Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjedni pregled Ivane Pezo Moskaljov

Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedi protiv dvojezičnosti u Vukovaru, pojačane policijske ophodnje, ali i mnogobrojne političke reakcije, koje su uslijedile – događaj je po kojem ćemo pamtiti protekli tjedan.

PROSVJED PROTIV DVOJEZIČNOSTI

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov "Na teškoj i traumatičnoj temi kojom se sada nabacuju političari su pali na ispitu. I kao društvo vratili nas daleko unazad" Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov Virus i potres u tjednu koji je iza nas: Podrhtavanje je podsjetnik da su krhki i planovi za obnovu

Jedna po jedna. Postavljene dvojezične ploče u Vukovaru čekićem su razbijene i nasilno skinute. 'Nisam naš'o sina još, sutra ga nađem, sahranim ga i neka umrem odmah', kaže Marijan Živković, jedan od vukovarskih prosvjednika. Ćirilicu na zgradama državnih institucija, prosvjednici – ne žele.

'NE' ĆIRILICI

'Upozoravam još jednom sve političare da dobro razmisle što rade!', poručuje predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Tomislav Josić. Banski dvori od zakona ne odustaju.

Baš kao i protivnici, koji traže da se grad heroj proglasi mjestom posebnog pijeteta. 'Ovo je žalosno od Vlade, neka dođe Vlada pa vide šta rade ovdje', kaže Vukovarac Stipe Mijatović. Drugi njegovi sugrađani poručuju kako je ovo nacionalno, a ne stranačko pitanje.

MEĐUSOBNE PROZIVKE

Pljušte međusobne političke optužbe. Proziva HDZ, koji je svojedobno u koaliciji s SDSS – om, podržao propisano. 'To je bio HDZ prije mog dolaska. Ja ne želim i nemojte me tjerati da razmišljam glavom svojih prethodnika i da biram koalicijske partnere kako su ih oni birali. Ovaj HDZ se ne slaže s postavljam ćirilice u Vukovaru', odgovara predsjednik HDZ – a, Tomislav Karamarko. Uz poruku da je rat gotov, i premijer odgovara kritičarima. 'Onome tko ne voli Hrvatsku i koji se nikada nije pomirio s tim da je Vukovar u Hrvatskoj – vidjeti tablu i natpis gdje na ćirilici piše Hrvatska je u stvari noćna mora', kaže predsjednik Vlade, Zoran Milanović.

Umirovljeni general Ante Gotovina, suzdržan u komentaru. 'Sve je to proces', poručuje Gotovina.

INCIDENTI NAKON UTAKMICE HRVATSKA – SRBIJA 

Hrvatskoj himni zviždalo se na najiščekivanijem nogometnom dvoboju.

Na Marakani, na kojoj su teško došli do boda – Vatrene je dočekao natpis 'Vukovar' na ćirilici. Zapaljena je i hrvatska zastava.

Istu večer, u Vukovaru su huligani napali policiju.

PIROTEHNIKOM NA SNV

Nemirno je bilo i u Splitu. Jaka eksplozija u prostorijama Vijeća srpske nacionalne manjine. Splitski gradonačelnik, Ivo Baldasar, sve je osudio.

'Vandalski, huliganski čin. Budale', kazao je. 'Molim ljude diljem Hrvatske – ne pomažite. Nemojte pomagat na taj način. Ako nemate nešto konstruktivno i pametno i dobronamjerno reći, ovo sigurno nije nikakva pomoć', kazao je na incident ministar branitelja, Predrag Matić.

NOVO UPOZORENJE IZ BRUXSELLESA – NEMA VIŠE ODGODE

'Zakon mora biti promijenjen pod hitno, dakle što je prije moguće!', poruka je iz Europske komisije, stigla preko glasnogovornika Oliviera Baillya. Vlada će ipak popustiti oštrim upozorenjima iz Bruxsellesa. Mijenjat ćemo 'Lex Perković'. Europska komisija kojoj, očito, ponestaje strpljenja – odlučna. Traže da se to učini što prije.

ČISTKA LAŽNIH INVALIDA I KORISNIKA SOCIJALNE POMOĆI

'Čovjek trči ima obadvije noge, ruke, praktički je zdrav, a on je invalid i ima naljepnicu da može parkirati svoje vozilo tamo gdje je za mene i ove dečke u kolicima', kaže Ivica Lazić, jedan od invalida rada. U Vladi su odlučni u obračunu s lažnim invalidima. Oni, koji su primali invalidske mirovine, a nisu to smjeli – izgubit će ih. Više ih je od 300 tisuća. Pokrenuta je revizija. 'Svi oni, koji su u sustavu pokušali mutiti vodu dobivati nešto što im ne pripada neće to više moći', poručuje ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić. Odzvonilo je i lažnim socijalnim slučajevima. I oni će morati vratiti novac, koji su od države dobili na prevaru.

LINIĆ vs. MAMIĆ

Na provjeru će i zarade na nogometnim transferima igrača na koje nije plaćen porez. Transakcijama se u udarnom terminu srbijanske nacionalne televizije pohvalio Zdravko Mamić. 'U transfer direktno kad prodamo igrača za 20 milijuna eura, mi na to ne platimo niti lipu', ponovio je izvršni predsjednik Dinama, i brzo dobio odgovor ministra financija.

'Sve će to biti oporezivano! Uvijek ostaje pitanje koliko se od toga skriva u poreznim oazama. Zahvatit ćemo od najsitnijeg do najkrupnijeg', poručuje Slavko Linić Mamiću.

NOVI REZOVI I UŠTEDE

Tjedan na izmaku donio je i najave o novim rezovima u javnoj upravi, školstvu i zdravstvu. A liječnici i medicinske sestre odlučili su – štrajkat će za 10 dana. Propali su pregovori oko većih plaća. Bolnice će primati hitne pacijente. 'Što što nije hitno, nažalost, morat će čekati', kaže Anica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

POČELA ŠKOLSKA GODINA

Da su praznici daleko za njima, najbolje zna više od pola milijuna školaraca. Najuzbuđeniji u školskim klupama, zasigurno, prvašići. 'Obožavamo prvi dan škole!' poručuje Nera iz jedne zagrebačke škole.

RAZRED VRAĆEN U SUSTAV

Zvono umalo na nastavu nije pozvalo cijeli jedan crikvenički razred. Računalnom su pogreškom nakratko bili izbrisani. 'Fala Bogu, riješeno je!', kaže Blaženka, jedan od roditelja.

SRUŠILA SE ŽBUKA SA STROPA

Ružan početak, pamtit će i ovi splitski učenici. Za vrijeme nastave, srušila se žbuka sa stropa. 'Začula se neka buka, propa je strop i samo je palo po nama. Bježali smo, skrivali smo se pod klupe i izašli smo vani', kaže učenica Maja Nakić. Na obnovu jedne od najstarijih zgrada, odlazili su milijunski iznosi. Radovi, očito, nisu obavljeni dovoljno stručno.

NAPREDAK NA SVJETSKOJ LJESTVICI KONKURENTNOSTI

Nakon 5 godina pada, Hrvatska je skočila na globalnoj ljestvici konkurentnosti, i to za šest mjesta. Da bi pomak bio bolji – Vlada će morati poraditi na reformama i ulaganjima.

NAJVEĆI POLJOPRIVREDNI SAJAM

Sve što imaju – ponudili su u Gudovcu. Najveći poljoprivredni sajam postao je prava atrakcija. Ovdje možete vidjeti svu agrarnu raskoš – obične, ali i pametnu kravu, svu modernu mehanizaciju. Zanemare li se problemi koji, inače, muče seljake, dobar razlog za zdravicu.

MAMIĆ PONOVNO ZABAVLJAO U BEOGRADU

Nazdravljao je i Zdravko Mamić uoči hrvatske utakmice sa Srbijom. 'Ja sam bio tu prije 3 godine doveo 40 Slovenki sa sobom i cijelu noć se zabavljao. I bila je glazba, a i hrvatske pjesme su mi svirali', prisjetio se Mamić prijašnjih dolazaka, počastivši srbijanske sportaše i dužnosnike večerom. Nema sumnje, da je i taj boravak ostao show za pamćenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene