Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najvažnija funkcija u državi

Tko je Mladen Bajić, čovjek koji je preživio sve strukture?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljeno je da su vladajuća stranka te neki njezini bivši ali i sadašnji članovi pod istragom Ureda za suzbijanje korupcije i kriminala. A do izbora je ostalo tek nešto više od mjesec dana.

Nalog o proširenju istrage napisao je jedan od najmoćnijih ljudi u državi, glavni državni odvjetnik. Promijenio je dva predsjednika republike. Tri premijera. Četiri ministra unutarnjih poslova. Vremena su se mijenjala. On je uvijek ostajao.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio Andrej Plenković Euforija u HDZ-u Plenković otkrio jesu li već počeli pregovori

U zagrebačku Gajevu Mladen Bajić stigao je iz Splita 2002, na poziv Račanove koalicijske vlade. Prvih godina stekao je najbolje ocjene. Uživao je autoritet svih. Bio je percipiran kao bespoštedni borac protiv korupcije.

'Ja vjerujem da Mladen Bajić radi i on vjeruje da radi najbolje što može u zadanim uvjetima', tvrdi Ana Raić, predsjednica zbora sudskih izvjestitelja.  'On je uvijek želio dovesti nivo dokaza na toliku razinu da sudu ne preostane ništa drugo nego donijeti osuđujuću presudu', dodao je odvjetnik Branko Šerić.

Intervjue rijetko daje

Osim službene biografije, o njemu se ne zna mnogo. Intervjue daje rijetko, a pred novinare izlazi samo u iznimnim situacijama. 'Čula sam priču da ima u svojoj sobi jedan video-link, nikad mi to nisu doduše potvrdili, ali video-link prema svim državnim odvjetništvima i u svakom trenutku mu je svaki županijski državni odvjetnik, odnosno općinski državni odvjetnik na vezi', ispričala je Ana Raić.

Odvjetnik Branko Šerić upoznao ga je još u gimnaziji. Prijatelji su postali na pravnom fakultetu u Splitu. U sudnici su gotovo uvijek bili na različitim stranama, ali prijateljstvo su zadržali do danas.

Šutljivi Splićanin, danas, po mišljenju mnogih  drži jednu od najvažnijih funkcija u državi. Ali, njega ne možemo birati. On javnosti odgovara jednom godišnje kad brani izvješće o radu pred saborskim zastupnicima.

Od spektakularnih privođenja i antikorupcijskih akcija - nekadašnji prijatelj, ali i suradnik  bivši premijer Sanader, postao mu je najveća lovina.

O svemu obavještavao Amerikance

Poslao je Mladen Bajić u pritvor i Sanaderove najviše suradnike. Na sudu je bio bivši potpredsjednik Vlade. Iza rešetaka bivši rizničar HDZ-a i računovotkinja. Istragu je danas otvorio i protiv vladajuće stranke - HDZ-a. Na listi su se našli Ivan Jarnjak i Ratko Maček.

Popularna zviždačka stranica otkrila je kako je Bajić o svemu tome obavještavao Amerikance prije nego su optužnice podizane. Znali su sve o Sanaderu. Očito i o svima drugima, koje je slikovito opisivao.

Novim Zakonom čovjek koji je preživio sve strukture postao je apsolutni vladar. Čovjek koji rijetko govori, još manje otkriva.. Mladen Bajić danas je tužitelj od čijih papira strahuju vladajući, ali i oporba. Moćniji od bilo kojeg političara.

'Ovaj posao i zanat koji radim od 1975., a ne od 2002. i radit ću ga po mojoj procjeni najmanje do 2020. kad navršavam 70 godina, bez obzira u kojem svojstvu, ali jedino i uvijek u Državnom odvjetništvu', rekao je Mladen Bajić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene