Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skromnije nego prije

Tko će koliko potrošiti na kampanju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na kampanju za lokalne izbore najviše će potrošiti dvije najveće stanke! SDP osam i pol milijuna, a HDZ pet milijuna kuna. Sada kada su financije strogo regulirane, pod povećalom se našao novi problem! Korištenje aktualnih pozicija u svrhu kampanje. GONG je zatrpan prijavama građana!

Odredište SDP-ovaca danas je bila Istra. Svaki dan drugi grad. Troškovi su zbrojeni - na lokalne će izbore potrošiti oko 8 i pol milijuna kuna. 'Najviše na organizacije različitih događanja, to su marketinške usluge, to su plakati, leci i tako dalje. Bit će različitih skupova, ali estradizacije neće biti', kazao je Igor Dragovan, glavni tajnik SDP-a.

Pročitajte i ovo Zoranu Milanoviću uručeni su Konačni rezultati parlamentarnih izbora DIP Milanović primio konačne izborne rezultate: Počeo teći važan rok od 20 dana Novčanik s eurima Anketa Dnevnika Nove TV Hrvati otkrili na što troše najviše novca: Pogledajte rezultate ankete

Prijašnjih godina novac za HDZ nije bio upitan. Kampanje su bile bogate i pune izobilja. Sada će kažu, puno skromnije. 'Mislim da ćemo proći sa manje od 5 milijuna kuna. Naprosto više nemamo novca i nisu vremena za razbacivanje, vidite da je to dosta skromno, da imamo plakata, ali i da smo se svi rastrčali po terenu, razgovaramo s građanima i tu smo stavili naglasak', kazao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Laburisti će dijeliti jabuke, Kerumovi još ne znaju koliko će potrošiti

Kampanja laburista biti će još skromnija. Ukupno će potoršiti oko 700.000 kuna. Najviše na plakate, letke i video spotove. 'Na svim većim trgovima naši će kolege pripremiti nekakvo druženje sa građanima, vjerojatno će dijeliti jabuke, eventualno nekakav grah, ali to će biti simbolično. Ništa skupo, nego stvarno skromno', kazala je Maja Iličić, voditeljica Središnjeg ureda.

HDSSB potrošit će više od pola milijuna kuna, HSS oko milijun, HSP Ante Starčević oko 100.000, a HSLS više od 400.000 kuna. Koliko će potrošiti Kerumova stranka, glavni za financije Duško Mucalo još ne zna. No, zna da će sve biti u okvirima zakona.

>>
Predsjednici većih stranaka se uključili u kampanju

A Milan Bandić već danima uvjerava kako on nema kampanju! 'Jeste vidjeli gdje moj plakat? Ja govorim stalno isto, govorim istinu - nema kampanje za gradonačelnika, osim one minimalne koju trebam napraviti 50 do 100.000 kuna proceduralne. Bit će nešto kampanje za listu za gradsku skupštinu', kazao je Bandić. No njega istražuje DIP. U GONG je stigla prijava kako je zloupotrebljavao gradonačelničku funkciju u svrhu kampanje.

Nije jedini pod povećalom. GONG je upozoren i na ovaj promotivni film na web stranicama općine Okrug. Stigla je prijava i kako vladajuća koalicija u Zaboku koristi zabočki list kao predizborni bilten. U karlovačkim poštanskim sandučićima našao se izvještaj javnog poduzeća o ostvarenim projektima uz uvodnu riječ gradonačelnika.

GONG upozorava - to je siva zona koju treba istražiti i novčano kazniti. 'Koriste prostorije, izvještaje, događanja, automobile, web stranice općine ili grada za vlastitu promociju u svrhu svoje kampanje. Građani to dojavljuju i mi to prosljeđujemo DIP-u', kazala je Vanja Škorić iz GONG-a.

HSS-u smeta i to što predsjednik Vlade, kako kažu, u lokalnoj kampanji troši novac građana i pod pratnjom i osiguranjem održava stranačke 'mitinge'. 'Takva praksa ne bi trebala postojati, trebali bi se držati viših demokratskih standarda', kazala je Škorić. No, takva praksa postoji godinama i koristi je svaka vlada. Sankcija nema - a osuda je samo moralna!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene