Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tjeralica za bivšim predsjednikom suda u Gvozdu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivšem predsjedniku Općinskog suda u Gvozdu Zvonimiru Josipoviću (55) određen je pritvor jer se nije pojavio na nastavku suđenju u kojemu je optužen za primanje mita, a za njim će biti raspisana i tjeralica jer na zagrebačkom Županijskom sudu već neko vrijeme ne znaju gdje se nalazi.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić nije želio govoriti o ovom slučaju, opravdavši se da je to u interesu postupka.

Pročitajte i ovo Sarajevo Tower Na zadatku? Plaćeni ubojice iz Srbije unajmili više stanova na vrhu luksuznog nebodera: Kada su otkriveni, nastalo je opsadno stanje Gordana Vrdoljak s autom koji je pogođen tijekom pucnjave Potraga traje U pucnjavi ženi oštećen auto: "Ljuta sam. Pogledajte stražnja stakla - kroz jedno je prošao metak, a drugo je sasvim razbilo"

Na upit je li točno da je sud odredio pritvor i da će zatražiti raspisivanje tjeralice, rekao je da načelno, u slučaju kada se optuženi uporno ne pojavljuje na raspravama, sudu ništa drugo ni ne preostaje. Dodao je da se nalog za tjeralicom upućuje u policijsku upravu na području gdje tražena osoba ima prebivalište, a tek nakon procjene da bjegunac nije u zemlji, MUP raspisuje međunarodnu tjeralicu.

Josipović se u posljednje dvije godine samo dva puta pojavio na raspravi. Na predzadnjoj u srpnju mu je pozlilo, pa je prekinuta, a na posljednju 22. rujna nije došao. Između tih dviju rasprava obavijestio je sud da će do 15. kolovoza biti u Banjoj Luci, pa mu je tamo diplomatskim putem upućen poziv, no nije se pojavio, te mu je sud na zahtjev sutkinje Jasne Smiljanić odredio pritvor i odlučio policiji naložiti raspisivanje tjeralice.

Na početku suđenja u studenome prošle godine Josipović se izjasnio da nije kriv.

USKOK ga tereti za primanje mita, prijevaru i zlouporabu položaja i ovlasti.

Optužen je da je kao predsjednik i jedini sudac Općinskog suda u Gvozdu 2002. zatražio 10.000 njemačkih maraka kako bi u jednom parničnom predmetu pogodovao tužiteljici. Stranci od koje je tražio mito rekao je da je novac potreban za podmićivanje porote.

Tereti ga se i da je dvije godine ranije u brakorazvodnoj parnici od tuženog tražio mito radi ubrzanja postupka. Navodno je primio 100 njemačkih maraka te proveo postupak iako za to nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti.

Optužen je i da je 2003. jednoj stranci za pravni savjet uzeo 250 eura, rekavši da je on "sudac i umjetnik i da ga za pomoć treba platiti".

Mediji nagađaju da Josipović možda ima i državljanstvo BiH te da bi se mogao dogoditi isti slučaj kao s riječkim kirurgom Ognjenom Šimićem koji je nakon nepravomoćne osuđujuće osude za primanje mita pobjegao u Sarajevo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene