Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10. obljetnica smrti prvog predsjenika

Kosor: Tuđmanova želja bio je europski put

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu 10. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana izaslanstvo HDZ-a u kojem su bili članovi Predsjedništva predvođeni predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor položilo je jutros vijenac na Tuđmanov grob na Mirogoju.

U izaslanstvu je bio i donedavni predsjednik HDZ-a te sadašnji počasni predsjednik stranke Ivo Sanader. Vijence su položile i braniteljske udruge, županijsko izaslanstvo HDZ-a i Grada Zagreba. Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor je istaknula kako je želja Franje Tuđmana od početka njegova političkog angažmana od osnutka HDZ-a i od kada je stao na čelo hrvatske države bio europski put Hrvatske. 'To je sanjao, to je nastojao ostvariti i mislim da smo mi na kraju ostvarenja toga puta', rekla je Kosor.

Pročitajte i ovo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija... Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

Smatra kako je prigoda prisjetiti se da je Tuđman bio prvi predsjednik Republike Hrvatske u najtežim vremenima osamostaljenja i strašnim vremenima rata i agresije na Hrvatsku. 'U tom kontekstu treba danas gledati i mnoge njegove odluke koje je donosio u trenutku kada je na Hrvatsku nasrnula tada treća po veličini vojna sila u Europi. Kada su mnogi ostali bez domova, kada su zbrinjavani mnogi koji su došli u Hrvatsku i tu našli utočište, ali i u trenutku kada smo se na samom početku morali braniti gotovo bez oružja', istaknula je predsjednica HDZ-a. Naglasila je kako je Tuđman bio na čelu hrvatske države kada je ostvarena, obranjena i kada su oslobođeni njezini okupirani dijelovi.

>> Sanader: Mesić započeo i završava mandat vicevima i lažima

Kosor je rekla da su Franji Tuđmanu koji je ušao u povijest hrvatskog naroda i države došli odati počast članovi HDZ-a iz cijele Hrvatske. Obilježavanje 10. obljetnice od smrti prvog predsjednika HDZ-a i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana nastavit će se u Velikom Trgovišču, a završit će euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali gdje će molitvu za domovinu i pokojnog predsjednika predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u 18 sati.

Bebić: Tuđman je bio povijesna i nezaobilazna osoba

Upitan kako se sjeća prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, rekao je da je deset godina nakon njegove smrti ostvareno puno od njegovih vizija. Smatra da je Tuđman povijesna i nezaobilazna osoba, pogotovo ako se gleda na stvaranje hrvatske države, njezinu obranu i stvaranje državnih institucija.

Upitan o sukobu bivšeg premijera Sanadera i predsjednika Mesića, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak rekao je kako 'misli da će, kad se jednog dana odčepi ta zahodska jama, smrditi cijela Hrvatska'. Ocijenio je da problem s kriminalom u Hrvatskoj ide od vrha, pa onda kapilarno do dna. Čičak smatra da će javnost biti sljedeće godine iznenađena tko će sve završiti u zatvoru.(Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene