Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tko je odgovoran?

Tri mjeseca nakon odrona u kojem je stradala devetogodišnjakinja ništa se nije saniralo: "Puno se priča, ali..."

Aktualno Galerija Boško, Sinj Boško, Sinj Foto: DNEVNIK.hr Sanacija ruševnih kuća - 1 Sanacija ruševnih kuća - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sanacija ruševnih kuća - 2 Sanacija ruševnih kuća - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sanacija ruševnih kuća - 3 Sanacija ruševnih kuća - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Sanacija ruševnih kuća - 4 Galerija 1/6 >>
Gotovo tri mjeseca od odrona kamena, zbog kojeg je u Sinju devetogodišnja djevojčica zadobila ozljede glave, ništa se nije saniralo. Brze reakcije netom nakon događaja dolazile su sa svih strana, ali vrlo brzo se zaboravilo koliko je tragičan ishod sve moglo imati. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Bruna Papić.

Od 16. prosinca i odrona kamena koji je u centru Sinja pao na djevojčicu u prolazu do danas ništa se nije saniralo. Povijesna je jezgra grada u poražavajućem stanju.

"Pa u Sinju se puno toga nije obnovilo. Puno se priča, ali... Pogledajte Vrličku, to je strašno. Lijepe kuće, lijepe zgrade, pune tumine i to nije lijepo", komentirala je Vanja Caktaš.

"U tome dijelu grada ima više takvih kamenih kuća. To bi trebao netko popraviti. A za to ne može nitko odgovarati ili barem ja tako mislim", dodao je Boško.

Odgovornih je više. Od vlasnika i suvlasnika, lokalne samouprave i Ministarstva kulture, s obzirom na to da je riječ o kulturnom dobru.

"Konzervatori nad ovom zgradom nisu imali postupanja pa zato nisu ni izlazili na teren, kako su nam rekli u prvotnom odgovoru iz prosinca. Međutim, roditelji su i dalje ljudi i boje se, s obzirom na to da im djeca još uvijek ovuda svakodnevno prolaze", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Bruna Papić.

Pročitajte i ovo Provjereno: Centar za autizam Split - 3 Što sad? Smješteni su u vlažnim prostorijama bez prozora, sve ih je više, a sada se javio i novi problem: "Ovo se može nazvati i zlostavljanjem"

U međuvremenu, konzervatorski odjel u Splitu Gradu Sinju šalje zahtjev za imenovanje privremenog skrbnika no danas kažu kako iz gradske uprave nikakvu informaciju o sanaciji nisu dobili.

"Obavještavamo Vas da, osim obavijesti o navedenom događaju koju je odjelu dostavila uprava Grada Sinja, s tom upravom nije bilo daljnjih kontakata. Slijedom te obavijesti, naš je Konzervatorski odjel odmah uputio upozorenje vlasnicima na koje također nije bilo odgovora", priopćili su iz Ministarstva kulture i medija.

Sinjski gradonačelnik Miro Bulj iznosi dokumentaciju i o ostalim rizičnim objektima s prijavama upućenima Ministarstvu. Tvrdi da za neke od njih odgovore čekaju već gotovo godinu dana.

"Još jednom pozivam vlasnike i suvlasnike da brinu o svojim nekretninama jer vidimo kakva je situacija. Međutim, Zakon je dosta trom, spor i tek kad se dogodi nekakav eksces, onda to nešto malo ubrzaju", kazao je Bulj.

Pročitajte i ovo Noćni marš - 2 Rodna neravnopravnost Noćni marševi diljem Hrvatske, stigla i Severina: "Vrijedimo manje, vrijeđaju nas i tuku i nemamo izbora"

Splet okolnosti tijekom jakog udara bure rezultirao je ozljedama glave djevojčice koja se tim putem vraćala s vjeronauka. Odgađanjem sanacije samo se povećava opasnost od novog odrona.

"Ja znam da sam drugo jutro bio prolazio i više me zabrinjavalo to što je stablo cijelo bilo iščupano iz zemlje pa se tamo svašta razbilo", prisjetio se Stipe Vrcan.

U ovom se slučaju već gotovo puna tri mjeseca odgovornost vješto prebacuje između grada i konzervatora.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene