Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Tihomira Cipeka

KOMPROMIS, A NE KONFLIKT Može li Plenković pomiriti suprotne politike Gorana Marića i Martine Dalić?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politički analitičar Tihomir Cipek komentirao je današnja događanja vezana uz Gorana Marića te mogućnost uvođenja još jednog ministarstva.

Politički analitičar Tihomir Cipek za Dnevnik.hr je komentirao današnje događaje vezane uz HDZ-ovog Gorana Marića. Prema informacijama pojedinih medija Marić je dao ostavku na mjesto ministra bez portfelja da bi potom iz Vlade poručili kako Marić ostaje te će dobiti vlastiti resor.

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek - 1 Još samo nekoliko dana Tihomir Cipek za Dnevnik Nove TV: "Vlada nacionalnog spasa mogla bi zapeti pri prvim poteškoćama'' Zoran Milanović CIPEK I PUHOVSKI ZA DNEVNIK.HR Politički analitičari o mogućoj novoj bombi s Pantovčaka: "Možda razlog leži i u ovome"

"Plenković je političar kompromisa - rađe će sklopiti kompromis nego ići u konflikt", odgovara Cipek na pitanje je li davanjem resora Plenković popustio Mariću.

"Dvije ekonomske politike"

Cipek ističe kako će se Plenković morati susresti s dvije ekonomske politike unutar svoje Vlade.

"S jedne strane je tu Marić koji se zalaže za nacionalnu ekonomiju u kojoj bi važne tvrtke poput onih energetskih ostale u rukama države te politike Martine Dalić koja zagovara privatizaciju što je očito obzirom da je podržavala stranku Pametno", kaže Cipek.

Ističe kako se tek treba vidjeti hoće li politika kompromisa uspjeti.

"Ostaje vidjeti može li Plenković pomiriti te dvije politike i iz svake izvući ono najbolje", kaže Cipek.

"Neuređena država"

Za stalne promjene broja i imena ministarstva kaže da one pokazuju koliko smo neuređena država.

"Rijetko koja država ne zna koliko ima ministarstava, a postoje i neka koje nije moguće pronaći u drugim zemljama", kaže Cipek.

Kaže kako je za eventualno uvođenje ministarstva koje bi se bavilo državnom imovinom ključno vidjeti što bi njegovi službenici radili.

"Neka temeljna načela poput kombinacije slobodnog tržišta i socijalne pravednosti, financijske efikasnosti i demokratske obnove svakako treba pozdraviti.  To je dobro, no mi smo uvijek u situaciji da se zbog međustranačkih ili unutarstrančakih odnosa moramo nositi s novim ministarstvima", kaže Cipek.

Uspješan slovenski primjer

Naveo je primjer Slovenije u kojoj je osnovana agencija koja se bavila državnim tvrtkama.

"U njoj su bili profesionalni menadžeri koji su u javnim poduzećima uspjeli uvesti reda i postigli da posluju s profitom. Ako bi novo ministarstvo bilo korak prema tome to svakako treba pozdraviti", zaključuje Cipek.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene