Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Centrala brani korištenje imena

Čelnica hrvatske udruge o prozivkama središnjice: "Mi smo Transparency International Hrvatska, a ne Transparency International"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Transparency International (TI) poduzeo je pravne radnje protiv organizacije koju u Hrvatskoj vodi Davorka Budimir s ciljem da joj zabrani korištenje imena i logotipa u javnosti bez dozvole centrale.

2015. godine međunarodna organizacija Transparency International obavijestila je hrvatsku podružnicu organizacije o odluci da im uskrati licenciju za članstvo u međunarodnom pokretu Transparency.

Pročitajte i ovo Mito i korupcija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Transparency International Indeks percepcije korupcije za 2018.: Na kojem je mjestu Hrvatska? Korupcija (Foto: Guliver/Thinkstock) Transparency International Mnoge su zemlje ostvarile napredak u suzbijanju korupcije, doznajte je li i Hrvatska među njima

Licencija je uskraćena zbog slabe suradnje s ostalim nevladinim organizacijama u Hrvatskoj, nesposobnosti da se osiguraju potrebna financijska sredstva te nezadovoljavajuće kvalitete i utjecaja aktivnosti TIH-a.

"Primijetili smo da Davorka Budimir i dalje koristi ime i logotip Transparency Internationala iako više nije povezana s Transparency Internationalom. Naglašavamo kako ni ona ni bilo koja druga osoba u Hrvatskoj nije u poziciji korisititi ime i logotip "Transparency International" pod bilo kojim okolnostima.

Kontaktirali smo i Davorku Budimir koja poručuje kako se protiv ogranizacije kojoj je na čelu ne vodi nikakav postupak.

"Mi se zovemo Transparency International Hrvatska, ne Transparency International. Radi se o tome da sam ja predložena u antikorupcijsko vijeće Sabora. Mi smo hrvatska udruga i ne dozvoljavamo da nas se cipelari. Zar nije smiješno da već tri godine govore da će nas tužiti, a to se još nije dogodilo", kazala je u razgovoru za DNEVNIK.hr Davorka Budimir.

Budimir poručuje kako udruga Transparency International iz Berlina "vrši kontinuirani pritisak na hrvatsku javnost i pravni poredak Republike Hrvatske iznoseći neistine i klevete"

"Transparency International Hrvatska je hrvatska udruga usmjerena na borbu protiv korupcije koja djeluje sukladno svim zakonima i nije ispostava tuđih interesa. Svi postupci koji su se vodili u Hrvatskoj okončani su u korist Transparency international Hrvatska, uključujući i pravomoćne sudske presude", poručuje Budimir.


 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene