Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proračun 2015.

Karamarko ne vjeruje u Vladine projekcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, komentirajući prijedlog proračuna za 2015., izjavio je da više ne vjeruje u Vladine projekcije te istaknuo da su hrvatski problemi iznadstranačka priča o opstanku naroda i oživljavanju gospodarstva.

"U ove tri godine dokazuje se da uvijek krivo planiraju proračunski deficit. Za ovu godinu su rekli da će biti 12,5 a sada je već oko 18 milijardi kuna i ja naprosto više ne vjerujem u njihove projekcije", odgovorio je na upit novinara Karamarko, koji je sudjelovao na tradicionalom savjetovanju ekonomista u Opatiji.

Pročitajte i ovo Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju" Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici

Vlada je u četvrtak Saboru uputila prijedlog državnog proračuna za 2015. godinu u kojem su prihodi planirani na razini od 106,4 milijarde kuna, a rashodi 118,9 milijardi kuna, pa planirani deficit državnog proračuna za 2015. iznosi 12,5 milijarde kuna. U odnosu na ovu godinu, to je smanjenje deficita za nešto više od tri milijarde kuna.

Prijedlog proračuna za iduću godinu temeljen je na projekciji gospodarskog rasta od 0,5 posto. Vlada očekuje smanjenje planiranog proračunskog manjka s ovogodišnjih 5 posto BDP-a na 3,8 posto u 2015. godini.

'Evo kako se 'nenarodna' vlast odnosi prema braniteljima!'

Karamarko je istaknuo i da se jučer na aktualnom satu u Saboru vidjelo da na čitav niz pitanja koja su se ticala gospodarstva i konkretnog života ljudi, Vlada više nema odgovora, strategije ni programa.

"Siguran sam da idemo u krivom smjeru i to građani najbolje osjećaju na svom standardu", kazao je Karamarko.

Novinare je zanimalo i kolika će biti stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) ako HDZ dođe na vlast, budući da je nešto ranije, na predavanju u sklopu savjetovanja ekonomista najavio smanjenje PDV-a i općenito poreznog opterećenja. Karamarko je odgovorio da je na opatijskom skupu opisan izvanredan primjer Slovačke, koja je pojednostavila poreznu politiku.

"I upravo to je dovelo do onoga što nitko nije očekivao – povećao se prihod samog proračuna. Prema tome, jedna konzistentna, poštena i nepromjenjiva porezna politika je nužnost. Isto tako, to je i garancija i našim domaćim i stranim investitorima da budu ohrabreni da investiraju. A koliko će to biti u samim postocima, o tome ćemo razgovarati s našim prijateljima Nijemcima, s kojima radimo zajednički program", rekao je predsjednik HDZ-a.

Istaknuo je i da Hrvatska i njezini problemi nisu samo problemi HDZ-a i bilo koje stranke, već da je to iznadstranačka priča o opstanku jednog naroda i oživljavanju gospodarstva, koje taj opstanak može osigurati.

Na upit o konkretnim potezima, Karamarko je rekao da je to čitav niz mjera. "Prije svega moramo racionalizirati državnu upravu, to nije samo puko rezanje sjekirom", izjavio je, navodeći među ostalim da će ostati isti broj županija, ali da one moraju biti efikasne, racionalizirane i digitalizirane.

"Za općine koje nisu samoodržive, morat će se naći neko drugo rješenje za njihov opstanak, odnosno vidjeti hoće li uopće opstati. Ima čitav niz mjera, teško ih je ukratko navesti", zaključio je Karamarko.

Šuker: Drži vodu, dok majstori odu

Prijedlog državnog proračuna za 2015. HDZ-ov zastupnik i bivši ministar financija Ivan Šuker komentirao je riječima: "Drži vodu, dok majstori odu".

"Nažalost je tako, jer ako pogledate smjernice fiskalne politike, takav uradak se nikada nije dogodio u Hrvatskoj. Kad pogledate prijedlog državnog proračuna, vidjet ćete da ova Vlada nema više prostora bilo što učiniti na prihodovnoj strani, a rashodovna strana je smiješna. Ne možete ništa smanjiti ako prethodno niste ništa ispregovarali, pomijenili dokumente koji postoje", kazao je Šuker novinarima u Saboru.

Upozorio je da predloženi proračun ne odgovara na pitanje tko će pokriti 2,1 milijardu kunu gubitaka u zdravstvenom sustavu iz ove godine.

"To naprosto ukazuje da je ovaj proračun napravljen kao što je rađen i prošle godine, da se načelno svidi Europskoj komisiji, prikaže manji deficit, a na kraju godine će tako i tako netko drugi s Europskom komisijom pregovarati, jer oni vjerojatno više neće biti na vlasti", uvjeren je Šuker.

Na pitanje znači li to da u srpnju očekuje snižavanje plaća, Šuker je upozorio da su smjernice fiskalne politke u suprotnosti s onim što govore premijer i ministar financija.

Oni su rekli da su ove izmjene poreza na dohodak išle prema tome da se povećaju plaće hrvatskih građana, u smjernicama fiskalne politike piše da će se time rasteretiti cijene rada, prema tome, to su dvije dijametralno suprotne izjave u dva različita dokumenta Vlade RH.

Smiješnom je nazvao činjenicu da je Vlada u smjernicama išla s pogodbenim oblikom, odnosno što navodi da će, ako se ne ostvare planirane uštede, ići na rezanje plaća.

"Naprosto nema sustava politike i definitivno je sigurno da u recesijskim godinama jedini proračun koji je stvarno imao rezove je onaj iz 6. mjeseca 2009., kada je proračun smanjen za 9 milijardi kuna, a ostalo su sve stilske igre onih koji ne znaju napraviti reforme. Proračun se bez strukturnih reformi ne može smanjiti", poručio je Šuker.

Očekuje da će izmjene poreza na dohodak proizvesti "udar na one koji su najslabiji, a to su djeca", a za kompenzacijske mjere kojima Vlada namjerava ublažiti gubitak lokalne samouprave kazao je kako tek treba vidjeti koliko donose novca.

"Ja nisam vidio prijedlog, no s obzirom na najave, jasno je da će jedinice lokalne samouprave ostati bez 1,7 milijardi, a kad znate da se iz tih sredstava financira osnovno i srednje školstvo, zdravstvo, socijalna politika i predškolski uzrast, vatrogastvo, onda je jasno da je to nažalost udar po onima koji su najslabiji, a to su djeca", uvjeren je Šuker.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene