Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

Pregled tjedna Ivane Petrović: "Tjedan ploča, pobrkanog konteksta, nebitnih istina i bitnih laži"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Događaje u tjednu iza nas u Pregledu tjedna Dnevnika Nove TV analizirala je i komentirala Ivana Petrović.

Iza nas je tjedan ploča, iskrivljene optike, režiranih igranki, nebitnih istina i bitnih laži, Jasenovac, pobrkani konteksti, i „Za dom spremni“ na ploči poginulim braniteljima Jasenovca u Domovinskom ratu, inače pripadnika HOS-a.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić da ne bi postale dio sistema Benčić: "Jasenovac nije slučajnost. Pozivam građane da kažu ne politikama mržnje" Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Za Dnevnik Nove TV Ivana Petrović istaknula dvije mogućnosti i poručila: "Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske"

Jasenovac nije logor nego općina, mjesto. U Drugom svjetskom ratu tamo je bio logor u kojem je ustaški režim ubijao Židove, Srbe, Rome i Hrvate. Postao je i ostao simbol stradanja u strahoti holokausta, a koju je provodila nazovi država koja nije bila ni lijepa ni naša.

U Domovinskom ratu je bio meta velikosrpske agresije i dečki čija su imena na ploči su poginuli braneći Jasenovac i sve njegove stanovnike. Na njihovu grbu je bio i natpis „Za dom spremni“ koji 1991., u vrijeme ubijanja u Vukovaru, na Ovčari i drugim mjestima teško da je mogao imati enedehazijski kontekst u kojem je inače korišten.

"Naučimo što je vladavina zakona"

I on se nalazi na spomen ploči koja je postavljena po nekom zakonu, i registru. Pošto je postavljena po zakonu, a nije spomen ploča Francetiću ili nekom ustaši već hrvatskim braniteljima, onda naučimo što je vladavina zakona.

Ako je „Za dom spremni“ na spomen ploči palim hrvatskim braniteljima kojom dominira veliki bijeli križ protuzakonit natpis, onda neka se pokrene izmjena zakona.

I tu, na iniciranju izmjene zakona, prestaje uloga politike, prestaje uloga one vladine dekor komisije za totalitarne sustave, Facebook i Twitter tumača povijesti. A odluku o ploči treba donijeti pravna država, a ne politika.

Po postojećem zakonu, izmijenjenom zakonu, standardu suda u Strasbourgu ili neke druge univerzalne pravne vrijednosti.

I mi o tome polemiziramo, umjesto da smo inzistirali da se 2004. paralelno sa spomenicima nekim ustašama iz '41., iz Borova Sela momentalno uklone spomen ploče četnicima iz '91., uključujući i onu Šoškočaninu, vođi srpske pobune. Evo ih još su tamo. I umjesto razumnih postupaka, taj scenarij ide dalje.

Keleminec i estradne ustaše

Pa je eto na red došao i Keleminec sa odredom svojih estradnih ustaša. I zapalio broj srpskih Novosti pred sjedištem te redakcije. Keleminec i njegovi su poput svake glumačke družine. Kad ih scenarist angažira eto njih da pojačaju dojam, i još više zamute vodu. Samo što u ovom ratu agentura u Hrvatskoj i na Balkanu, ne znamo tko tu paradu financira, a tko angažira.

Cijeli pregled tjedna pregledajte u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene