Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem 'švicarca'

ZATRAŽENA OCJENA USTAVNOSTI 'To je rovovski način ratovanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri poslovne banke zatražile su ocjenu ustavnosti zakona o konverziji kredita u švicarskim francima, ali i obustavu primjene zakona do odluke Ustavnog suda.

Ministar financija, Boris Lalovac, ne strahuje zbog moguće odluke Ustavnog suda, jer kaže, ima spremne mjere koje će primijeniti prema bankama ako dođe do rušenja zakona.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Najteža odluka Ustavnog suda Dnevnik Nove TV doznaje pozadinu donošenja krucijalne odluke o Milanoviću: "Lomila su se koplja zbog jedne stvari" Đorđe Gardašević, ustavni stručnjak Sporna odluka Ne stišavaju se reakcije na Ustavni sud: Stručnjak objasnio u čemu je problem

U samo tri dana od primjene zakona o konverziji kredita u francima, Ustavni sud zaprimio je tri zahtjeva za ocjenom ustavnosti. Uputile su ih poslovne banke. Ministra financija vijest nije iznenadila.

'Ne mješamo se u pravosuđe i sudstvo, oni neka donose odluke samostalno i neovisno', napomenuo je ministar financija Boris Lalovac. 

Banke traže obustavu primjene zakona dok Ustavni sud ne donese odluku. Neslužbeno doznajemo, kako zbog kampanje, sud o tom zahtjevu neće još odlučivati. Ni u udruzi Franak nisu iznenađeni.

'Pravo banaka je da podignu ustavnu tužbu i traže ispitivanje ustavnosti donešenog zakona, ali mi smo uvjereni da će ovdje Ustavni sud postupiti u interesu javnosti državljana RH', poručio je Božo Ivošević iz Udruge Franak.

Boris Lalovac: odgovarat će oni koji su iznijeli novac a nisu platili porez

Podržavaju ministra koji najavljuje protumjere ako zakon padne na Ustavnom sudu.

'Ukoliko se bilo što dogodi suprotno ovim zakonima više puta sam najavljivao porez na kreditnu aktivnu banaka i ima instrumente da reagira i zaštiti građane', dodaje Lalovac.

Banke su ministru okrenule leđa kada je pokušao prodati trezorske zapise. Sada on najavljuje da će im nastave li inat, oduzeti pola milijuna računa državnih i javnih zaposlenika i prebaciti ih u hrvatsku poštansku banku. A građanima ponuditi državne obveznice.

'To je rovovski način ratovanja da tako slikovito kažem, na jednom strani su banke na drugoj vlada, svatko pokušava onoj drugoj strani pokazati svoje mišiće', rekao je prof. dr. sc. Luka Brkić, ekonomski stručnjak s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Priča je, kaže profesor Brkić, u najvećoj mjeri politička, odnosno, interesna, pa iako je zakon podržan konsenzusom u Saboru, ne znači da je u skladu s Ustavom.

'Ja ne želim ništa prejudicirati, ako se pokaže da je dvojbeno formalno pravno, onda bi u konačnici troškove te cijele priče mogli podnijeti prije svega ili najvjerojatnije porezni obveznici', dodaje Brkić.

Rokovi za izvršenje zakona već teku. Banke imaju 45 dana da klijentima na kućnu adresu dostave izračun konverzije. Od trenutka kada zaprime izračun, građani imaju 30 dana da banku obavijeste žele li ili ne žele pristupiti konverziji.

Svoje rješenje za problem koji ima 55 tisuća hrvatskih građana ministar će sutra braniti i na sastanku ministara financija europske unije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene