Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o proračunu

'Evo kako se 'nenarodna' vlast odnosi prema braniteljima!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je Saboru uputila prijedlog državnog proračuna za 2015. godinu u kojem su prihodi planirani na razini od 106,4 milijarde kuna, a rashodi 118,9 milijardi kuna, pa planirani deficit državnog proračuna za 2015. iznosi 12,5 milijarde kuna. U odnosu na ovu godinu, to je smanjenje deficita za nešto više od tri milijarde kuna.

11:00 - 'Od 1.siječnja 2015. svima uključenima i novima u mjeri stručnog osposobljavanja podižemo naknadu s 1.600 na 2.400 kuna', rekao je ministar rada Mirando Mrsić.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Andrej Plenković Sjednica Vlade FOTO Pogledajte nove koeficijente u državnim i javnim službama

10:52 - Ministar Ivan Vrdoljak izvijestio je kako se Agencija za javno-privatno partnerstvo pripaja Agenciji za investicije i konkurentnost radi uštede.

Prijedlog proračuna za iduću godinu temeljen je na projekciji gospodarskog rasta od 0,5 posto, dok se za 2016. godini predviđa rast od 1,3 posto, a u 2017. rast od 1,5 posto. Vlada očekuje smanjenje planiranog proračunskog manjka s ovogodišnjih 5 posto BDP-a na 3,8 posto u 2015. godini. 'Hrvatsku čeka bitka za veću zaposlenost i smanjenje siromaštva', istaknuo je Milanović.

10:43 - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Branko Grčić rekao je kako će lokalne jedinice dobiti fond vrijedan 180 milijuna kuna koji po principu solidarnosti.

Milanović je odgovorio kako sustav regionalne politika postoji zato da pomogne slabijima da prestanu biti slabiji.

10:35 -  Ministar branitelja Predrag Matić zahvalio ministrima kolegama na razumijevanju i objavio da je u njegovom resoru proračun povećan. 'Ovo je dokaz kako se ova nenarodna vlast odnosi prema braniteljima', rekao je Matić.

To je premijer komentirao riječima: 'Ovo nije milostinja nego politika naše Vlade. Proračun bi išao u ovom pravcu i bez prosvjeda. Ovo je plan 21.'

'Čuvamo socijalnu stabilnost, naročito umirovljenike. Istodobno, broj nezaposlenih je manji za nekoliko desetaka tisuća ljudi', kaže Zoran Milanović 10:31 - 'Godinama smo slušali kako su u najavi proračuna govorili da je proračun razvojan i socijalan, znači savršen, to su mislili o sebi, a ja mislim da je ovaj proračun realan i odgovoran', kaže premijer Zoran Milanović.

Naglašava kako i drugi koji su u EU puno duže, priznaju da kontroliramo javne financije bolje nego ikad ranije. 'Hrvatska je u tome zrelija nego je i kad bila', rekao je.

Izvijestio je da je broj nezaposlenih danas manji nego je to bilo prošle godine na današnji datum.

10:26 - 'Vlada je u ove četiri godine bila štedljiva', kaže Lalovac te dodaje da će deficit biti pod kontrolom.

10:25 - Kako bi realizirali zadane ciljeve, Lalovac je ministre zamolio da zapnu, a Grčića da sve iskoordinira.

10:23 - Lalovac je napomenuo kako je osigurano 730 milijuna kuna potpore malim i srednjim poduzetnicima, a kaže da računa i na novac iz EU fondova.

10:21 - Ministar financija kaže sa se očekuje blagi oporavak gospodarstva i rast od 0,5 posto.

10:15 - Lalovac je izvijestio kako sada Vlada ima mehanizam u Poreznoj upravi kojim će se suzbiti neplaćanje poreza.

10:11 - Jedna od značajnijih stavki proračuna jest izlazak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz državne riznice te su prihodi HZZO-a isključeni iz prihoda državnog proračuna, moglo se čuti na Vladi.

Na visinu prihoda i rashoda državnog proračuna značajno utječe primjena odredbi Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojima je propisan izlazak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz sustava državne riznice od 1. siječnja 2015. godine.

10:08 - Ministar financija Boris Lalovac je prije predstavljanja proračuna za 2015. godinu zahvalio ministrima na 'iznimnom trudu' i rekao da proračun nije bilo lako sastaviti'.

'Približili smo se zacrtanim ciljevima, a da nisu dirane mirovine, plaće i socijalna davanja', rekao je Lalovac.

10:00 - Hrvatska Vlada bi na svojoj sjednici, u saborsku proceduru trebala uputiti prijedlog državnog proračuna za iduću godinu kojim bi, prema najavama, deficit proračuna trebao biti smanjen za više od tri milijarde kuna i iznositi oko 12 milijardi kuna.

Prema u utorak objavljenim Vladinim Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2015. do 2017. godine, ukupni prihodi državnog proračuna u 2015. godini projicirani su u iznosu od 96,6 milijardi kuna, a rashodi 108,8 milijardi kuna.

Tako bi deficit proračuna s ovogodišnjih 15,6 milijardi kuna pao na 12,2 milijarde kuna, odnosno bio bi smanjen s 5 posto BDP-a u ovoj na 3,8 posto u 2015. godini. Smjernicama predviđeni proračunski prihodi bi u odnosu na ovu godinu pali za 15,6 posto, a rashodi za 16,3 posto.

Vlada za 2015. predlaže deficit bitno manji nego ove godine

Pred Vladom će se na sjednici u četvrtak naći i više zakonskih prijedloga, primjerice izmjene i dopune Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, Zakona o područjima posebne državne skrbi, Zakona o komunalnom gospodarstvu, itd.

Priopćenje sa zatvorenog dijela sjednice Vlade RH

Vladin ured za odnose s javnošću izvijestio je da je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice utvrdila stajališta za sastanke Vijeća ministara koja se ne objavljuju jer se radi o pergovaračkim pozicijama, donijela odluku o davanju suglasnosti ministru gospodarstva, koja je klasificirana, usvojila pregled preuzimanja pravne stečevine EU u 2014., te raspravila kadrovska pitanja.

Na zatvorenom dijelu sjednice održane u četvrtak 13. studenog Vlada je utvrdila stajališta za sastanke Vijeća ministara, za sastanak Vijeća za gospodarska i financijska pitanja u formatu proračun (ECOFIN-Budget) koji će se održati 14. studenoga, Vijeća za vanjske poslove (FAC) koji će se održati 17. studenoga, Vijeća za vanjske poslove (FAC) u formatu obrane (FAC-Defence) i Vijeća za opće poslove (GAC) koji će se održati 18. studenoga te Vijeća za opće poslove - Kohezijska politika (GAC-Cohesion) koji će se održati 19. studenoga 2014. godine. Vlada će o tijeku i rezultatima rasprave na razini EU izvještavati Hrvatski sabor.

Donesena je Odluka o davanju suglasnosti ministru gospodarstva. Odluka je klasificirana oznakom „povjerljivo“, pa je nismo u mogućnosti u cijelosti objaviti, navodi se u priopćenju.

Također, glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske dana je suglasnost za davanje punomoći.

Usvojen je pregled zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2014. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal te točke može se pronaći na www.vlada.hr.

Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima. Imenovani su novi članovi Upravnog vijeća Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, i to dva člana koja se imenuju na prijedlog ministra nadležnog za rad i dva člana koji se imenuju na prijedlog Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu, s tim da će se preostali član Upravnog vijeća, kao predstavnik Zavoda, imenovati u što kraćem roku temeljem provedenog postupka. Novoimenovani članovi su Marina Kasunić Peris, Krunoslav Vidić, Admira Ribičić i Gordana Palajsa.

Razriješen je dosadašnji predsjednik Sanacijskog vijeća Opće bolnice Varaždin Nikica Daraboš te je Zoran Maravić imenovan novim predsjednikom Sanacijskog vijeća. Također, Nikica Daraboš je razriješen, a Zoran Maravić imenovan na dužnost predsjednika Sanacijskog vijeća Županijske bolnice Čakovec.

Nova članica Upravnog vijeća Doma zdravlja Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske je Višnja Grgurić-Štimac, a dosadašnja članica Jasna Čepin Bogović razriješena je.

Opozvan je dosadašnji zamjenik predstavnika Vlade u Gospodarsko-socijalnom vijeću Dragan Korolija-Marinić te je Marijan Cesarik imenovan na tu dužnost, kao predstavnik Ministarstva zdravlja.

Radi isteka mandata, razriješena je i ponovo imenovana predsjednica Upravnog vijeća Agencije za odgoj i obrazovanje Mihaela Adamović Radolfi. Također su, radi isteka mandata, razriješeni članovi Vera Šutalo, Sonja Pečar Karabaić, Blaženka Valentina Mandarić, Nijaz Karić, Jasenka Đenović i Igor Rukljač. Novoimenovani članovi su Nataša Lovrić, Jasna Tingle, Normela Krešić-Vrkljan, Lidija Sosa Šimenc, Nijaz Karić i Vladimira Brezak.

Kao predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Tanja Malinac imenovana je novom zamjenicom predstavnika Vlade u Zajedničkom povjerenstvu za tumačenje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, a dosadašnja zamjenica predstavnika Lidija Derdić razriješena je.

Dosadašnji članovi Povjerenstva za rješavanje po žalbama prema Zakonu o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju Gordana Pavlić i Gezim Ramqaj razriješeni su i ponovo imenovani, a umjesto članice Zvonimire Antolin Patačko imenovana je Jasna Jurčević. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene