Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjedni pregled

Zastupnici em komodni, em isključivo podložni stezi svojih stranaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Događaje koji su obilježili proteklih sedam dana i ovoga tjedna komentira Ivana Petrović.

U Hrvatskoj možemo izgubiti sve, ali ne smijemo izgubiti kišobran. Pritom ne mislimo na onaj politički, sigurnosni, kulturološki ili identitetski, jer to gubimo lako, već onaj pravi. Kišobran za kišu. Pa je grupa Riječana izmislila jedan koji se zove pametni. Pametni zato jer ga se ne može izgubiti. U njega je ugrađen mali odašiljač.

VIDEO Hrvati izmislili pametne kišobrane i prodaju ih u 27 zemalja

Ako već ima tu napravicu, glavno da nije bugarski. Riječani ga dobro prodaju vani, a i s njim su, kažu, riješili jedan od problema - gubitak kišobrana. Blago njima, kad im je zaboraviti kišobran, poveći problem.

U glavnom gradu Zagrebu i to bez vidljivog kišobrana, sastaju se bankari s udrugom Franak. Svatko ima svoje prijedloge za kredite u švicarskim francima. Koji su krediti u kunama, obračunati po tečaju franka koji banke navodno nisu ni vidjele.

To s frankom bi trebalo završiti na sudu u drugoj dimenziji - onoj kaznenoj da vidimo je li riječ o velikoj prijevari građana ili nije. Jer nekako je čudno kad banke i to u stranom vlasništvu za te kredite predlažu socijalne mjere. Banke i socijala, ne zvuči baš k'o prst i nokat. Udruga predlaže pretvaranje kredita u kune, a banke da nekretnina ide državi ili banci. U prvoj varijanti dužnik bi u svojoj kući živio kao zaštićeni najmoprimac. Ajme, ajme.

Predsjednica je podnijela zahtjev za ocjenom ustavnosti ovršnog zakona, s naglaskom upravo na pljenidbu nekretnine. A taj zakon inače, Bože sačuvaj i sadrži niz odstupanja od europske prakse.

Mijenjan je na krilima izborne pobjede prije četiri godine da nitko nije malo više na to obratio pažnju -osobito kad su javni ovršitelji prokazani kao babaroge, a ljudima obećano da će dugove vratiti na rate. Kad ono hop - blokada za blokadom. Premijer je opet kubao predsjednicu. Prihvatio je da dođe na sjednicu Vlade pod uvjetom da donese svoje prijedloge gospodarskog razvoja s financijskim učincima, što nije njoj u ovlasti. A ona mu pljusnula poziv na ostavku.

Govoriti na način - 'neću više s vama, jer ja sam važan' - zvuči poput uvrijeđene curice

Sabor kao centar političkog odlučivanja od ustavnih promjena 2000. nije zaživio. Političke odluke ostale su u limbu između dva brda i ustavna podjela prije svih - nije jasna narodu. A i predsjednici su u zadnjih 15 godina komentirali sve živo - od praptice do rakete. Sabor kao središte kojem Vlada odgovara je demokratski zaštopan - zastupnici em komodni, pa slabo i dolaze zastupati narod, em isključivo podložni stezi svojih stranaka.

A sve u cilju održanja sebe i svoga dijela feuda. Tako da ni ne čudi da bi preferencijske glasove najrađe ukinuli, a kako ne mogu, onda bi samo jedan, kao ni frka oko referenduma. Vladajući bi sve ograničili - od mjesta skupljanja potpisa pa do toga o čemu se može odlučivati na referendumu. Oporba to naziva opstrukcijom demokracije. Ma super zvuči, ali pitanje je što bi oni da su na vlasti. Odbiti inicijativu o referendumu za promjenom izbornog sustava im nije bila opstrukcija demokracije. Tu su bili suglasni s vladajućima.

Nastavlja se braniteljski prosvjed u Savskoj. Žele Matićevu i Glavaševićevu ostavku i Ustavni zakon kojim će se regulirati njihova prava. Sad se stvorila i neka grupa građana koja prosvjeduje protiv prosvjeda. I u toj grupi ima branitelja, a dijalog malo sliči na igrokaz. Onda se neki dan, nevezano uz šator i Savsku - javila i Autohtona hrvatska stranka prava. Nikad čuli za njih, ali su htjeli postrojiti stranačku vojsku u središtu Zagreba. Ministar Ostojić im je to autohtono i s pravom zabranio. Pa su se onda autohtono javili i antifašisti, da i oni hoće prosvjed. To su vam oni koji svugdje vide fašiste kao Gargamel utvare. I autohtoni i antifašisti osim sto su, čini se, povezani - su i smiješni. Mentori su im ostarili, ovo je 2015., a vrijeme destabilizacijskih operacija zvanih 'Opera' i 'Labrador' - u Hrvatskoj je prošlo.

U tjednu koji je za nama Europska komisija dala je svibanj kao ultimatum Vladi za plan izlaska iz recesije. BDP je porastao za 0,3-što valja shvatiti kao ohrabrujući znak, ali ne se toga hvatati k'o pijan plota. U izbornoj godini HDZ po Crobarometru vodi SDP za oko 9 posto. Ali odmak od loše političke scene koju tako sporo mijenjamo - uvijek nam daju veliki ljudi. Poput patera Ante Gabrića, glasovitog misionara, prijatelja majke Tereze, krhke žene koja je zadužila svijet. Ona je već blaženica, a za patera Antu je otvoren postupak za proglašenje blaženim. Njegov život je priča iz koje o dobroti, žrtvi i radosti, da hoćemo, možemo mnogo naučiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene