Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konjička karavana iz Duge Rese

'Tu se sjećamo i prijatelja koji su pucali na nas'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom 15. obljetnice Oluje i ove je godine iz Duge Rese krenula konjička karavana u spomen na ratni put 137. i 110. brigade hrvatske vojske. Već desetu godinu zaredom u dva će dana projahati 50 kilometara u čast pobjede i svih poginulih suboraca.

Sa suncem iza leđa krenula je deseta po redu konjička karavana u spomen na dane ponosa i slave. Prva stanica je bila kapela Svetog duha u Gršćakima, gdje se služila misa zadušnica za poginule, a gdje su se i danas sudionici karavane pomolili.

Pročitajte i ovo Geert Wilders Završili parlamentarni izbori Antiislamski i antieuropski populist mogući novi premijer zemlje tulipana: "Nizozemska će biti vraćena Nizozemcima, tsunami azila i migracija bit će obuzdan" Slika nije dostupna Vozači izbjegavali sudar VIDEO: Pijan dvaput ušao u krivi smjer pa skrivio nesreću

'Vidimo se mi koji smo bili u ratu. Dođu nam i oni koji ne jašu, invalidi Domovinskog rata. To je prekrasno druženje. Prisjećamo se naših prijatelja kojih više nema s nama, a i prisjećamo se onih naših prijatelja od prije, s kojima smo bili prijatelji, koji su pucali na nas', rekao je organizator karavane Anton Cindrić iz KK 'Zlatna potkova'.

Krenuli su dalje na put prema nekad prvim linijama obrane. Put ih je doveo do rijeke Mrežnice i najstarijeg drvenog mosta u tom kraju. Uz branitelje u karavani bilo je i mnogo mladih jahača kojima je poseban osjećaj jahati u spomen na borbu svojih očeva. 'Ne mogu opisat, samo slava,čast i ponos', rekao je Branko Škrtić.

Nakon 35 kilometara stigli su do posljednje stanice, na crti razgraničenja na rijeci Korani, gdje se Željko, bivši pripadnik 137. Brigade, prisjetio vremena Oluje. 'Dalekovod je bio linija razgraničenja između četnika i nas. Dolje je bio proboj 137. Tu smo po svim linijama napadali. Ispod gore, tamo kod sela Popovići, poginuli su Halić i Milčić Jedini cilj nam je bio da prestane granatiranje po našoj djeci. Bilo je krvavo, bilo je teško. Svi su to zaboravili ali mi se trudimo da se to ne zaboravi, nikada', rekao je Željko.

Jahači su se zatim odmorili uz pjesmu i prisjetili se prošlih vremena, a sutra karavana kreće natrag prema Mrežnici, gdje će se sresti sa svim pripadnicima brigade.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene