Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogućnosti i bojazni

Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju"

Aktualno Galerija Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 1 Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 2 Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 4 Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 5 Galerija 1/5 >>
U sjeni donošenja novog proračuna, Vlada je prošlog tjedna posegnula u džepove budućih umirovljenika. Oko pet posto mirovinske štednje građana - ukupno milijardu eura - trebalo bi biti preusmjereno u investicijski fond kojim će upravljati sama država. Što to znači za naše mirovine i u što bi taj novac mogao biti uložen, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

"Omogućavanje uvođenja obveze ulaganja od ukupno pet posto sredstava obveznih mirovinskih fondova A i B kategorije u alternativni investicijski fond", tako je u četvrtak resorni ministar Marin Piletić građane informirao kako će svaki dvadeseti euro njihove mirovinske štednje biti prebačen u novi - investicijski fond.

Ništa manje kriptičan nije bio ni premijer Andrej Plenković u nedjelju. "Pa to je sve ministar Piletić objašnjavao nekoliko puta. Riječ je o mogućnosti da se osnuje jedan alternativni investicijski fond i to će proći dva čitanja u Saboru pa ćete čuti detalje", dodao je.

Ključni detalj jest tko će tim alternativnim fondom upravljati i odlučivati u što će se uložiti novac građana, a to će, po svemu sudeći, biti država.

Pročitajte i ovo Karlovac Stambeno pitanje Potreba, a ne luksuz: Ne mora država svakome dodijeliti stan ili kuću, ali jednu obavezu ipak ima

Nacionalizacija mirovinske štednje građana tema je koja se već godinama vrti u hrvatskom političkom prostoru pa mnogi strahuju kako je osnivanje ovakvog državnog investicijskog fonda zapravo prvi korak k ostvarenju tog scenarija.

Oporbi je, sudeći po izostanku reakcije, ovaj Vladin plan posve promaknuo, ali je u Udruzi članova mirovinskih fondova već upaljen - crveni alarm.

"To je privatna imovina građana i mi ne vidimo kako je to različito. Je li različito da se pet posto nacionalizira ili pet posto se preusmjeri u nekakav državno garantirani fond", komentirala je Vedrana Pribičević iz Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Mirovinski fondovi trenutno upravljaju s dvadeset milijardi eura štednje građana. Novi državni fond preuzeo bi milijardu, ali malo je onih koji bi dobrovoljno svoj novac povjerili na upravljanje državi.

"Prije bih ovako sam sebi uplaćivao koliko treba, što treba, nego da njima povjerimo", rekao je Hrvoje.

Državno upravljanje novcem građana uvijek donosi jedan ključni rizik.

Pročitajte i ovo Ilustracija provjerite zalihe Popularni lanac trgovina povlači dva proizvoda: Opasni su, vratite ih

"Veliki rizik za korupciju jer vi možete onda vrlo jednostavno natjerati mirovinske fondove da uplate novac u taj mistični fond koji će onda ulagati po svom nahođenju", naglasila je Pribičević.

Vlada je lani podržavala ulaganje mirovinskih fondova u Fortenovu, ali ga strani upravitelji fondova na koncu nisu odobrili. Slučajno ili ne, ovaj novi - alternativni - investicijski fond takvo odobrenje više neće trebati.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene