Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički analitičari

DAN 'D' ZA TOMISLAVA KARAMARKA ILI... 'Najave SDP-a su samo veliki pucanj u prazno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazao je kako će njegova stranka zatražiti opoziv Tomislava Karamarka s dužnosti potpredsjednika Vlade, ali politički analitičari s kojima smo razgovarali, smatraju da za opoziv neće glasovati dovoljan broj zastupnika.

Politički analitičari s kojima smo razgovarali slažu se kako do opoziva prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, kojeg traži SDP, vjerojatno neće doći.

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

Najveća oporbena stranka smatra da Karamarko, 'svojim postupcima stavlja interes MOL-a ispred interesa države'. Još prošloga tjedna u Saboru su zatražili Karamarkovu ostavku, prozivajući ga da je zbog poslova konzultiranja svoje supruge s MOL-ovim konzultantom Josipom Petrovićem stavio privatne interese ispred nacionalnih.

Što danas možemo očekivati u Saboru? Odluka o nepovjerenju članu Vlade donosi se većinom glasova, što znači da za opoziv treba glasovati najmanje 76 zastupnika. Prijedlog podnosi najmanje 31 zastupnik, nakon čega se odmah, i bez odlučivanja, uvrštava u dnevni red. Rasprava i glasovanje se događaju za najmanje sedam i najviše 30 dana od dostave prijedloga.

Ukoliko se izglasa nepovjerenje Karamarku ne znači da Vlada pada, međutim, za pretpostaviti je da bi u tom slučaju HDZ istupio iz Vlade. A kako su koalicijski partneri ovih dana poslali jasne poruke kako isključuju preslagivanje, izlaz iz situacije bi bili izbori za koje je upitno bi li se s obzirom na situaciju s ustavnim sucima mogli održati.

'Do drastične situacije neće doći'

Politički analitičar Žarko Puhovski, za Dnevnik.hr kazao je kako smatra da do drastične situacije neće doći, odnosno neće doći do opoziva Tomislava Karamarka. 'Jer je Most shvatio da su im izgledi na izborima koji bi došli nakon pada Vlade veoma slabi, tako da će Most podržati Karamarka i neće uspjeti opoziv potpredsjednika Vlade'.

Zastupnici Mosta, kazao je, glasovat će onako kako im kaže Božo Petrov. 'Većina Mostovaca će djelovati po nalogu Petrova koji je jasno dao do znanja da će podržati Karamarka, tako da u Saboru neće biti većine za njegovu smjenu', smatra Puhovski.

Ukoliko se ostvari hipotetska situacija u kojoj većina zastupnika glasa za opoziv Tomislava Karamarka, alternativa nakon toga su izbori. 'Most ne može nakon svega ići s SDP-om jer su se previše međusobno 'zakrvili' i Mostovci se boje izbora, jer je moguće da nakon izbora uopće neće ući u Sabor', rekao je Puhovski.

Napominje kako tehnički nije moguće održati izbore ukoliko bi do njih došlo zbog situacije koju imamo s ustavnim sucima.

Naime, tri mjesta na Ustavnom sudu već su prazna, a mandati sedmero sudaca prestaju 5. lipnja. To znači da na sudu ostaju samo tri suca koja neće biti u mogućnosti donositi odluke. Ukoliko ne bude konsenzusa u Saboru između dvije najveće stranke – HDZ-a i SDP-a, i suci se ne izaberu do lipnja, može doći do blokade političkog sustava.

Izbori se formalno mogu provesti, no bez Ustavnog suda neće imati tko potvrditi njihovu zakonitost.

'Most će se prikloniti HDZ-u'

Politički analitičar Ivan Tanta kazao je kako također ne očekuje da će sutra biti izglasan opoziv. 'Ne očekujem da se to dogodi. U lijepoj našoj kod takvih potencijalnih senzacija se ništa ne dogodi, tresla se brda rodio se miš. Most će se prikloniti HDZ-u jer im je interes da što duže budu na vlasti', kaže Tanta.

Na pitanje ukoliko se i dogodi situacija da se izglasa opoziv Karamarka i krene lanac događaja koji bi nas odveo u nove izbore, bi li ih vremenski uopće bilo moguće provesti prije izbora sudaca.

'Vremenski se ne stigne ići na nove izbore zbog situacije u kojoj nemate ustavne suce koji će vam potvrditi legitimitet izbora. Najave SDP-a su samo jedan veliki pucanj u prazno', zaključio je Tanta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene