Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prazna mjesta

Veleposlanička križaljka: Tko će kamo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pitanje petnaestak upražnjenih veleposlaničkih mjesta predsjednik Ivo Josipović s dosadašnjom Vladom nije mogao riješiti. Inzistirao je na poštivanju zakonske procedure koju, kako je tvrdio, Vlada Jadranke Kosor nije poštivala.

Sada će veleposlanička mjesta slagati s novom Vladom. Ona ključna već su dogovorena. Nova šefica diplomacije Vesna Pusić, dobit ću zadatak riješiti i pitanje veleposlanika. Gotovo pola godine, zbog nemogućnosti dogovora predsjednika i dosadašnje premijerke - Hrvatska ima 15 upražnjenih veleposlaničkih mjesta. S novom će Vladom, čini se, dogovori ići lakše.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spor oko veleposlanika Kosor: Nisam prihvatila poziv na Brijune jer sam morala omogućiti ljudima da rade Slika nije dostupna Imenovanje veleposlanika Primirje na državnom vrhu, no ipak prijeti rušenje ugleda Hrvatske

'Ne, nije istina da je lista s imenima veleposlanika gotova. Bilo bi odlično da je. Ono što bi ja voljela je da se ovi dogovori o faktičnim imenima ako je ikako moguće obave do konca siječnja. Nešto informativno i načelno jesmo razgovarali o nekim ljudima', rekla je Pusić.

U sedam zemalja veleposlanička će mjesta biti raspodijeljena po političkom ključu. Tako će u Bruxelles umjesto dosadašnjeg Branka Baričevića, doznajemo, Vladimir Drobnjak. A Baričevićeva želja je Portugal. U Washington će, može se čuti, dosadašnji predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku Joško Paro.

'Ne bi licitirao s imenima. Mi imamo puno stručnih ljudi. Gospodin Paro je jedan od njih a što će se iskristalizirati, ostavimo za kasnije', rekao je Josipović. Razmišljalo se i da u Francusku ode Marija Pejčinović Burić - s HDZ-ove liste. No od takvog nauma, čini se ništa.

'Nije to jedinstven slučaj, u svijetu se događaju situacije u kojima zemlja nema veleposlanika, nego poslove obavlja otpravnik poslova. Naravno da je bolje da se taj problem što prije riješi i vjerujem da će tako i biti', rekao je Gordan jandroković, ministar vanjskih poslova.

Predsjednik i dalje inzistira da se poštuje procedura, prvo da Vlada napravi listu s imenima koju će potvrditi Sabor, a u konačnici on. No, s ovom Vladom pristaje i na neformalne konzultacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene