Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi sastanak

Orešković najavio prve poteze, Karamarko ne isključuje postavljanje žice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi ministri imat će nekoliko dana da se upoznaju s radom i financijama svog ministarstva, a Orešković će u ponedjeljak na sastanak s MMF-om.

Novi hrvatski premijer Tihomir Orešković u Banskim dvorima održao je sastanak sa svojim ministrima.

Pročitajte i ovo Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac Ilustracija Ocjena zaposlenika Ovo su najbolji poslodavci u Hrvatskoj, jedna vrsta kompanija napravila je znatan skok na ljestvici

'Jučer smo kratko slavili i danas u 10 sati krenuli s radom', izjavio je premijer Orešković novinarima na Markovome trgu po izlasku iz Banskih dvora.

Orešković je ministrima naložio da prouče proračune ministarstava koje preuzimaju, kako bi se što prije moglo početi s izradom i definiranjem državnog proračuna za ovu godinu. Nakon sastanka novinarima je kazao kako će se već u ponedjeljak sastati s predstavnicima MMF-a. Idući tjedan u Hrvatsku dolazi misija MMF-a, a očekuje da će u kratkom roku imati i sastanak i s Europskom komisijom zbog čega, istaknuo je, Vlada što prije treba biti upoznata sa stanjem.

'Što prije trebamo biti spremni, znati koji nam je status, gdje smo danas i da se počnom spremati za taj najbitniji proračun koji nas sada čeka', kazao je Orešković. 'Nemamo vremena, to sam često rekao, radit ćemo danas, sutra, dok stvari nisu na mjestu', zaključio je.

Na sastanku je premijer s ministrima razgovarao o primopredaji ministarstava. Svi ministri imat će nekoliko dana da se upoznaju s radom i financijama svog ministarstva.

'Tražio sam i da se udube u budžete, da dobro razumiju svoje rashode i da što prije počnemo definirati proračun', naglasio je.

Osim toga, na sastanku, kazali su ministri po izlasku, bilo je riječi i o proračunu. Razgovaralo se i o izbjegličkoj krizi, a novi ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić već u ponedjeljak odlazi u Bruxelles na sastanak o toj temi. Prilikom izlaska iz Banskih dvora, Tomislav Karamarko odgovarao je na pitanja kako će se nositi s izbjegličkim valom koji prolazi kroz Hrvatsku. Pri tom nije isključio mogućnost da i Hrvatska stavi žicu na granicu.

Žica na granici?

'Moramo se ponašati kao što se ponaša Europa. U svakom slučaju, ono što odluči Njemačka; a pitanje je koliko Njemačka može akumulirati i primati još ljudi. O tome sve ovisi. Vidimo da se ipak zaoštravaju ti kriteriji, prema tome, morat će i Hrvatska zaoštravati kriterije', kazao je Karamarko novinarima po završetku radnog sastanka nove hrvatske Vlade održanom u Banskim dvorima.

Novinare je zanimalo hoće li Hrvatska postaviti žicu na svoje granice, kao što je to učinila Slovenija, a Karamarko kaže da će se Hrvatska ponašati kao Europa, ali neće dopustiti da bude slijepo crijevo.

'Slovenija je dio Europe i sa Slovenijom očito trebamo neke stvari dogovarati. U svakom slučaju, nećemo dopustiti da mi postanemo slijepo crijevo', naglasio je.

Upitan znači li to postavljanje žice, Karamarko ponavlja: 'Nećemo dopustiti da postanemo slijepo crijevo. A na koji način, to će biti donešena odluka. (...) ne znam kakve će biti tehnikalije, ovisi što ćemo dogovoriti s našim saveznicima'.

Na sastanku u Vladi nije bilo potpredsjednika Vlade Bože Petrova koji je zbog obveza otišao u Metković, dok je prvi potpredsjednik Vlade Karamarko prije sastanka poručio da će razgovarati o nekim kadrovskim rješenjima pri čemu im je stručnost glavni princip.

Prvi dan na novom poslu

Fotoreporteri su snimili odlazak premijera Tihomira Oreškovića na prvi radni dan na novom poslu. S kućne adrese otišao je u službenom automobilu u pratnji policije. Prilikom izlaska iz kuće snimljena je i njegova supruga Sanja.

Hrvatski sabor je, nakon cjelodnevne rasprave kasno u petak većinom glasova iskazao povjerenje Vladi Tihomira Oreškovića i njenom programu. Glavnim ciljem svoje Vlade Orešković je označio poboljšanje gospodarskih i društvenih prilika u državi i podizanje životnog standarda građana. Novi premijer u 10 sati sa svojim ministrima u Vladi održao je radni sastanak. Orešković je u zgradu Vlade došao već u 9.15 sati pri čemu je pozdravio novinare i na njihovo pitanje kakav je plan za danas odgovorio vidimo se za par sati.

U Banske dvore jutros su ušli i novi ministri. Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova kazao je kako je već preuzeo gotovo cijeli resor te da mu je bilo čak i ugodno. 'Mojem prethodniku zahvaljujem na izuzetno korektnoj suradnji', kazao je Orepić.

Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU govorio je o fondovima i kazao kako je veliki zalogaj povlačenje novca iz EU. Bernardica Juretić, ministrica socijalne politike kazala je kako je još pospana. Zlatko Hasanbegović, ministar kulture rekao je također da je umoran od jučerašnjeg dana te ponovio kako odbacuje kritike struke. Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade rekao da su svi spremni za rad.

Vijeće za suradnju

Upitan o Vijeću za suradnju koje je predviđeno u potpisanom sporazumu Domoljubne koalicije i Mosta, u kojem bi trebalo biti po sedam predstavnika jedne i druge strane, Karamarko je rekao je da će ono profunkcionirati idući tjedan.

'Razgovarat će se o nekim kadrovskim rješenjima, princip je isti stručnost, stručnost. Vidjeli ste koga HDZ ima u novoj Vladi, nekakva skoro i nepoznata lica, ali poznata u svom poslu', poručio je.

Odbacio je tumačenja kako je stranka protiv nekih od tih osoba, primjerice ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. To nije struka već pojedini zainteresirani krugovi i centri, smatra Karamarko. 'Na harangu neću pristati, ne vidim ništa što je gospodin Hasanbegović rekao da je loše. Da je neracionalno i da nije istinito. Prema tome uvijek ću stati iza istine i iza naših ljudi', naglasio je.

Orešković je dužnost preuzeo oko ponoći kada je bila i primopredaja vlasti u uredu premijera.

Podsjetimo, Vladi Tihomira Oreškovića jučer je Sabor, iako uz velike kritike prema pojedinim ministrima, izglasano povjerenje s 83 glasova za.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene