Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imenovanje veleposlanika

Primirje na državnom vrhu, no ipak prijeti rušenje ugleda Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon predsjednikova zahtjeva premijerki da smijeni ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića, između Pantovčaka i Banskih dvora nastupa, čini se, primirje

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor poziva predsjednika da razgovaraju sljedeći tjedan. No postoji mogućnost da se susret dogodi već večeras, i to na Brijunima. Otvoreni sukob s predsjednikom Josipovićem oko veleposlanika premijerka Kosor želi završiti razgovorom.

Pročitajte i ovo Simulirana sjednica u Saboru za učenike simulirana sjednica Jandroković otvorio sjednicu Sabora: "Politika nije šou i zabava" Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit"

'Predložit ću predsjedniku kao što sam rekla sastanak u miru. Predložit ću da predsjednik dovede svoje savjetnike ili ljude koje smatra da trebaju biti nazočni, ja ću doči sa svojim suradnicima, svakako s ministrom i potpredsjednikom Jandrokovićem', poručila je danas premijerka.

Svoje mišljenje Josipović je objavio na Facebooku. 'Očekujem od Vlade i Ministarstva, a posebno od ministra vanjskih poslova da sukladno Zakonu i Ustavu na dobrobit RH obavljaju svoju dužnost bez obzira na svoje trenutne predizborne kalkulacije', objavio je predsjednik.

Predsjednik se drži zakona i ustava, a premijerka uredbe pa prije imena moraju utvrditi proceduru. Po zakonu, Ministarstvo priprema listu veleposlanika, Vlada je utvrđuje i dostavlja predsjedniku. Po Ustavu Vlada uz mišljenje saborskog odbora i supotpis premijerke popis dostavlja predsjedniku. A po Vladinoj odluci iz 2004. veleposlanike predlaže ministarstvo vanjskih poslova Vladi, a čemu prethodi suglasnost predsjednika države i Vlade.

Ako uspiju dogovoriti imena veleposlanici čekaju dopuštenje za rad još 3 do 6 mjeseci. Prema tome Hrvatska veleposlanike u 15 zemalja neće imati prije idućeg ljeta i u opasnosti je ugled zemlje.

'Da bi moglo biti onako malo, kako se kaže, primjedbi, na razini tajne diplomacije. Jer to je isto jedan dobar pokazatelj jesmo li zreli ili nismo zreli za Europsku uniju', smatra stručnjak za međunarodne odnose Mladen Staničić.
A političko prepucavanje na najvišoj razini traje već mjesecima. Ni strateška pitanja nisu iznimka, a ona nikako ne bi smjela biti talac sukoba na relaciji predsjednik - premijerka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene