Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mišljenje analitičara

'Turci i Kinezi izvukli više Hrvata iz Libije nego sama Hrvatska'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko izvlačenja hrvatskih državljana iz Libije porazgovarali smo s analitičarem Igorom Tabakom i predsjednikom Uprave Crosca Igorom Vrbanom.

Tabak gotovo da i nije imao lijepe riječi oko načina na koji je naša diplomacija pristupila problemu, dok je Vrban istaknuo kako će se ostatak radnika iz Libije izvući kopnenim putem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MVPEI pozvao na oprez ako putujete u Tursku Slika nije dostupna Otet Jurica Ruić, otmičari ne žele novac

'Za preostalih 26 radnika Crosca koji se nalaze u Kufri imamo još jedan alternativni scenarij. Oni će morati ići kopnenim putem. U ovom trenutku ne bih dao detalje oko toga, zato što kompanije, s kojima organiziramo taj put, nas zamoolile da ne odajemo detalje zbog njihove sigurnosti', istaknuo je Vrban. Dodao je kako je suradnja s MVPEI-jem bila pozitivna te da je kompanija sama platila i organizirala izvlačenje svojih radnika.

'Na žalost, reagiranje našeg Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija je tipično. Mi smo ponovno u situaciji kao i u slučaju Tunisa, Egipta te kao i prije desetak godina i nemira u Albaniji. Osnuje se komisija pa povjerenstvo, onda povjerenstvo nešto koordinira, a na kraju tvrtke ili izvuku svoje radnike, ili oni izađu sami', ističe Tabak.

MVPEI je više forma nego sadržaj

'Naši vanjski poslovi su puno više forma nego sadržaj', naglasio je i dodao kako je problem što se u Hrvatskoj ništa ne planira unaprijed, jer svaki trošak koji nije direktno vezan uz izbore predstavlja problem.

Na naše pitanje što je Ministarstvo trebalo učiniti jednom kad su problemi počeli, Tabak je odgovorio kako je to jako teško reći, jer je tad već bilo prekasno. 'Bilo je jasno već prije par mjeseci, kad je sve počelo u Tunisu, da će se sve ovo u domino efektu valjatipo cijeloj regiji', rekao je. Prema njemu, pravi moment za reakciju bio bi 15. prosinca prošle godine, ili 15. siječnja ove.

Naglasio je kako su Turci i Kinezi izvukli više Hrvata iz Libije nego sama Hrvatska. 'To je s jedne strane problem novaca, ali s druge i sustava, a sustav koji radi, u Hrvatskoj to predstavlja problem', zaključio je. Sve se dalo isplanirati, rekao je na kraju tabak, jer tamo imamo ljude koji nisu u Libiji od jučer i imaju iskustva u kopnenom izvlačenju ljudi iz kriznih područja. 'A sada? Nadam se da će imati sreće', dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene