457487
457487
457487
457487
457487

''Posljednje 3 godine bile su užasne. 2018. bit će financijska renesansa ministru Mariću''

  • , 17.11.2016., 20:27
  • Autor:
  • komentara

Pred Hrvatskom je 2017. - godina kada na naplatu dolazi najviše otplata kredita u njezinoj povijesti - 62 milijarde i 100 milijuna kuna. I to će se kao i godinama prije odraditi vrlo jednostavno - uzet će se novi krediti kako bi se zatvorili krediti koji dolaze na naplatu. O kojim iznosima se to radi i kako će se sve izvesti zna Mislav Bago.

 
 
 
 
2017. na naplatu dolazi najviša otplata kredita (Video: Dnevnik Nove TV)
2017. na naplatu dolazi najviša otplata kredita (Video: Dnevnik Nove TV)

Odakle tako veliki iznosi koje treba otplatiti?

Uopće nije čudno. 25 godina živimo na kredit, zašto ne bismo i 26 godinu. Svaki ministar, pa i ovaj ministar, početkom godine krene u svijet. Puno je novca, jeftinog novca, ima sreću, mora samo biti brz da prikupi kredite kako bi počeo vraćati kamate budući da smo još uvijek na kamatama i povratu kamata. 62,1 milijardu kuna. A gdje smo taj novac potrošili? Na jamstva, obveznice, ceste, željeznice, pola mirovina mora država osigurati uzimajući kredite da umirovljenici dobiju mirovine.

A kako to izgleda zadnje tri godine? Posljednje tri godine zapravo su bile užasne. 2018. godine bit će financijska renesansa ministru Mariću - morat će se zadužiti samo 26 milijardi kuna.

A što to sad znači - hoćemo li kao država biti sve zaduženiji?

Jesmo visoko zadužena zemlja, ali činjenica je da se čak i naš javni dug smanjuje. 282 milijarde kuna u ovom trenutku je javni dug. Svaki dan oko 22 milijuna kuna se smanjuje javni dug. Zašto se smanjuje? Zbog tečajnih razlika, ali i činjenice što je u državnoj blagajni minus iz godine u godinu je sve manji i manji.

Država uzima i vraća kredite, no mogu li zaposleni, ali i svi stanovnici ove zemlje znati koliko u tim stotinama, milijardama otpada na njih?

Država će vratiti taj kredit. Ali možda se svatko može poistovjetiti kada vidi koliko je on u ovome trenutku uvjetno rečeno dužan. Svaki radnik u ovom trenutku je dužan 176.581 kunu. Sljedeću godinu svaki radnik bit će dužan 175.571 kunu.

No s druge pak strane u ovoj zemlji dijete koje je rođeno danas, baka koja gleda televiziju, studentica koja se vratila s fakulteta dužni su 64.090 kuna. Sljedeće godine bit će dužni 65.636 kuna. To je Hrvatska koja već godinama živi na kredit.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se