Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Trećina kriminala događa se u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnik Policijske uprave zagrebačke Branko Peran rekao je da je policija na dobrom putu da razriješi ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je naglasio da će u tome, kao i u povećanju sigurnosti građana, policija imati snažnu podršku Gradske uprave.

Peran je na sjednici Gradske skupštine, gdje se prvi put predstavio zagrebačkim zastupnicima, izvijestio kako je policija jučer privela deset osoba na krim obradu i da su poduzeli više istražnih radnji i postupaka prepoznavanja.

Pročitajte i ovo Split: Otkrivena nova vrsta puža: Ilustracija - 3 KAKVO OTKRIĆE Novootkrivena životinja u Splitu nosit će ime grada: Specifična je i po izgledu koji su neki već povezali s Hajdukom Slika nije dostupna Pojačane gužve PUZ: Preuzimanje dokumenata i subotom, ali samo privremeno

Načelnik PUZ-a je također izvijestio da na grad Zagreb otpada jedna trećina ukupnog kriminaliteta u državi, a 60 posto kad je u pitanju ozbiljni kriminalitet poput organiziranog kriminaliteta ili korupcije. 

>> Iza Pukanićevog ubojstva stoji crnogorska mafija?

>> Za ubojstvo Pukanića i Franjića uhićeno 10 osoba

Ove godine u Zagrebu je bilo 636 kaznenih djela manje u odnosu na petogodišnji prosjek. Bilo je 11 ubojstava od čega je sedam riješeno, dok su od 33 pokušaja ubojstva tri ostala neriješena, kazao je Peran. Pritom je podsjetio i na rješavanje slučajeva ubojstva Luke Ritza i Zorana Mrvelja. 

>> Napadačima na Luku Ritza još mjesec dana pritvora

>> Osumnjičenom za ubojstvo Mrvelja određeno zadržavanje u pritvoru

Naveo je kako je ove godine u padu broj kaznenih djela imovinskog kriminaliteta, manje je i teških krađa, provala i razbojništava, a ohrabruje i podatak da je 26 posto manje ukradenih vozila. Ocijenio je kako ne može biti zadovoljan stanjem u prometu jer je, unatoč manjem broju prometnih nesreća povećan broj poginulih (51 osoba).

Gradonačelnik Milan Bandić dao je potporu radu PUZ-a i najavio da će se kod rasprave o gradskom proračunu uvrstiti novi prioriteti u financiranju kako bi se zagrebačkoj policiji osigurali primjereniji prostorni i materijalno-tehnički uvjeti.

Pet četvrti dobit će nove policijske postaje, a sigurnosne kamere će biti postavljene na sve vrtiće i škole u Zagrebu, kao i na križanjima i drugim neuralgičnim točkama. Podržao je projekt 'Policija u zajednici' i dolazak 250 policajaca u Zagreb apelirajući da se broj policajaca u Zagrebu i ubuduće povećava.

'Sigurnost nema alternative i želimo za mir dati najbolje što imamo', kazao je Bandić i dodao kako će grad Zagreb, pritisnut događanjima u gradu i kadrovskim rošadama u PUZ-u i MUP-u zatražiti od policije da svaki mjesec podnese izvješće o stanju sigurnosti.

Premda o informaciji načelnika Perana nije bila predviđena rasprava, zbog tematske sjednice o sigurnosti koju je najavila skupštinska predsjednica Tatjana Holjevac za 24. studenog, gradski zastupnici inzistirali su da o tome danas nešto kažu.

'Nitko nam to ne može zabraniti u trenutku kada se o sigurnosti u Zagrebu raspravlja o domaćim i stranim medijima i u parlamentu', složili su se svi zastupnici.

Ono što imamo danas u Gradu Zagrebu naplata je starih dugova jer se od početka 90-tih nije ozbiljno stalo na kraj organiziranom kriminalu Ivo Josipović Ivo Josipović dodaje kako je novoimenovanim ministrima potrebna podrška, ali i politički pritisak da naprave ono za što su izabrani.

Joško Morić založio se da se policajcima ukine plaćanje gradskog prireza, HSS-ovac Mišo Zorenić za uvođenje gradske policije i za veći utjecaj gradonačelnika i župana na PUZ.

Morana Paliković-Gruden je zatražila da ubuduće dva puta godišnje Skupština raspravlja o izvješću PUZ-a uz nazočnost načelnika zagrebačke policije. Upozorila je i na maloljetnički kriminal o kojem govori i podatak da su se iznude kod maloljetnika povećale 500 posto ove godine.

Danira Bilić ocjenjuje da je pojava huliganizma pojačana zbog toga što mladi nemaju gdje provoditi slobodno vrijeme i navela podatak da u 57 posto osnovnih škola i 80 posto srednjih škola nema odgovarajućih uvjeta za bavljenje športskim aktivnostima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene