Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otići ili ostati?

Hoće li se Sabo 'poskliznuti' u stranci zbog nagodbe sa sudom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hoće li se Zoran Milanović držati ranije postavljenih standarda u slučaju Željka Sabe ne zna se. HDZ-ovi očekuju da će on odstupiti nakon izglasavanja proračuna.

U sudnici osječkog županijskog suda, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo predložio je, neslužbeno se doznaje, nagodbu u zamjenu za priznanje krivnje. Iz SDP-a, stranke u čijem je predsjedništvu i sam Sabo, unatoč i službenom upitu, nemaju komentara.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raspad gradske organizacije Trinaest vukovarskih SDP-ovaca podnijelo ostavku pa oplelo po Grbinu: "Dao si riječ, prevareni smo" Zoran Milanović Donedavno u dobrim odnosima Zašto je Milanović izbjegao veliku svečanost? Pogledajte koje je objašnjenje stiglo iz njegova ureda

Šok u SDP-u nakon odluke Sabe o nagodbi s USKOK-om

Sve što smo dobili, bilo je ovo:

'Ne znam, doista, ne bih o tome u ovom trenutku', odgovorila je ministrica Milanka Opačić na naše pitanje koja će biti politička sudbina Željke Sabe.

No, potpredsjednik SDP-a, Zlatko Komadina, podsjeća da nitko nije kriv, dok se ne dokaže suprotno.

'Ne pakirati drugovima, solidarnost među kolegicama i kolegama u stranci, svatko je nevin, a pogotovo stranački kolega, ako smo kolege, je vjerovati dok se, ako se što vi kažete, ne dokaže suprotno', poručio je Komadina prije dva dana.

Tereti ga se za pokušaj kupovanja mandata

Sabo je, tereti ga optužnica, pokušao kupiti vijećnički mandat. Pokušaj je snimila Marija Budimir, vijećnica HDZ-a, stranke, koju je predsjednik SDP-a Zoran Milanović, kritizirao riječima: 'Mi ne otimamo, mi ne falsificiramo diplome, mi smo drukčiji od njih!'

Vukovarski gradonačelnik i saborski zastupnik optužen je za kazneno djelo podmićivanja. O političkoj korupciji je predsjednik Vlade, i šef Željka Sabe, još prošloga tjedna, govorio ovo: 'Onda je ta osoba morala otići radi sitne političke korupcije, sitne političke korupcije, možda ne kriminala, ali to se više nije moglo tolerirati.'

'Ako se želi nagoditi to je loša poruka i nečista radnja'

Iako za razliku od Sabe nije imala optužnicu, osoba koja je morala otići je, poznato je, Mirela Holy. Kad je odlazila - izrečena je i ova izjava: 'Što da kažem, žao mi je, postavili smo određene standarde kojih ćemo se držati. To je bila ljestvica ranije, a sad je još jasnija', rekao je premijer 8. lipnja 2012. godine.

Hoće li ih se držati i u slučaju Željka Sabe - koji da bi se nagodio, mora priznati dio krivnje, nemoguće je, unatoč upitima, doznati...

'Netko može proći ispod, netko preskoči'

No, zna se tek, što gotovo nakon dvije godine, o istoj ljestvici, misle pojedini istaknuti SDP-ovci.

'Ima malih ljudi, visokih ljudi, ima raznih letvica, netko može proći ispod, netko preskoči', objasnio je Komadina 22. ožujka.

Grad suočen s novim izborima

Gradonačelnik je suočen s optužnicom za političku korupciju, a grad Vukovar s novim izborima. Ne donese li do kraja tjedna vukovarsko Gradsko vijeće proračun gradonačelnika Željka Sabe, Vukovarci će na nove lokalne izbore.

Sve će biti poznato u petak za kada je i sazvana sjednica Gradskoga vijeća. Na njoj bi SDP-ov gradonačelnik Željko Sabo trebao iznijeti svoj prijedlog proračuna. Ako ga većina koju čine HDZ i HSP- Ante Starčević ne prihvati- raspušta se gradsko vijeće i raspisuju novi izbori i za vijeće i za gradonačelnika. Sudbina Željka Sabe u ovom je trenutku u rukama HDZ-a. Hoće li ga poduprijeti stranka čije je vijećnike- kako stoji u optužnici- Željko Sabo pokušao potkupiti da prijeđu u njegove redove- doznat ćemo uskoro.

Za tmuran dan u Vukovaru nije kriva samo kiša

Tmuran dan u Vukovaru. No,nije kriva samo kiša. Siromaštvo, nezaposlenost, dvojezične ploče. Grad je bez proračuna, a gradonačelnik suočen s teškim optužbama.

'Treba otići. Ako je to napravio, znači da je priznao i da treba otić. Napustit mjesto gradonačelnika. Prepustit mlađim ljudima da rade', smatra Vukovarac Dražen Janeš.

'Vidim otkako je on gradonačelnik da se u Vukovaru dosta radi. Možete pogledati primjer. Dosta se radi. Sa moje strane pohvale', poručuje Zlatko Valpovac.

Dok su građani podijeljeni, u lik i djelo Željka Sabe ne sumnjaju u vukovarskom SDP-u.

'Gospodin Sabo je operirao srce. On je na bolovanju, drugih zvaničnih informacija nema. Ne vidim razlog za sve što je on učinio u proteklih 5 godina za grad Vukovar i ostvario tolike projekte da ne bi trebao imati podršku gradske organizacije', rekao je Goran Bošnjak, predsjednik GO SDP-a Vukovar.

'Mislim da proračunom ne bi trebao upravljati SABO'
 

SDP-ov gradonačelnik u petak bi pred Gradskim vijećem trebao iznijeti svoj proračun. O njemu odlučuje većina koju čine HDZ i HSP- Ante Starčević.

'Osobno bi volio da proračun prođe, da grad ne dođe u još veću krizu, ali mislim da proračunom ne bi trebao upravljati Željko Sabo', smatra predsjednik GO HDZ-a Vukovar Damir Barna.

Drugim riječima- HDZ-ovci očekuju da će nakon izglasavanja proračuna Željko Sabo odstupiti.

'Da sam na njegovu mjestu ja bi podnio momentalnu ostavku na dužnost koju obnašam', kaže Barna.

Takav rasplet odgovara HDZ-u. Ne bi morali ići u nove izbore za Gradsko vijeće gdje imaju većinu. Ako se proračun ne usvoji, tada se izbori ponavljaju i za Gradsko vijeće i za gradonačelnika. Za Vukovar to znači novih 90 dana bez proračuna i razvoja.

Ako se ne usvoji proračun novi izbori u roku tri mjeseca

90 dana koji se spominju u izvještaju zapravo su rok za održavanje novih izbora.

Ne usvoji li se proračun u petak u roku od 3 mjeseca moraju se održati novi izbori. Novi izbori znače i nove troškove, ali i zastoj svih projekata. Primjerice- bez proračuna grad Vukovar se ne može prijavljivati niti na europske fondove. Bez proračuna može financirati samo najnužnije- plaće i režije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene