Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prof.dr. Luka Brkić o problemu 'švicarca'

'Situacija je eksplozivna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je ekonomski analitičar prof.dr. Luka Brkić koji je komentirao slučaj 'švicarski franak' te odluku Vlade da se zamrzne tečaj te valute na godinu dana.

Kako komentirate ovako ekspresnu reakciju Banskih dvora?

Očito je situacija vrlo složena, eksplozivna. Ponavlja se dio priče iz 2011. godine, postoje i neke sudske presude, i očito je Vlada procijenila da je to politički vrlo osjetljivo pitanje koje bi moglo eskalirati u smjeru u kojem nitko ne bi želio.

Pročitajte i ovo Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male Slika nije dostupna Podnose ustavne tužbe Udruga Franak: Sud EU naglasio da nepoštene ugovorne odredbe nisu obvezujuće za potrošača

Čuli smo da je Udruga Franak nezadovoljna. Imaju li razloga za nezadovoljstvo? Ovim problem nije riješen, već odgođen?

Problem definitivno nije riješen, on je odgođen, i sam premijer je rekao da Vlada ima godinu dana da se to proba sustavno riješiti iako je pitanje što to sustavno točno znači u ovom trenutku. Logično je da ni u udruzi Franak nisu zadovoljni s obzirom na postavljene ciljeve; njima je osigurano zamrzavanje tečaja na ovom iznosu, ali one traže i vraćanje preplaćenog iznosa te kamatnu stopu drugog pariteta.

Koliko franak može dugo rasti?

To je jedno od pitanja na koje čak ni kristalna kugla ne može odgovoriti. Ovo što se dogodilo na burzama nitko nije mogao predvidjeti osim vijeća guvernera Središnje švicarske banke. Za pretpostaviti je, s obzirom na švicarsko gospodarstvo, da će franak jedno vrijeme, bar u srednjom roku, oscilirati na današnjem tečaju.

Banke, dakle, trebaju platiti trošak fiksiranja tečaja. To je golem novac.

Prvi proračuni govore oko 500 milijuna kuna. Kako stvari stoje, banke će to same platiti, no treba vidjeti što je u suštini dogovoreno. Pretpostavljam da je dogovor banaka i Vlade sadržavao i to što će banke dobiti kao porezne olakšice.

VIDEO 'Švicarac' će narednih godinu dana biti fiksiran na 6,39 kuna!

Je li zapravo pravo i jedino rješenje ukidanje valutne klauzule?

Da, pod pretpostavkom da se želite ponašati kao suverena zemlja s monetarnim suverenitetom, bar dok ne uđemo u eurozonu. Ukidanje valutne kaluzule riješilo bi ovu vrstu problema. Možemo raspravljati o tome zašto je uvedena, je li to bilo dobro, je li možda predugo postojala. Ni u ishodištima ekonomske doktrine nema suglasnosti, a pogotovo ne u ocjeni politike tečaja. No, da valutnu kaluzulu nemamo, ne bismo imali ove probleme, to je sigurno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene