Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Industrija u kolapsu

Todorić uvozi trećinu hrane u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da je Hrvatska potrošačka zemlja ne treba puno naglašavati, baš kao niti činjenicu da je Todorić najveći uvoznik hrane u zemlji. S druge strane, proizvodnja mesa nam je manja od njegovog izvoza prije 20 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Ilustracija Važna odluka EU će uvesti carine na uvoz ruskog žita

Todorić je samo u prvih šest mjeseci ove godine uvezao 66,69 milijuna američkih dolara poljoprivrednih proizvoda, a u čitavoj prošloj godini, taj je uvoz iznosio 137,1 milijun američkih dolara, piše Večernji list. Kad se uzme u obzir veličina Todorićevog prehrambenog i trgovačkog carstva, statistika govori kako su njegove tvrtke u prvom polugodištu uvezle trećinu poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj, odnosno preko 120 milijuna dolara vrijednosti robe.

Kroničnu ovisnost o uvozu potvrđuje i činjenica da Hrvatska proizvede hrane u vrijednosti od oko pet milijardi kuna, a isto toliko proizvedu i seljaci, dok nam je uvoz iste na 15 milijardi kuna. Za razliku od Europske unije, gdje uvoz hrane čini najviše osam posto vrijednosti tržišta, u nas se ta brojka vrtoglavo penje na nevjerojatnih 40 posto. Smanjenju toga, čini se, ne pridonose niti izdašni poticaji, koje država daje na proizvodnju prehrambenih proizvoda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene