzira na kraće izlete u nacionalnu politiku, njegov fokus je uvijek bila Istra. Zbog Istre se svađao s koalicijskim partnerima, ali i upadao u probleme. Tijekom karijere za njega su se vezale mnogobrojne afere, ali svaki bi se put do sada uspješno izvukao. Damir Kajin, godinama njegov najbliži suradnik, danas za njega nema lijepih riječi.

"Njegov sukob interesa ogleda se u tome što je danas oko 50 istarskih dužnosnika ili šefova tih komunalnih tvrtki teže od 2, 3 milijuna eura, a da ulaskom u politiku nisu imali ništa", ističe Kajin.

Bio je predmet istrage u nekoliko afera

Jakovčića se prvi puta propitivalo zbog sela Sveti Juraj koje je kupio u unutrašnjosti Istre. Govorilo se da ga je dobio budzašto, umješala se država i poništila kupoprodaju pa je isto selo kupio još jednom za mnogo više novca. Bio je predmet istrage i u aferama Hypo banke i to zbog projekata Barbariga i Dragonera. Surađivao je s istražiteljima, optužbi je oslobođen.

Vezalo ga se i uz Todorića. Prije svega zbog Lagune, potom i zbog njegova posla s bezalkoholnim pićem Gineta koje se punilo u Jamnici. Nakon što je otišao s mjesta župana, zaposlio se u Agrokoru.

Trenutačno je zastupnik u Europskom parlamentu. U prvoj godini bio je najaktivniji zastupnik. I tamo se bori prije svega za Istarske probleme, ali i ulazi u Nadzorni odbor tvrtki Danka Končara koji je sada strateški partner trenutačno najvećeg istarskog problema - Uljanika.

"Ovakve vrste propusta se ne smiju desiti. Vjerojatno pad odgovornosti... Javna ličnost na takvoj poziciji mora znati što se može, što se ne može. Ovo je potpuno neprihvatljivo i on je morao otići", kaže Radimir Čačić.

Lavinu zbog kojeg je Jakovčić najavio odlazak iz aktivne politike pokrenulo je Pametno svojim napuštanjem koalicije. Kažu, sumnje su postojale i prije no sad su stigli dokazi.

"Jedna je stvar kad čujete priče. O svemu se nešto šuška, u sve se nešto sumnja, ali čovjek ne može na temelju nekakvih priča donositi sud. Čim smo bili suočeni sa dokazima ovoga puta, crno na bijelo to nam je zapravo bila kap koja je prelila čašu", rekla je Marijana Puljak.

Jakovčić se sam maknuo da ne našteti IDS-u, no šteta je, smatraju neki, već učinjena.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene