Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Orešković će predložiti kandidata

Predsjednicu brine 'nedostatak brzine' u odluci o smjeni šefa SOA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković sa suprugom Sanjom Orešković, sudjeluje na obilježavanju jubilarnog '20. dana narcisa', Dana borbe protiv raka dojke u organizaciji Hrvatske lige protiv raka dojke i Grada Zagreba.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u subotu da se predsjednik Vlade Tihomir Orešković i ona nisu dogovorili oko imena novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) te ocijenila da se to pitanje previše odugovlači, kao što se, općenito i odluke donose presporo, dok je premijer Orešković najavio da će se s nekoliko kandidata za tu dužnost sastati idući tjedan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Karamarko o MUP-u 'Postoje osnovane sumnje da su neki ljudi iz policije bili u funkciji SDP-a' Slika nije dostupna O ravnatelju SOA-e SASTANAK NA PANTOVČAKU Predsjednica i premijer se sastali, dogovorili nisu ništa

Predsjednica Republike je još početkom veljače potpisala odluku o razrješenju ravanatelja SOA-e Dragana Lozančića zbog povrede Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu i tu svoju odluku uputila u Vladu. Odluku o razrješenju ravnatelja SOA-e supotpisuje i predsjednik Vlade RH Orešković.

"Samo mogu reći da moja pozicija ostaje ista; dakle ja sam tražila povlačenje gospodina Lozančića jer je izgubio moje poverenje. O drugim razlozima neću raspravljati javno s obzirom da je riječ o pitanjima nacionalne sigurnosti. Međutim, ovo je pitanje koje svakako treba riješiti jer mislim da se previše odugovlači, a iskreno govoreći, ne razumijem niti poziciju gospodina Lozančića koji dalje ustraje biti na tom mjestu, nakon što mu je jedna od osoba koja mu prema zakonu daju smjernice za rad, rekla da ne uživa povjerenje", izjavila je novinarima predsjednica Grabar Kitarović, koja je u središtu Zagreba sudjelovala u obilježavanju Dana narcisa, posvećenom ranom otkrivanju raka dojke.

Kazala je kako očekuje od premijera da donese odluku, te dodala da o tome ne želi špekulirati u njegovo ime. Predsjednica države naglasila je i da je "brine brzina, odnosno nedostak brzine prilikom donošenja odluka općenito".

Orešković: Idući tjedan naći će se s nekoliko kandidata

Premijer Tihomir Orešković, na upite novinara odgovorio je kako je imenovanje ravnatelj SOA-e proces te je, ne želeći spominjati imena mogućih kandidata, najavio da će se idući tjedan naći s nekoliko kandidata za tu dužnost.

"Mislim da ste me dosad već upoznali, to je proces i kako smo išli s imenovanjem ministra branitelja tako će biti i s direktorom SOA-e. Naći ću se s nekoliko kandidata, neću sada spominjati koji su to, i u pravo vrijeme ću predstaviti kandidata predsjednici i onda ćemo zajedno odlučiti", izjavio je Orešković koji je također sudjelovao na obilježavanju Dana narcisa, a na štand na Trg bana Jelačića, došao je nešto kasnije od predsjednice Grabar Kitarović.

No njegov je odgovor bio kratak, rekao je kako će razgovarati s više kandidata za čelnu poziciju u SOA-i, te predsjednici predložiti jednog kandidata, čime je neizravno potvrdio kako će staviti svoj potpis na smjenu Dragana Lozančića.

Podsjetimo, više od mjesec dana nije u potpunosti poznata sudbina Dragana Lozančića nakon što ga je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlučila razriješiti rekavši kako je u njega izgubila povjerenje. Premijer je od tog dana uzeo vremena za razmisliti, sagledati sve aspekte tog slučaja i tek onda donijeti odluku.

Do danas zapravo nismo dobili punu informaciju zbog čega je Predsjednica izgubila povjerenje u čelnog čovjeka SOA-e, te o koji se dio zakona i kojim potezom ogriješio.

Premijer Orešković iskoristio je lijep dan i za kavu sa suprugom i predsjednicom Grabar Kitarović. (I.B.T./D.Š./B.V./Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene