Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zatražen nadzor

Tomašević smjenjuje Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece: "Mislim da je dobro da se ta stvar raščisti"

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas će smijeniti Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

"Svima je u interesu da se to raščisti. Posebice kad govorimo o zaštiti djece", kazao je Tomašević.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević "Trebaju se zapitati" Tomašević komentirao ostavku Vučemilović: "Most će treći put dovesti HDZ na vlast" Tomislav Tomašević o postizbornim kombinacijama Tomašević: "Govorili smo da nećemo s DP-om, oni su govorili istu stvar"

"Mi kao gradska vlast protivimo se praksi da bilo koja gradska ustanova, poduzeće ili ured medijskim putem traži zabranu kritičkog izvještavanja i pisanja o radu tih ustanova. Protivimo se ovakvoj praksi. Smijenit ćemo u najkraćem mogućem roku članove Upravnog vijeća Poliklinike koji predstavljaju Grad Zagreb, te u najkraćem mogućem roku imenovati nove", najavio je.

Gradonačelnik je kazao kako bi volio razgovarati s ministrima o tome da se provede međunarodna stručna procjena modela i metode rada u Poliklinici jer je to u interesu za daljnji rad Poliklinike i zaštitu djece.

Potvrdio je da je nadzor rada zatražen na temelju medijskih natpisa.

"Da vidimo ima li nepravilnosti u poslovanju", rekao je.

Kazao je da se čuo s Buljan Flander, ali nije htio govoriti o čemu su razgovarali. Ističe da je prvi korak smjena Upravnog vijeća.

Ravnateljica Poliklinike Gordana Buljan Flander neće biti smijenjena jer gradonačelnik za to nema direktne ovlasti.

Razlog za ovaj potez je odluka Općinskog građanskog suda u Zagrebu u kojoj je sudac Andrija Krivak zabranio portalu H-alter da piše o ravnateljici Poliklinike Gordani Buljan Flander.

Plenković: Mediji u Hrvatskoj "dišu punim plućima"

Odluku o zabrani pisanja o šefici Poliklinike za zaštitu djece komentirao je i premijer Andrej Plenković na Vladi.

"Ne samo da smo čuli ministricu Obuljen Koržinek, koja je dala sjajnu izjavu, i pridružujem se sadržaju njene izjave. Vidim da se munjevito širi pokušaj političkog napada na Vladu od strane SDP-a, o nekakvoj odgovornosti Vlade za gušenje slobode medija u Hrvatskoj. Ovo je drugi put u razmaku od dva tjedna gdje politički akteri netočno puštaju u eter. Tjedan dana smo morali čitati o tome kako Vlada i HDZ utječu na Državno odvjetništvo. To je nedopustivo u zemlji u kojoj se točno zna što je izvršna, što sudbena i što zakonodavna vlast, nije normalno da se političkom prostoru optužuje Vladu za odluku jednog suca u privremenoj mjeri. Vlada s tim nema veze", rekao je Plenković.

"Ja odbacujem te insinuacije, a kamoli utjecaj Vlade na sudove i da postoji intencija Vlade za gušenje slobode medija, rekao je Plenković, dodavši da 'takve teze nisu normalne' te da su one 'van svake pameti'. Referirao se na izjavu SDP-ove Mirele Ahmetović, koja je rekla da se radi o nezabilježenom pritisku na medije.

"Mi se zalažemo za svu slobodu medija, što god da se napiše. Prema tome, niti ćemo mi za to odgovarati, postoje pravni načini kako da se ide kontra te mjere, a neću ulaziti u meritum niti pristajati na odluke da se u Hrvatskoj guši sloboda medija", rekao je Plenković, koji kaže da mediji u Hrvatskoj "dišu punim plućima".

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske ocijenili su u četvrtak da je donesena sudska zabrana pokušaj cenzure i ušutkavanja medija te pozivaju medije da se odupru ovakvom obliku pritiska u znak solidarnosti s Jindrom i H-alterom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene