Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjedni pregled Ivane Pezo Moskaljov

Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što su razotkrile fiskalne blagajne, a kakva je to kritika razljutila ministra financija Slavka Linića? Što je premijer Zoran Milanović odgovorio Bruxsellesu i koalicijskom partneru u slučaju Lex Perković? O tim, ali i drugim temama, koje su obilježile tjedan iza nas više u pregledu tjedna.

SEDAM MILIJARDI KN VIŠE PROMETA

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov "Na teškoj i traumatičnoj temi kojom se sada nabacuju političari su pali na ispitu. I kao društvo vratili nas daleko unazad" Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov Virus i potres u tjednu koji je iza nas: Podrhtavanje je podsjetnik da su krhki i planovi za obnovu

Nakon povratka s godišnjih odmora, premijera i ministare u Banskim su dvorima dočekali – iznenađujući rezultati fiskalizacije. 'Za prvih 6 mjeseci 2013., imamo veći promet od 7 milijardi kuna u odnosu na 2012. godinu', otkrila je ravnateljica Porezne uprave, Nada Čavlović Smiljanec. Prvom čovjeku Ceha ugostitelja, pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, nije jasno zašto su oni na udaru. 'Ako će ugostitelji spasiti državu onda će to biti jako dobro, ali ja sam uvjeren da puno novca curi u cijeloj državi. Ako to Porezna uprava može zaustaviti, bilo bi dobro', poručuje Ante Mihić.

LINIĆ LJUT NA KRITIČARE

Slavko Linić provjerava imovinu utajivača. Odgovarajući kritičarima, koji mu prigovaraju za smanjenje PDV–a u turizmu na 10 posto, ne bira riječi.

'Što me smeta? Kad mi vele da sam debil! Jer očito da sam debil ako sam 3 milijarde ovako bacio, jer to samo debili mogu raditi. Vi me maltretirate jer ljudi, koji su debelo plaćeni izvlače novce iz proračuna, koriste vas da bi poslali poruku kako u ovoj Vladi sjede debili. A ja velim – ne s njima polemiku na ulici voditi neću', poručio je Linić.

PREMIJEROV ODGOVOR

'Vlada u idućih nekoliko tjedana neće odlučivati o 'Lex Perković'! Ministar će u okviru svojih dužnosti odgovoriti članu ili članici EK, koja mu je uputila pismo!', odlučan je protekli tjedan bio predsjednik Vlade, Zoran Milanović. No, promjene očekuje prva potpredsjednica Vlade, Vesna Pusić. Na novinarski upit mijenjaju li zakon u idućih nekoliko dana, odgvorila je potvrdno. Premijer i njegova prva suradnica, podijeljenih su mišljenja oko europskog uhidbenog naloga. Sporni zakon spriječio je izručenje bivšeg šefa UDBA–e Josipa Perkovića Njemačkoj. 'To je jedan sramotni, antihrvatski i antieuropski zakon! Vlada se danas mora odlučiti – Perković ili Europa', poručuje Davor Ivo Stier, zastupnik u EU parlamentu iz HDZ – a. Bruxselles čeka odgovor na ultimatum. Ne pronađe li se zajednički jezik, Hrvatskoj prijete sankcijama – uskraćivajem novca iz europskih fondova.

KADA ĆEMO U MIROVINU

'To je previše, previše je za pola ljudi', smatra Toma, jedan od Zagrepčanina, koje smo zatekli na burzi, inače građevinar po struci. U mirovinu ćemo tek s navršenih 67 ili ako iza sebe imamo 41 godinu radnog staža. Radnike od jeseni čekaju nove promjene. Pravo na otpremninu trebali bi imati svi, a i poslodavac bi lakše dijelio otkaze.

'O nekim stvarima se nećemo uspjeti dogovoriti i, nažalost, bez toga ćemo morati poslati zakon u proceduru', smatra Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

SELJACI SE POVUKLI

Traktori su se povukli s cesta! No, seljaci nastavljaju pravnu bitku. Zbog diskriminacije pri isplati poticaja, Vladu će tužiti Ustavnom sudu. 'Premijer, jednostavno, bilo ga je vjerojatno sramota sjest za stol s jednim seljakom pregovarat, a imao bi o čemu!', kaže Zvonko Pipić, predstavnik seljačkih udruga iz Virovitičko – podravske županije, koji je htio vidjeti predsjednika Vlade na pregovorima.

KAZNENI PROGON ŽELJKA SABE

Protiv SDP – ova vukovarskog gradonačelnika pokrenut je kazneni progon. Za navodno podmićivanje optužuje ga HDZ – ova gradska zastupnica, zbog čega USKOK vodi istragu. 'I sa crnim vragom bi razgovarao za dobrobit Vukovara!', kaže Željko Sabo. Dodaje kako je od početka govorio da mita nije bilo. Marija Budimir, koja ga je prijavila, kaže da su njezina očekivanja kao i do sada bila da će pravosudne institucije odraditi posao do kraja i kako treba.

ČISTKA U HOLDINGU

Nakon što ih je smijenio, Milan Bandić staroj Upravi Holdinga podijelio je i otkaze. 'Oni, koji su ih uhljebili, naći će za njih novo radno mjesto, ne treba se brinuti o njima!', poručuje zagrebački gradonačelnik. U gradskoj megatvrtki, koja 'grca' u dugovima, otpuštat će se i drugi zaposlenici.

ŠTRAJKAJU TETE U VRTIĆU

S odgajateljicama jedinog dječjeg vrtića u Hrvatskoj Kostajnici, nitko ne pregovara. Mališane su dosad čuvale besplatno. Sad su odlučile – štrajkati.

'Za 0 kuna, to više ne možemo raditi', kaže jedna od odgajateljica Snježana Tepić. Godinama rade, plaća kasni. Posljednju su dobile prije 5 mjeseci. Za njih nadležna gradska vlast tvrdi – novca nema. Predlaže da se vrtić zatvori. Za problem – nitko ne preuzima odgovornost.

DJEVOJČICA OTJERALA LOPOVA

12–godišnja djevojčica iz Slavonskog Broda proteklog je tjedna bila prava mala junakinja. Potukla se s lopovom, koji joj je htio ukrasti laptop.

'Udarila ga nogom u noge, on je nju uvatio za usta, pritisnuo, znaš, da se ne dere da ne čuje susjed', prepričava susjeda Iva Stanić. Nepoznatom se kradljivcu suprostavila, pa je iz kuće pobjegao praznih ruku.

OPTUŽBE ZA NAPAD KEMIJSKIM ORUŽJEM – ZAPAD ZABRINUT

Oči svjetske javnosti uprte su u Siriju, nakon navodnog napada kemijskim oružjem u predgrađu glavnog grada. Oporba optužuje Asadov režim za smrt više od tisuću ljudi. UN traži hitnu istragu. Amerikanci razmišljaju o vojnoj intervenciji.

MUBARAK NA SLOBODI

Nakon više od 2 godine, iz zatvora je pušten bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak. Bit će u kućnom pritvoru. Sudilo mu se za korupciju.

SUĐENJE KINESKOM MOĆNIKU

A Kina za korupciju sudi jednom od tzv. crvenih prinčeva, Bo Xilaiu. Supruga nekad najmoćnijeg političara, člana Politbiroa, već je osuđena na smrtnu kaznu, zbog ubojstva britanskog poslovnog čovjeka.

BURNO NA SPORTSKIM TRAVNJACIMA

Buran sportski tjedan na domaćim travnjacima! Dok se u Rijeci slavila pobjeda, Dinamo je porazom otežao put prema europskoj Ligi prvaka. Trener Kruno Jurčić je po treći put smijenjen. 'Modri' su u potrazi za novim! 'Proći ćemo Beč, a još kad bi ja sjeo na klupu i vodio momčad zapamtite prošli bi, prošli bi, ko plitak potok! Ja nisam kukavica samo znam da bi me ismijao cijeli svijet!', poručio je izvršni predsjednik Dinama, Zdravko Mamić, nakon još jednog antologijskog monologa.

PRIVLAČIMO SVE VIŠE TURISTA 

Omiški gusari i ove su godine, porazili moćniju mletačku vojsku. Nije samo ova turistička priredba na ušću Cetine, privukla na tisuće gostiju. Špancira se i Varaždinom. Festival dobrih emocija u baroknom gradu nudi raznovrsnu zabavu. U bogatoj glazbenoj ponudi uživaju i turisti.

A glazbene zvijezde, čiji ritmovi privlače, Hrvatskoj su, ovo ljeto,
priskrbili titulu koncertne hit destinacije. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene