454796
454796
454796
454796
454796

KOMPROMIS, A NE KONFLIKT Može li Plenković pomiriti suprotne politike Gorana Marića i Martine Dalić?

  • , 25.10.2016., 15:47
  • Autor:
  • komentara

Politički analitičar Tihomir Cipek komentirao je današnja događanja vezana uz Gorana Marića te mogućnost uvođenja još jednog ministarstva.

 
 
 
 
Martina Dalić, Goran Marić i Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/Pixsell)
Martina Dalić, Goran Marić i Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/Pixsell)

Politički analitičar Tihomir Cipek za Dnevnik.hr je komentirao današnje događaje vezane uz HDZ-ovog Gorana Marića. Prema informacijama pojedinih medija Marić je dao ostavku na mjesto ministra bez portfelja da bi potom iz Vlade poručili kako Marić ostaje te će dobiti vlastiti resor.

"Plenković je političar kompromisa - rađe će sklopiti kompromis nego ići u konflikt", odgovara Cipek na pitanje je li davanjem resora Plenković popustio Mariću.

"Dvije ekonomske politike"

Cipek ističe kako će se Plenković morati susresti s dvije ekonomske politike unutar svoje Vlade.

"S jedne strane je tu Marić koji se zalaže za nacionalnu ekonomiju u kojoj bi važne tvrtke poput onih energetskih ostale u rukama države te politike Martine Dalić koja zagovara privatizaciju što je očito obzirom da je podržavala stranku Pametno", kaže Cipek.

Ističe kako se tek treba vidjeti hoće li politika kompromisa uspjeti.

"Ostaje vidjeti može li Plenković pomiriti te dvije politike i iz svake izvući ono najbolje", kaže Cipek.

"Neuređena država"

Za stalne promjene broja i imena ministarstva kaže da one pokazuju koliko smo neuređena država.

"Rijetko koja država ne zna koliko ima ministarstava, a postoje i neka koje nije moguće pronaći u drugim zemljama", kaže Cipek.

Kaže kako je za eventualno uvođenje ministarstva koje bi se bavilo državnom imovinom ključno vidjeti što bi njegovi službenici radili.

"Neka temeljna načela poput kombinacije slobodnog tržišta i socijalne pravednosti, financijske efikasnosti i demokratske obnove svakako treba pozdraviti.  To je dobro, no mi smo uvijek u situaciji da se zbog međustranačkih ili unutarstrančakih odnosa moramo nositi s novim ministarstvima", kaže Cipek.

Uspješan slovenski primjer

Naveo je primjer Slovenije u kojoj je osnovana agencija koja se bavila državnim tvrtkama.

"U njoj su bili profesionalni menadžeri koji su u javnim poduzećima uspjeli uvesti reda i postigli da posluju s profitom. Ako bi novo ministarstvo bilo korak prema tome to svakako treba pozdraviti", zaključuje Cipek.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se