Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neka područja i dalje ugrožena

Vodostaj Neretve pada i kod Metkovića i kod Opuzena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanredno stanje obrane od poplava i dalje je na snazi za Ploče, Metković, Opuzen i Kulu Norinsku.

Vodostaj Neretve nastavlja padati te je u 13 sati u Metkoviću iznosio 355 centimetra, a u Opuzenu, gdje je ujutro narastao, također je pao i to na 241 centimetar, najnoviji su podaci koje je objavila Državna uprava za zaštitu i i spašavanje ( DUZS). Razina mora na ušću Neretve spustila se na 82 centimetra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stigle iz BiH Gomile smeća zatrpale dolinu Neretve Slika nije dostupna Poplava Na vodomjerima Opuzen i Metković vodostaji lagano padaju

Promet je pušten preko graničnog prijelaza Doljani - Metković. Još uvijek je zatvorena županijska cesta prema Vidu i Gabela polju. Zatvorena je i županijska cesta Rogotin - Kula Norinska kao i državna cesta D 62 Metković-Mali Prolog. Nastave u školama neće biti do daljnjega.

>> Trebat će najmanje 10 dana da se život vrati u normalu

>> VIDEO: 'U zraku miris katastrofe, očevi djecu nose na ramenima'

>> VIDEO: Zmije bježe, smeće pluta Neretvom

Predstavnici Hrvatskih voda, naglasili su kako trend smanjenja vodostaja Neretve ne znači i smanjenje problema na desnoj obali gdje će u poplavljenim područjima nivo vode i dalje rasti, a povlačenje vode iz tog područja događati će se više dana, po procjeni dvostruko više vremena od vremena plavljenja. Također, rečeno je kako u obzir treba uzeti i stanje u Imotskom te Popovom polju odakle bi vode mogle također utjecati na stanje u dolini Neretve.

Građani dalje od strujnih ormara na poplavljenim područjima

Što se tiče opskrbe strujom, na sastanku Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Metkovića, naglašeno je kako se još uvijek neće isključivati trafostanica Jerkovac te trafostanica Metković 14, koja se nalazi na desnoj obali Neretve i koja pokriva najugroženije područje.

Eventualno će doći samo do parcijalnog isključivanja manjeg broja potrošača. Javna rasvjeta na desnoj obali Metkovića, od šetališta do glavnog gradskog trga, ponovo je jutros uključena. Građani se upozoravaju da u slučaju ako im priključni ormari od struje budu poplavljeni, da im ne prilaze zbog opasnosti od strujnog udara te da o tome izvijeste Stožer zaštite i spašavanja.

Prometnice i dalje zatvorene

Kod opskrbe vodom i dalje je na snazi preporuka Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Tako građani vodu trebaju koristiti isključivo iz javnih vodovoda i to na način da se, iako je voda bakteriološki ispravna za piće, iz preventivnih razloga zamućena voda prije upotrebe istaloži te da se nakon toga samo bistri dio prokuha. Isto tako, Zavod upozorava građane da nikako ne koriste vodu iz svojih gustijerni, ili bunara.

Za sav promet i dalje su zatvorene državne ceste D9 (samo kroz Metković), cesta D62 (Mali Prolog - Kula Norinska), ŽC Rogotin –Komin –Kula Norinska i ŽC Vid – Metković kao i granični prijelazi Doljani i Gabela Polje.

Izvanredno stanje i u Lici, ceste poplavljene

Oko 8.30 sati došlo je do izlijevanja rijeke Une na državnu cestu D 47 kod mjesta Kuljani u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja je zbog toga zatvorena Stanje u Lici također je kritično, a župan Ličko-senjske županije proglasio je izvanredno stanje obrane od poplava za naselja Donji Kosinj, Lipovo polje, Gornji Kosinj i Kosinjski Bakovac. Tijekom jučerašnjeg dana vodostaj Like na Selištu je bio u stalnom porastu, kao i tijekom noći, te je jutros u 6 sati izmjereno 491 centimetara. U protekla 24 sata Lika na vodomjeru Selište je porasla 192 centimetara.

Poplavljene su lokalne ceste za naselja Sušanj, Rudinka, Gornji Kosinj i Kosinjski Bakovac. Za stanovništvo je organiziran prijevoz sa pet čamaca (dva od DUZS-a, dva od Hrvatskih voda i jedan od općine Perušić). Jutros je dopremljen i treći čamac Hrvatskih voda. Na terenu su djelatnici Hrvatskih voda, PP Gospić, Crvenog križa, DVD-a Perušić, a u pripravnosti su i postrojbe civilne zaštite i pripadnici HGSS-a.

Izlila se i Una

Oko 8.30 sati došlo je do izlijevanja rijeke Une na državnu cestu D 47 kod mjesta Kuljani u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja je zbog toga zatvorena. Oko 3 sata jutros Hrvatske vode uspostavile su izvanrednu obranu od poplava na slivnom području Subocka-Strug i slivnom području Banovina.

Naftna mrlja na Krki

Nakon povlačenja rijeke Krke, u Kninu je jučer kod Atlagića Mosta primijećena naftna mrlja na rijeci. Nakon obilaska mjesta događaja, utvrđeno je da onečišćenje u rijeku Krku dolazi rijekom Orašnicom. Vatrogasci su postavili tri plutajuće brane i spriječili daljnje širenje onečišćenja.
Na saniranju onečišćenja angažirana je tvrtka CIAN iz Splita.

DUSZ izvještava da je mazut iscurio iz oštećenog rezervoara tvornice u kanalizaciju gdje se nataložio. Dok se to ne sanira stalno će dolaziti do onečišćenja kod povećanog vodostaja, a radi se o tankom sloju mazuta tako da onečišćenje nije većih razmjera.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene