Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka prosvjednika

'Veliki su veliki samo zato što vi klečite, iduće subote blokada Trga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedi s Wall Streeta proširili su se na globalnu razinu. Prosvjedu se pridružilo i nekoliko hrvatskih gradova.

20:22 - Izglasano je da će novo okupljanje biti u subotu nakon čega će se okupirati Trg, a današnji skup je završen. 'Ponesite deke, kartone i šatore, od sljedeće subote smo ovdje', poručili su organizatori. Također, u subotu nastavljaju s plenumom.

Pročitajte i ovo Ilustracija 13. dan barikada Srbi se masovno okupili na sjeveru Kosova, podržao ih i Vučić: "Ovo je veliki, narodni i demokratski prosvjed" Slika nije dostupna Demonstracije u cijelom svijetu 2011. - Godina u kojoj je svijet glasno zatražio promjene!

Cijeli prosvjed je završio bez uhićenja i nereda.

20:15 - Prosvjednici su izglasali da će od sindikata tražiti pokretanje generalnog štrajka i da će nastaviti prosvjenda okupljanja.

19:59 - Prosvjednici su izglasali inicijalne zahtjeve među kojima su veća participacija naroda u odlučivanju, nadgledanje referenduma, revizija zdravstvenog i mirovinskog sustava, protiv su privatizacije javnih dobara, u što ubrajaju i obrazovanje i zdravstvo.

Prosvjednici su započeli javnu raspravu o prijedlozima za daljnje djelovanje. Jedan od prijedloga je da cijela država stupi u generalni štrajk,a predlagalo se i da se ovakvi prosvjedni skupovi nastave svakih par dana. Bilo je i prijedloga o bojkotu kupnje nafte, to jest, benzina te da se ljudi počnu voziti biciklima i rolama.

19:51 - I dalje traju izlaganja građana. 'Veliki su veliki samo zato što vi klečite. Ustanite!', rekao je jedan od prosvjednika. U daljnjim izlaganjima pozvalo se katoličku crkvu da prestane braniti kriminalce na što su okupljeni prosvjednici počeli pljeskati.

19:49 - Organizatori dijele kartone koje su uspjeli prikupiti kako bi se barem dio okupljenih mogao sjesti.

19:38 - Građani i dalje izlažu svoja stajališta preko razglasa. Koliko je poznato, zasada još nitko nije uhićen.

19:29 - Organizatori su obavijestili da će na dvije minute isključiti mikrofon jer su nabavili novu opremu za razglas. Nastavak prosvjeda aktivno prati manje od tisuću ljudi.

19:24 - Policija je obavijestila organizatore da će ih uhititi ukoliko ne isključe zvuk. Naime, prosvjedni skup je prijavljen do 19 sati pa im više nije dopušteno govoriti na razglas. Plenumom je odlučeno da se zvuk neće isključiti.

19:11 - Građani izlaze na govornicu i izlažu svoja stajališta i zahtjeve.

18:59 - Prosvjedni skup je službeno završio. Prosvjednici su glasovali o idućim postupcima. Odlučili su da ostaju na Trgu gdje će na plenumu donijeti daljnje odluke. Čitaju se pravila plenuma i dnevni red.

18:48 - Među prosvjednicima je skupina koja izvikuje parole s tzv. 'Facebook' prosvjeda 'Svi na ulice!'.

18:45 - Prosvjednici će na 'plenumu' odlučiti kako će se prosvjed dalje održavati. Okupljeni su istaknuli transparente 'U obranu javnog dobra', 'Proizvodnja bez eksploatacije, zemlja bez granice, društvo bez države' i 'Kada nepravda postaje zakona, otpor postaje dužnost'.

18:29 - Na Trgu se povećao broj prosvjednika, sada ih je oko 3.000. U tijeku je čitanje izjava onih koji su ih poduprli. Uoči prosvjeda okupljenim građanima pridružili se se i predstavnici sindikata, sa svojim obilježjima, koji su se prije okupili ispred Hrvatske udruge poslodavaca.

18:22 - Prosvjednici čitaju manifest pokreta. 'Imamo korupciju među političarima, gospodarstvenicima, bez ikakvog glasa smo. Ovakva situacija je možda postala normalna, ali udruženi to možemo promijeniti, a vrijeme za to je sada. Vrijeme je da promijenimo stvari i izgradimo bolje društvo zajedno', rekao je jedan od prosvjednika.

Na trgu bana Jelačića za sada se okupilo nekoliko stotina ljudi.

 

Prosvjedi koji već tjednima traju na Wall Streetu i koji su se prvotno proširili na druge američke gradove, poprimili su globalne razmjere i danas se održavaju diljem svijeta. Prosvjednici okrivljuju banke i vlasnike krupnog kapitala da su mešetarenjima i krivim procjenama na tržištu kapitala u pohlepnoj težnji za stjecanjem što većeg profita, doveli do krize, čije posljedice ne plaćaju krivci, nego porezni obveznici., koji sve više osiromašuju.

Prosvjedu se pridružio i dio sindikata, studenti Filozofskog fakulteta i prosvjednici koji su početkom godine sudjelovali na 'Facebook' prosvjedima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene