Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministrica pojasnila

'Za obnovu kuća moći će se dobiti između 40 i 70 tisuća kuna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rušenja kreću idući tjedan. Na popisu je 666 zgrada koje su oštećene i na neki način opasne za život, no do temelja će ih se rušiti oko 150. Ostale će se rekonstruirati i obnoviti.

U Dnevniku Nove TV gostovala je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Pročitajte i ovo Autocesta, ilustracija počinju radovi Važna obavijest iz HAC-a: Od utorka otežan promet na autocesti A3 Pobuna u Karlovcu - 3 Svaki dan nova pukotina Izbila pobuna, traže hitno zaustavljanje radova: "Ja izađem, ali iznad mene žive ljudi s troje male djece"

Kada u Županjskoj Posavini kreće rušenje kuća i koliko će ih biti srušeno?

Rušenja kreću idući tjedan. Na popisu imamo 666 zgrada koje su oštećene i na neki način opasne za život, no do temelja će ih se rušiti oko 150. Ostale ćemo rekonstruirati i probati obnoviti.
 

Kada će krenuti gradnja novih kuća i obnova?

Obnova je već u tijeku, pripremni radovi su napravljeni. Od sutra Ministarstvo ima ured u školi u Obrenovcima u kojem će biti naši inspektori. Pripremili smo 3000 letaka koje ćemo podijeliti građanima da dobiju točne upute što mogu učiniti. U četvrtak će na sjednici Vlade biti usvojen program obnove nakon što je na snagu stupio Zakon obnovi na poplavljenom području. U četvrtak ćemo već organizirati tribinu u 14 sati za građane koje ćemo upoznati s hodogramom aktivnosti.

Država će sljedeći tjedan početi obnavljati kuće u Posavini

Tri su programa za obnovu oštećenih objekata. O čemu se točno radi?

Jedna varijanta predviđena je za 1. i 2. kategoriju oštećenja. Riječ je o objektima koje će vlasnici sami obnavljati, a ovisno o oštećenju dobit će između 40 i 70 tisuća kuna. Odmah će im biti isplaćeno pola novca, a pola kada radovi budu obaveljeni i kada naše službe utvrde da su napravljeni. Oni koji ne žele sami obnavljati objekte ili ne mogu, ući će u naš program sanacije zajedno s onim objektima koji imaju oštećenja konstrukcije.

Treća varijanta su zgrade koje treba rušiti i u koje nije moguć povratak, odnosno potrebno je graditi nove objekte. Rušenja kreću idući tjedan.

Kako će se svi ti radovi financirati?

Novcem od legalizacije. Na računu je oko 200 milijuna kuna. No, ako to ne bude dovoljno, možda ćemo morati odustati od nekih drugih projekta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene